ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fysiko Aerio, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη που ξεπερνούν το 10% για το φυσικό αερίο, προβλήματα σε αγωγό

Άνω των 113 ευρώ το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας, λόγω προβλημάτων στην προμήθεια από νορβηγικό αγωγό, ενώ συνεχίζεται η κόντρα για την πληρωμή ρωσικού αερίου σε ρούβλια.

Ανοδικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Δυτική Ευρώπη αλλά και προβλημάτων στις προμήθειες από τη Νορβηγία. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου ενισχύεται άνω του 10% στα 113,30 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τα 114,80 ευρώ, μετά την ανακοίνωσή ότι οι ροές από το πεδίο Skary είναι μειωμένες, λόγω αναπάντεχων προβλημάτων στη λειτουργία του. 

Υποχωρεί η ροή φυσικού αερίου από τη Νορβηγία 

 

Πάντως οι ευρωπαϊκές αρχές συνεχίζουν να τονίζουν ότι υπάρχει επάρκεια στα αποθέματα φυσικού αέριου, τουλάχιστον έως και τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια να καλυφθούν πλήρως τα αποθέματα έως τον χειμώνα του 2022, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθούν προβλήματα με τις ρωσικές προμήθειες το επόμενο διάστημα. 

Μέχρι στιγμής η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει επηρεάσει τη ροή φυσικού αερίου, αν και η όλη κατάσταση αρχίσει να δυσχεραίνει μετά την απαίτηση Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια και την ξεκάθαρη άρνηση των G7 σε αυτήν, καθώς σε χθεσινή τους ανακοίνωση υπογράμμισαν ότι η Ρωσία οφείλει να «τιμήσει» τα υπάρχοντα συμβόλαια και να μην προχωρήσει σε μονομερή καταπάτηση των όρων τους. 

Υψηλότερες οι τιμές φυσικού αερίου τους καλοκαιρινούς μήνες σε σύγκριση με τον χειμώνα 

 

«Μέχρι στιγμής οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου δεν έχουν αλλάξει, όμως, η πρόσφατη «κόντρα» για την πληρωμή σε ρούβλια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των τιμών», εκτιμά σε έκθεσή της η Alfa Energy, ενώ εκτιμά ότι όσο η τιμή του φυσικού αερίου διατηρείται άνω των 100 ευρώ, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν θα υπάρξει κάποια «χαλάρωση» στην αγορά. 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω και σχετικής «στενότητας» των αγορών. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΑΓΟΡΕΣ

«Πετάει» 30% υψηλότερα το φυσικό αέριο μετά το κλείσιμο του Nord Stream

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επιλογές για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου.
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» 8% για το φυσικό αέριο, η Ρωσία αυξάνει τις προμήθειες

Περισσότερο από 8% υποχωρεί η τιμή του αερίου στην Ολλανδία. Επιστροφή σε φυσιολογικά επίπεδα της ροής φυσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας. Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την κρίση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.