ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Τη νέα ισορροπία ψάχνουν οι αγορές, «κοιτάζει» υψηλότερα και το ΧΑ

Στα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία προσαρμόζονται τα χρηματιστήρια και καλύπτουν χαμένο έδαφος. Με ώθηση από τα αποτελέσματα τραπεζών και βιομηχανικών εταιρειών κερδίζει έδαφος το ΧΑ.

Μαθαίνοντας να ζουν με τα νέα δεδομένα που η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία έχει επιφέρει, οι αγορές απανταχού έχουν σημειώσει αρκετά σημαντική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά τους, δείχνοντας ότι «διψούν» να επιστρέφουν στην κανονικότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η καλύτερη από το Νοέμβριο του 2020 για κορυφαίους δείκτες – οδηγούς του παγκόσμιου επενδυτικού συστήματος όπως S&P 500 και Dow Jones, ενώ στη λήξη της ο Euro Stoxx 600 είχε καλύψει όλες τις απώλειες που «έγραψε» μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι αγορές, μολονότι βρίσκονται σε περίοδο μεγάλων αναταράξεων, προσπαθούν να αφομοιώσουν τα νέα δεδομένα που φέρνει η νέα τάξη πραγμάτων στον τομέα της ενέργειας, αλλά και η βίαιη «αποκόλληση» ενός σημαντικού γραναζιού της παγκόσμιας οικονομίας  από το διεθνές οικονομικό σύστημα. Μένει να δούμε αν τα πρόσφατα χαμηλά στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου είναι και τα… οριστικά χαμηλά αυτής της περιόδου, ή αν θα έχουμε νέους ισχυρούς κλυδωνισμούς που θα φέρουν καινούριες αναταράξεις και νέα χαμηλά.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο επίσης έχει κάνει σημαντική αντίδραση ανασύνταξης και μερικής αποκατάστασης από τα χαμηλά των 789,66 μονάδων που βρέθηκε στις 8 Μαρτίου. Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, το Χ.Α. έχει σημαντική αντίδραση έκτοτε, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 9,27%, τον FTSE 25 στο +10,19%, τον Mid Cap +5,04% και τις τράπεζες +18,48%.

Φυσικά, η αντίδραση της ελληνικής αγοράς «πάτησε» και σε εγχώριους παράγοντες όπως είναι οι εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζικών ομίλων, οι πολύ καλές επιδόσεις στη βιομηχανία (ElvalHalcor, Τιτάν, Cenergy Holdings κ.α.), αλλά και η μεγάλη κινητικότητα που καταγράφεται στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών.

Τα κυοφορούμενα deals και οι συμφωνίες και συνεργασίες κάθε είδους δεν έχουν πάψει, ενώ η ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα, αν και εφόσον υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, θα επαναφέρει στο προσκήνιο όλα τα θετικά που καταγράφονται στην ελληνική επιχειρηματικότητα και είχαν οδηγήσει το Χ.Α. στο πρότερο ράλι και ανάμεσα στις κορυφαίες αποδόσεις του κόσμου έως τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου, η Eurobank έχει κερδίσει 32,22%, η Πειραιώς 19,83%, η Εθνική 14,66% και η Alpha Bank 10,52%. Η δημοσίευση πολύ ικανοποιητικών αποτελεσμάτων για το 2021 από όλες τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις από τις διοικήσεις ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή στις προβλέψεις τους για το 2022 και στα μεσοπρόθεσμα επιχειρησιακά τους σχέδια, έχουν περιορίσει τις αρχικές ανησυχίες για την επίδραση της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, καθώς μάλιστα δεν έχουν αξιοσημείωτη άμεση έκθεση στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Επιπλέον, ο πόλεμος δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (η απόδοση του 10ετούς παραμένει στο επίπεδο του 2,6%), γεγονός που σηματοδοτεί γενικότερα τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον της χώρας σε αυτή τη νέα κρίση και λειτουργεί ευνοϊκά για τις τράπεζες.

Την Παρασκευή το βράδυ ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από BB σε BB (high), μετατρέποντας όμως το outlook της ελληνικής οικονομίας σε σταθερό, από θετικό. Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, η αναβάθμιση της αξιολόγησης έρχεται μετά τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, τη μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 που έφτασε το 8,3%.

Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται παρά τους κινδύνους που προκύπτουν από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα «κόψει» περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από τη φετινή άνοδο του ΑΕΠ. Το κλειδί για την ανάπτυξη περνά μέσα από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την πτώση του ελλείμματος και την περαιτέρω εξυγίανση των τραπεζών.

Τι λένε οι αναλυτές

Στον ψυχολογικό παράγοντα που σε περιόδους αναταραχής δεσπόζει καταλυτικά «ακυρώνοντας» κάθε άλλη τεχνοκρατική προσέγγιση ή αναλύσεις θεμελιωδών στοιχείων αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης. Σημειώνει πως «η τρέχουσα περίοδος είναι χαρακτηριστική, μιας και συναισθήματα και τιμές κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες να κάνουν άνω κάτω την αγορά με τους περισσότερους εκεί που πίστευαν ότι βρήκαν μία κατεύθυνση η αγορά να τους αλλάζει εύκολα γνώμη».

Ο χρηματιστής παραλληλίζει την τρέχουσα περίοδο με αυτή που αντιμετώπισε το Χ.Α. το μακρινό 1998 με την κρίση που επέφεραν οι χειρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν, τονίζοντας πως «μια κρίση δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το μέγεθος της αλλά με την διάρκεια της. Ένα παράδειγμα από το μακρινό 1998, που η αγορά μετά την υποτίμηση του Μαρτίου ξεκίνησε μία πολύ μεγάλη ανοδική κίνηση και ήρθε η κρίση του Οτσαλάν να δώσει μία τεράστια διόρθωση στην αγορά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Φυσικά μετά από μερικούς μόνο μήνες η αγορά είχε ξεχάσει την γρήγορη πτώση από τις 2.800 στις 1.750 μονάδες».

Ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «υπάρχουν ακόμα αρκετά παραδείγματα στην χρηματιστηριακή ιστορία, παρ’ όλα αυτά το συγκεκριμένο ταιριάζει, μιας και η αγορά είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με την τότε κίνηση μετά από πολλά χρόνια συσσώρευσης».

Σύμφωνα με τον CEO της Fast Finance, τεχνικά η αγορά έχει επόμενο σοβαρό στόχο την ζώνη του 895-906, επίπεδο που σε περίπτωση κατοχύρωσης θα αλλάξει πιο σημαντικά την εικόνα της αγοράς. Το πολύ σημαντικό δεδομένο είναι ότι όλα δείχνουν ότι το τέλος του μήνα θα μας βρει πάνω από τις 854 μονάδες, επίπεδο που συντηρεί το μηναίο long. Μάλιστα, αν ο μήνας καταφέρει και τις 890 μονάδες, «θα αναγκάσει πολλούς να τρέξουν.. με το 1000+ να έχει χρέη». Τονίζει πως «όλα δείχνουν πως ο Γ.Δ. θα ψάξει της ζώνη των 900 μονάδων. Οι 854 και 847 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις που κατοχύρωση θα ανακόψει την τρέχουσα τάση, με το 825-830 κοντινή επόμενη αντίσταση».

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «πλέον ο Γ.Δ. έχει φτάσει πολύ κοντά στην περιοχή διακύμανσης του κινητού μέσου των 200 ημερών (884 μονάδες) για να αναδιπλωθεί μετά την μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών στην ζώνη των 860 μονάδων.

Το επίπεδο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς σηματοδοτεί το 50% της πτώσης από τις 930 μονάδες έως τα χαμηλά των 788 μονάδων, αποτελεί δηλαδή μια βέλτιστη αναλογία αντίδρασης από τα χαμηλά. Στην συνεδρίαση της Πέμπτης παρά το ότι ο δείκτης έκλεισε αρνητικός, ο MACD έδωσε σήμα αγορών για δεύτερη φορά μέσα στο 2022 χωρίς ωστόσο ο Γενικός Δείκτης να έχει πάρει ακόμα απόσταση ασφαλείας από το σημείο καμπής του τεχνικού δείκτη.

Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από την έντονα πτωτική τους πορεία επιστρέφοντας σε ουδέτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης με ανοικτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνσή που θα ακολουθήσει ο Δείκτης. Στο επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας θα αναμέναμε ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει αρχικά την ζώνη αντίστασης των 880 μονάδων, σημείο αναφοράς για όλη την αγορά, που οριοθετεί την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης.

Η διαφυγή θα δώσει τουλάχιστον 50 μονάδες ανόδου ενώ σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν δύο σενάρια πτωτικής κίνησης: Το μετριοπαθές θέλει τον Γενικό Δείκτη να ισορροπεί στις 830 μονάδες ενώ το δεύτερο και πιο απαισιόδοξο θα οδηγήσει την Αγορά «νοτιότερα» από το χαμηλό της 8ης Μαρτίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνουν νέα στοιχήματα οι επενδυτές, «ξυπνάει» η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη ύστερα από το μετεκλογικό ράλι, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον Mid Cap που έφτασε σε ρεκόρ 12ετίας με σημαντική αύξηση τζίρου. Σε μη τραπεζικά blue chips εστίασαν οι ξένοι.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει ισχυρή ώθηση στο Χρηματιστήριο

Με λιγότερο αριθμό εταιρειών από το 2007, τα μεγέθη ξεπέρασαν το 2022 την προηγούμενη καλύτερη χρήση και τα πρώτα δείγματα για το 2023 είναι ενθαρρυντικά. Μειώνεται ο πολιτικός κίνδυνος, εγγύηση το Ταμείο Ανάκαμψης.