ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Άνοιξε πάλι το Χρηματιστήριο Μόσχας και κάνει... εικονικό ράλι

Άλμα του γενικού δείκτη σε διψήφιο ποσοστό. Διαπραγματεύονται μόνο 33 μετοχές, απαγορεύονται οι πωλήσεις σε ξένους επενδυτές και το short selling. Για παρωδία κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος.

Σε καθεστώς ασφυκτικών περιορισμών έγινε σήμερα μερική επανεκκίνηση συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Μόσχας, που είχε να λειτουργήσει από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο γενικός δείκτης MOEX στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών εκτοξεύτηκε 10% υψηλότερα, ενώ στις 11.00 κέρδιζε 11,5%, έχοντας φθάσει να ενισχύει και κατά 14%.

Ο δείκτης MOEX είχε χάσει περίπου το 35% της αξίας του φέτος, ενώ ο δείκτης RTS -ο οποίος είναι εκφρασμένος σε δολάρια- βυθίστηκε κατά 42%, λόγω της υποτίμησης του νομίσματος.

Το ρωσικό χρηματιστήριο τέθηκε σε περιορισμένη λειτουργία με πλήθος μέτρων που λειτουργούν αποτρεπτικά στην πτώση των τιμών και οδηγούν σε ένα ράλι... εικονικής πραγματικότητας. Στόχος των αρχών φαίνεται ότι είναι να δοθεί η εντύπωση ότι η ρωσική οικονομία δεν έχει επηρεασθεί σοβαρά από τις διεθνείς κυρώσεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το χρηματιστήριο ανοίγει σήμερα μερικώς για συναλλαγές. Οι συναλλαγές θα γίνουν μόνο σε 33 μετοχές από τις 9.50 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Ανάμεσα στις μετοχές για τις οποίες επιτρέπονται οι συναλλαγές περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες όπως η Gazprom, η Lukoil, η VTB Bank, η Sberbank, η Rusal και η Rosneft.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι θα υπάρξει απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων, ενώ απαγορεύονται, επίσης, οι συναλλαγές από ξένους επενδυτές. Εκτός από αυτούς τους περιορισμούς, ισχύουν και αυστηρά capital controls, όπως ο περιορισμός στις αναλήψεις σε ξένο νόμισμα. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι σε ρόλο αγοραστών επιστρατεύονται χαρτοφυλάκια που συνδέονται με το κράτος.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε καυστικά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Μόσχας, την οποία χαρακτήρισε παρωδία και «χρηματιστήριο Ποτέμκιν», τονίζοντας ότι στόχος είναι να συγκαλυφθούν οι ολέθριες επιπτώσεις των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια παρωδία», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Ντάλεπ Σινγκ.

«Αφού κράτησε τις αγορές της κλειστές για σχεδόν ένα μήνα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει μόνο στο 15% των εισηγμένων μετοχών να διαπραγματεύονται, οι αλλοδαποί απαγορεύεται να πωλούν τις μετοχές τους και οι ανοικτές πωλήσεις γενικά έχουν απαγορευτεί. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να διαθέσει κρατικούς πόρους για να στηρίξει τεχνητά τις μετοχές των εταιρειών που διαπραγματεύονται», υπογράμμισε.

Ο Σινγκ είπε ότι «αυτό δεν είναι μια πραγματική αγορά, ούτε ένα βιώσιμο μοντέλο, κάτι που υπογραμμίζει μόνο την απομόνωση της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του πρώτου εξαμήνου 2022

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με πτώση 9,28% στις 810,42 μονάδες, ενώ λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου κατέγραφε την υψηλότερη τιμή στις 971,09 μονάδες για να υποχωρήσει έως τα χαμηλά 789,66 μονάδων, αρχές Μαρτίου.
ΑΓΟΡΕΣ

EY: Σημαντική επιβράδυνση των δημοσίων εγγραφών στα χρηματιστήρια

Παρά την δυναμική αρχή του Ιανουαρίου που υπήρξε ο ισχυρότερος πρώτος μήνας των τελευταίων 21 ετών στη συνέχεια η παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών πραγματοποίησε «βουτιά» κλείνοντας το τρίμηνο με μείωση 37% των συναλλαγών και 51% των εσόδων.
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα ισχυρά κέρδη για πετρέλαιο μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία

Πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται το brent ενώ το φυσικό αέριο ανεβαίνει κατά 7%, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε επιβολή σταδιακού εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022.