ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:49:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Κόντρα στον άνεμο κινούνται οι αγορές, επιστροφή αγοραστών στο ΧΑ

Παρά τον πόλεμο και την αύξηση επιτοκίων, οι επενδυτές δείχνουν διάθεση ανάληψης ρίσκου. Ισχυρή άνοδος του Nasdaq, απώλειες άνω του 9% για το πετρέλαιο. Ανοδική πορεία στο ΧΑ, αναζήτηση ευκαιριών σε χαμηλές αποτιμήσεις και αύξηση του τζίρου.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι έχουν οδηγηθεί τα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να κινούνται κόντρα στους ισχυρούς ανέμους που δημιουργούνται από την άνοδο των επιτοκίων και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως φάνηκε και από την ισχυρή άνοδο του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq (+1,31%) στη χθεσινή συνεδρίαση. Στην Αθήνα, οι αγοραστές που αναζητούν ευκαιρίες σε χαμηλές αποτιμήσεις έκαναν αισθητή την παρουσία τους χθες, φέρνοντας σημαντική άνοδο του Γ. Δείκτη με αύξηση της αξίας συναλλαγών.

Η χρηματιστηριακή ημέρα άρχισε σήμερα με καλούς οιωνούς από την Ασία, όπου, όπως σημείωνε το Bloomberg, οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, μετά την άνοδο στις ΗΠΑ, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και με τις προσδοκίες που δημιουργούν οι συνομιλίες που αρχίζουν σήμερα στην Τουρκία για εκεχειρία στην Ουκρανία. Η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την πτωτική της πορεία, μετά τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση, που αποδίδεται στις εκτιμήσεις για κάμψη της ζήτησης, λόγω της επιβολής lockdown σε περιοχές της Κίνας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Τις πρώτες πρωινές ώρες, η τιμή του μπρεντ βρισκόταν στο επίπεδο των 108 δολ. το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 9% σε σχέση με τις τιμές της Παρασκευής.

Η συμπεριφορά των επενδυτών δείχνει ότι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο και να οδηγήσουν σε άνοδο τις μετοχές, κάτι που έγινε εμφανές στη Νέα Υόρκη χθες από την άνοδο των τεχνολογικών μετοχών, ύστερα και από το άλμα της Tesla κατά 8%, μετά την ανακοίνωση σχεδίου για split στη μετοχή. Ο S&P 500 είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφερε να ξεπεράσει τις αρχικές απώλειες και να κλείσει με άνοδο 0,71%.

Αναλυτές τονίζουν, πάντως,  ότι το περιβάλλον, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά εχθρικό για τις μετοχές, ενώ η αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων στις ΗΠΑ, με τα μακροπρόθεσμα επιτόκια να γίνονται χαμηλότερα από τα βραχυπρόθεσμα, δείχνει πως η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί ύφεση, ως αποτέλεσμα των επικείμενων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed. Η Morgan Stanley τόνιζε χθες ότι είναι αμφίβολο αν οι τεχνολογικές μετοχές μπορούν να αντέξουν και να συνεχίσουν την ανάκαμψή τους, σε αυτό το περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξακολουθεί να αποτελεί έναν παράγοντα σοβαρής απειλής, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές δείχνουν τη διάθεση να αποσυνδέσουν την πορεία των αγορών από τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Χθες επικράτησε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις που αρχίζουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσαν να φέρουν τις δύο πλευρές τουλάχιστον πιο κοντά στον στόχο μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον σε περιοχές όπου πρέπει να γίνει εκκένωση αμάχων, αν και δεν φαίνεται πιθανή, σε αυτή τη φάση, μια συνολική συμφωνία για εκεχειρία.

Οι αγοραστές επανήλθαν στο ΧΑ

Σε αυτό το διεθνές πλαίσιο, χθες ξύπνησαν τα αντανακλαστικά των αγοραστών στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι σημαντικές πιέσεις στο προηγούμενο διάστημα του Μαρτίου, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις της περασμένης Πέμπτης λόγω της ανασφάλειας που έφερνε το τριήμερο της αργίας, είχαν δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στον Large Cap όσο και στα χαμηλότερα κλιμάκια του Χ.Α.

Η αγορά την περασμένη Τετάρτη είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 1,46% ενώ την Πέμπτη έχασε 1,38%, υπερβάλλοντας στην πτώση έναντι των διεθνών αγορών, καθώς αρκετοί επενδυτές δεν ήθελαν να μείνουν εκτεθειμένοι σε μια τόσο νευραλγική και κρίσιμη συγκυρία, με την επιφυλακτικότητα να αυξάνεται λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου.

Οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί έως την χθεσινή αντίδραση στο μήνα Μάρτιο ήταν αυξημένες, καθώς η περίοδος χαρακτηρίστηκε από τεράστιους κλυδωνισμούς, που θύμισαν στους επενδυτές σε όλο τον κόσμο το Μάρτιο του 2020, όταν υπήρξε το ισχυρό σοκ της εμφάνισης του Covid – 19.

Πριν από τη χθεσινή αντίδραση λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε τον μήνα Μάρτιο σε ποσοστό 5,44%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έχανε 5,72%, ο Mid Cap -4,70%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 5,37%. Συνάμα, η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών του Large Cap αλλά και του Mid Cap κατέγραψε απώλειες, ενώ ελάχιστοι τίτλοι διασώζονταν θετικά.

Αρκετοί τίτλοι τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap κατέγραψαν απώλειες από 5% έως 18,75% το μήνα Μάρτιο, με την Coca Cola HBC στην κορυφή της πτώσης με 18,75%, λόγω των γνωστών προβλημάτων στη Ρωσία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο πιστοποίησε χθες, για ακόμη μια φορά, πως θέλει να κρατήσει την ευρύτερη περιοχή των 840 – 850 μονάδων, επίπεδα που όταν κινδυνεύουν, βγαίνουν σημαντικές αγορές. Κάτι τέτοιο έγινε και χθες όπου οι αγοραστές κυριάρχησαν κατά κράτος των πωλητών, οδηγώντας δείκτες και μετοχές υψηλότερα, ενώ καταγράφηκε και αύξηση της αξίας συναλλαγών συγκριτικά με τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας όπου οι μέσες συναλλαγές είχαν πέσει κάτω των 60 εκατ. ευρώ. Χθες ο τζίρος ανήλθε στα 87,72 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα της περασμένης (πτωτικής) εβδομάδας.

Το περασμένο 4ήμερο, είχαμε δύο συνεδριάσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη ο τζίρος έφτασε στα 65,34 εκατ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 62,20 εκατ. ευρώ. Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τήρησαν στάση αναμονής, νέες αγορές δεν υπήρξαν, οπότε εύλογα «κρέμασε» χαμηλότερα ακόμη και με λίγους πωλητές.

Τα καλά νέα από το εσωτερικό μέτωπο

Βεβαίως, για άλλη μια φορά θα επισημάνουμε πως σε εγχώριο επίπεδο δε λείπουν οι θετικές ειδήσεις και εξελίξεις που σε ένα διαφορετικό timing, θα μπορούσαν να ωθήσουν το Χ.Α. εκ νέου προς τις 900 ή 950 μονάδες. Την Παρασκευή 18 Μαρτίου ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από BB σε BB (high), ενώ σχεδόν καθημερινά διεθνείς επενδυτικοί οίκοι όπως Citi κ.α. εκφράζονται θετικά για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε momentum επιστροφής, μετά από χρόνια.

Χθες ήταν η σειρά της S&P Global Ratings να εκφραστεί θετικά για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, σε έκθεσή της με τίτλο "Greek Banking Sector 2022: Focus Turns To Profitability". Οι αναλυτές του οίκου επισήμαναν πως οι μειωμένες προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές και ο έλεγχος του λειτουργικού κόστους φέρνουν βελτίωση της κερδοφορίας, ενώ η Εθνική και η Eurobank θα μοιράσουν μερίσματα. Έχοντας μειώσει στο 10%, περίπου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς τους, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στρέφονται τώρα στη βελτίωση της κερδοφορίας τους, με τον οίκο να εκτιμά πως οι τέσσερις συστημικές θα πετύχουν φέτος να μειώσουν τις προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές.

Θυμίζουμε πως και τα αποτελέσματα 2021 των τραπεζών έχουν δείξει σημαντική βελτίωση, κάτι που «πυροδότησε» το πρότερο ράλι του κλάδου στο Χ.Α. έως και +34%, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος που ως καταλύτης άλλαξε τα πάντα. Παρά τους πρόσφατους πολύ ισχυρούς κλυδωνισμούς, ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει εκ νέου σημαντικά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με τον σχετικό δείκτη στο +9,12%. Η Eurobank ξεχωρίζει με έμφαση έχοντας απόδοση +16,33%, η Εθνική βρίσκεται στο +10,16%, η Πειραιώς Financial +8,45%, ενώ υστερεί η Alpha Bank με μόλις +1,49%.

Εξαιρετικά αποτελέσματα έχουν ανακοινώσει μεγάλοι όμιλοι του ευρύτερου βιομηχανικού τομέα, όπως  ElvalHalcor, Τιτάν, Cenergy Holdings κ.α., ενώ και τα αποτελέσματα των εταιρειών πληροφορικής, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, πιστοποιώντας το momentum που έχει ο κλάδος.

Η χθεσινή συνεδρίαση

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γ.Δ. κινήθηκε εξ αρχής της ημέρας θετικά, καθώς άνοιξε στις 847,97 μονάδες (+0,58%) που ήταν και το χαμηλό ημέρας, έφτασε έως το υψηλό ημέρας και τις 864,95 μονάδες (+2,59%) στις 14:24 μ.μ., ενώ το κλείσιμο έγινε στις 861,98 μονάδες με άνοδο 2,24%.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.086,95 μονάδες με άνοδο 2,46%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.474,82 μονάδες με άνοδο 1,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήταν κυρίαρχος με άνοδο 3,68% και κλείσιμο στις 627,37 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,73 εκατ. ευρώ, με τον ΟΤΕ να δεσπόζει καθώς διακίνησε 22,86 εκατ. ευρώ, ήτοι το 26% του συνόλου. Η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,86%, κάτι που έφερε τον όμιλο εκ νέου στην κορυφή των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με αποτίμηση 7,34 δισ. ευρώ, έναντι 7,12 δισ. ευρώ της Coca Cola HBC. Σημαντικό τζίρο είχε η Εθνική με 10,53 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ με 9,60 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 8,19 εκατ. ευρώ.

Ηλ. Ζαχαράκης: Παραμένει ο σημαντικός στόχος των 900 μονάδων

Την άποψη ότι η αγορά έκανε την πρώτη κίνηση άμεσης απομάκρυνσης από τη ζώνη των 845 μονάδων, ενώ πλέον οι 870 μονάδες είναι κύρια αντίσταση εκφράζει σε χθεσινό του σχόλιο ο διευθύνοντας σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης. Ο ίδιος σημειώνει πως «η αγορά σε ημερήσιο γράφημα παραμένει long με τον πρώτο σημαντικό στόχο να παραμένει η ζώνη των 900 μονάδων». Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο Μάρτιος (και ενώ απομένουν τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του) θα πρέπει να κλείσει πάνω από τις 854 μονάδες.

Για τον FTSE 25, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως οι 2.112 μονάδες είναι η πρώτη κοντινή αντίσταση, μια διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει κίνηση στις 2.180 μονάδες που είναι και ο στόχος. Για τον τραπεζικό δείκτη επισημαίνει πως οι 630 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση με μεγάλο επόμενο στόχο τις 700 μονάδες. Όπως προαναφέρθηκε, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.086,95 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης στις 627,37 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διεθνής ανησυχία για την Credit Suisse, δύσκολο τρίμηνο για τις αγορές

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φέρεται να βρίσκεται ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος, άνοιξαν με μεγάλη πτώση τα ευρωπαϊκά futures. Έχασαν 36 τρισ. δολ. οι επενδυτές παγκοσμίως στο 9μηνο. Σε δοκιμασία το ελληνικό χρηματιστήριο παρά την ανάπτυξη και τα ισχυρά κέρδη των εταιρειών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Κάηκαν» 36 τρισ. δολάρια στις αγορές: Πόσο χάνουν το ΧΑ και τα ομόλογα

Ξεπέρασαν το 11% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στο 9μηνο και το 21% η πτώση των ελληνικών ομολόγων. Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων βυθίζουν τις διεθνείς αγορές, πρωτοφανής στροφή στα μετρητά. Αναλυτικοί πίνακες για τις αποδόσεις μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού κινδύνου οι μετοχές, «σφυροκόπημα» από τα επιτόκια

Με πτώση μετοχών και ευρωπαϊκών - αμερικανικών futures και υποχώρηση του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά άνοιξε η εβδομάδα στην Ασία. Η ψυχρολουσία από τη Fed και οι φόβοι για ύφεση. «Παγιδευμένο» το ΧΑ παρά το ρεκόρ κερδοφορίας των εισηγμένων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Ψυχρολουσία» στις αγορές από τη Fed, πιο ψηλά ο πήχης για τα επιτόκια

Μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τις αναμενόμενες μέχρι χθες προανήγγειλε ο Τζ. Πάουελ. Άγριες διακυμάνσεις στη Wall, σε υψηλό 20ετίας το δολάριο, κάτω από 90 δολ. το πετρέλαιο. Όλο και πιο δύσκολη η αυτονόμηση του ΧΑ, παρά τα κέρδη ρεκόρ των εισηγμένων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομάδα κρίσιμων τεστ για τις αγορές, Fed και Porsche δίνουν τον τόνο

Αγωνία για τα επιτόκια της Fed και το ενδεχόμενο έκπληξης με αύξηση 1%. Κρίσιμο τεστ επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη με μεγάλη δημόσια εγγραφή για την Porsche. Προσδοκίες στο ΧΑ για κίνηση στις 850 μονάδες, κέρδη - ρεκόρ από τις εισηγμένες.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στη δίνη πληθωρισμού - επιτοκίων οι αγορές, νέα «βουτιά» στη Wall Street

Αυξάνονται οι πιθανότητες αύξησης 1% στα αμερικανικά επιτόκια, πιο κοντά η ύφεση. Η χειρότερη συνεδρίαση στη Ν. Υόρκη από τον Ιούνιο 2020. Δέσμιο της κακής συγκυρίας το ΧΑ, παρά τα θετικά αποτελέσματα εισηγμένων, τις εκθέσεις οίκων και τις αναβαθμίσεις στον δείκτη FTSE.