ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Petrelaio, Oil, brent, wti
Φωτο: Shutterstock

Συντονισμένη παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας οι ποσότητες και ο χρόνος αυτής της αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) ολοκλήρωσαν την έκτακτη διυπουργική σύνοδό τους που είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση των πετρελαϊκών αγορών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

«Ο υπουργός Κοΐτσι Χαγκιγιούντα παρέστη στην έκτακτη σύνοδο του ΔΟΕ κατά την οποία οι χώρες μέλη συζήτησαν τις επιπρόσθετες, συντονισμένες ενέργειές τους σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα» ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα.

Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Οι ποσότητες και ο χρόνος αυτής της αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, είπε στους δημοσιογράφους ο Χιντετσίκα Κοϊζούμι, ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Στις 18:30 η τιμή του μπρεντ βρισκόταν στα όρια των 106 δολαρίων το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 0,96%, και το αμερικανικό αργό είναι στα 100 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,45%.

Υπενθυμίζουμε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εντολή για την άντληση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες, σε μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική Ιστορία σε μια προσπαθήσει να ανακόψει την άνοδο των τιμών στις τιμές πετρελαίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν σε συνολική απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών, ποσότητα η οποία θεωρείται πρωτόγνωρη, ενώ η διαδικασία θα γίνε υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας και το πιθανότερο είναι ότι το παράδειγμα των ΗΠΑ θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. 

Συγκρατημένοι ως προς τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την κίνηση της απελευθέρωσης μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών εμφανίζονται, πάντως, οι αναλυτές.  Σύμφωνα με την Goldman Sachs η απελευθέρωση θα βοηθούσε την αγορά να εξισορροπηθεί φέτος, αλλά δεν θα λύσει ένα διαρθρωτικό έλλειμμα για το πετρέλαιο. Πιο απαισιόδοξη στις εκτιμήσεις της η S&P Global, η οποία εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί τελικά ασήμαντη, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές θα παραμείνουν στο επίκεντρο της αγοράς. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αισιοδοξία για συμφωνία στο Ορμούζ, πτώση στην τιμή πετρελαίου

Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει σε ταχεία συμφωνία για το άνοιγμα του στενού του Ορμούζ, εν μέσω έντασης με το Ιράν, που έριξε τις τιμές πετρελαίου. Υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, με συμφωνία ίσως εντός δύο ημερών.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση πάνω από 4,5% στις τιμές πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Μπέσεντ για συμφωνία

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε πως ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία με το Ιράν για το άνοιγμα του στενού του Ορμούζ μέχρι αύριο. Η τιμή του Brent έπεσε στα 81,85 δολάρια.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά από τις πετρελαϊκές των ΗΠΑ να ρίξουν τις τιμές λόγω κερδών

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε έντονα τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες για τα υπερβολικά κέρδη τους, ειδικά εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ζητώντας να μειώσουν τις τιμές καθώς, όπως είπε, επωφελούνται από τις ελλείψεις.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση σχεδόν 5% στην τιμή πετρελαίου μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση μετά το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, λόγω της ανακοίνωσης Τραμπ για νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Το Brent έπεσε στα 83,81 δολάρια και το WTI στα 80,72 δολάρια ανά βαρέλι.
Σημαία Ιράκ κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία-Ιράκ: Ετήσια συμφωνία για τη χρήση του αγωγού πετρελαίου

Η Τουρκία και το Ιράκ υπέγραψαν ετήσια συμφωνία για τη λειτουργία του αγωγού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας. Η συμφωνία αφορά ημερήσια δυναμικότητα 750.000 βαρελιών.
Πορτογαλική Βουλή κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Φόρος στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση

Η Πορτογαλική κυβέρνηση ενέκρινε φόρο στα υπερκέρδη πετρελαϊκών εταιρειών για το 2026, με στόχο τη στήριξη νοικοκυριών και επενδύσεων στην πράσινη οικονομία, μετά από παρόμοια πρόταση και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.