ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας «ποντάρουν» τώρα οι επενδυτές

Μετά την εύλογη κόπωση των τραπεζικών τίτλων, την αγορά οδηγούν οι μετοχές των κατασκευών και της ενέργειας. Ενδείξεις αυτονόμησης από τις διεθνείς αγορές. «Στοιχήματα» σε Εθνική και Mytilineos για ένταξη στον δείκτη MSCI.

Στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, κυρίως σε όσες έχουν καλά αποτελέσματα, γενναιόδωρη μερισματική πολιτική ή είχαν μείνει πίσω έχει στραφεί τις πρώτες δύο εβδομάδες του Απριλίου το smart money, δίνοντας αποδόσεις έως και 19%, ενώ την ίδια ώρα καταγράφεται εύλογη κόπωση στις τράπεζες, ενώ υπάρχει και το ενδιαφέρον για πιθανές νέες εισαγωγές στον δείκτη MSCI.

Η αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει ενδιαφέρον εν μέσω αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, με επενδυτές να ρευστοποιούν κάποιες κερδισμένες θέσεις στις τράπεζες και να στρέφονται στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, προσδίδοντας νέο παλμό στο ταμπλό. Μολονότι η προηγούμενη ήταν Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, εντούτοις το ενδιαφέρον διατηρήθηκε υψηλό, με την αγορά να κλείνει θετικά, παρά την εύλογη διόρθωση της Πέμπτης.

Στις τέσσερις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,40%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,37%, ο Mid Cap +0,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,52%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. κερδίζει 2,87%, ο FTSE 25 είναι στο +3,66%, ο Mid Cap +4,13% και ο τραπεζικός δείκτης +11,49%.

Ο μήνας Απρίλιος δικαιώνει την παράδοση που τον θέλει να κλείνει θετικά τις περισσότερες φορές τα τελευταία 22 χρόνια, καθώς ο Γ.Δ. κερδίζει έως τώρα 4,49%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 4,68%, ο Mid Cap +3,35%, ενώ η κόπωση του τραπεζικού κλάδου επιβεβαιώνεται από το -0,31%. Πλέον, ο Γενικός Δείκτης απέχει μόλις 53 μονάδες από το υψηλό επταετίας και τις 971,09 μονάδες που βρέθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι χρειάζεται +5,5% για να φτάσει σ’ αυτά τα επίπεδα.

Ο κλάδος των υποδομών, των κατασκευών και της ενέργειας είναι στην αιχμή των εξελίξεων, κάτι που έχει αντανάκλαση στο ταμπλό με τις μετοχές να υπεραποδίδουν, ενώ οι τράπεζες ύστερα από την κούρσα του προηγούμενου διαστήματος παρουσίασαν σημάδια κόπωσης και εύλογης αποφόρτισης.

Η Ελλάκτωρ, μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας, κερδίζει 19,26% τον τρέχοντα μήνα και βρίσκεται στην πρώτη θέση των αποδόσεων τόσο στον FTSE 25, όσο και στον Mid Cap. Η εταιρεία ανακοίνωσε σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα, πετυχαίνοντας υψηλό τεσσάρων ετών στα λειτουργικά κέρδη (EBITDA).

Η Mytilineos κερδίζει 11,92% τον Απρίλιο, έχοντας συμπληρώσει έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, κλείνοντας στην τελευταία συνεδρίαση στα 16,62 ευρώ που είναι και το υψηλότερο επίπεδο της μετοχής μετά την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ, το 2017. Παράλληλα, έχει ανεβάσει κατακόρυφα όγκους και τζίρους στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις με αποκορύφωμα την Πέμπτη όπου διακίνησε το δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά με 10,48 εκατ. ευρώ. Φαίνεται πως κάποια χαρτοφυλάκια ποντάρουν στην είσοδο της μετοχής στον MSCI Standard Greece στην προσεχή αναβάθμιση.

Σημαντικά κέρδη τον μήνα Απρίλιο έχουν επίσης μετοχές όπως ΟΤΕ (+10%), Jumbo (+10,52%), ΟΠΑΠ (+8,71%), ΔΕΗ (+9,34%), Motor Oil (+5,82%), Quest (+5,21%), Lamda Development (+5,13%), ενώ κέρδη σημειώνουν επίσης οι Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.

Στις τράπεζες, η μόνη που κινείται θετικά τον Απρίλιο και μάλιστα με επίδοση 10,20% είναι η Εθνική. Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη ξεχώρισε με έμφαση κάνοντας τον μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά με 16,12 εκατ. ευρώ, καθώς κάποια χαρτοφυλάκια δείχνουν να ποντάρουν στην είσοδό της στον MSCI Standard Greece. Οι δύο μετοχές που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εισαγωγής στον εν λόγω δείκτη, Εθνική και Μυτιληναίος, έκαναν μακράν τον μεγαλύτερο τζίρο στην τελευταία συνεδρίαση.

Κατά τα λοιπά, η κόπωση στις τράπεζες φαίνεται από το -3,86% που έχει η Eurobank τον τρέχοντα μήνα, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 3,96% και η Alpha Bank -3,05%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Την άποψη πως μετά από πολλά χρόνια όπου η ελληνική αγορά υστέρησε καταφανώς έναντι των ξένων δεικτών, πλέον στην «παρούσα φάση το Χ.Α. μπορεί να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία από την στιγμή οικονομία και επιχειρήσεις αναπτύσσονται» εκφράζει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης. Ο ίδιος τονίζει πως «είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν περιόδοι που θα επηρεαζόμαστε, παρόλα αυτά μπορεί να είμαστε πολύ πιο ανθεκτικοί σε πτώσεις των διεθνών αγορών και επιθετικοί σε ανοδικές φάσεις τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι αγαπημένοι κλάδοι συνεχίζουν να προσελκύουν μέρα με την μέρα και νέους επενδυτές, με τον κλάδο της ενέργειας να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μιας και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια γίνεται ακόμα πιο επιτακτική λόγω του πολέμου της Ρωσίας. Τα έργα φαίνεται ότι έρχονται ακόμα πιο κοντά χρονικά μιας και η ανάγκη πλέον επιτακτική.

Από την άλλη ο κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται να έχει πάρει σκυτάλη στο ταμπλό μιας και ακόμα δεν έχει δείξει τα δόντια του. Τα νέα έργα που ουσιαστικά έχουν δρομολογηθεί είναι ικανά να απογειώσουν τα αποτελέσματα κάτι που η αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει.

Μέχρι τώρα οι δύο οδηγοί του κλάδου (όχι χρηματιστηριακά) ήταν η ΓΕΚ και η Ελλάκτωρ με τις AVAX, Intrakat και τους υπόλοιπους να ακολουθούν. Η περίπτωση της Ελλάκτωρ προβληματίζει μιας και ακόμα δεν έχει καταφέρει να λύσει πρωτίστως το διοικητικό του πρόβλημα για να μπορέσει να λειτουργήσει στο σύνολο των δυνατοτήτων της. Η συμπεριφορά στο ταμπλό ελπίζουμε ότι δείχνει ότι σύντομα θα βρεθεί λύση.

Από την άλλη η Intrakat μετά και την ΑΜΚ δείχνει ότι έχει όλες εκείνες τις δυνατότητες να γίνει ο δεύτερος μεγάλος πόλος μετά την ΓΕΚ και εφόσον η Ελλάκτωρ δεν μπορέσει σύντομα να λύσει τα θέματα του. Ασχέτως προβλημάτων, όλα δείχνουν ότι ο κλάδος παίρνει τη σκυτάλη από την πληροφορική που συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά στην αγορά», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

Για τον τραπεζικό κλάδο σημειώνει πως «αργά και βασανιστικά δείχνει τα δόντια του μιας και ακόμα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην νέα εποχή και δεδομένα έχοντας συνηθίσει να έχει πρόβλημα κεφαλαίων και λειτουργίας. Αργά ή γρήγορα η κάνουλα του δανεισμού θα ανοίξει περαιτέρω, μολονότι υπάρχει η συστολή από τα πρόσφατα λάθη του παρελθόντος. Από μόνο του το leverage του δανεισμού θα βοηθήσει τόσο την ανάπτυξη όσο και τα κέρδη του κλάδου που έχει ξεχάσει τα τελευταία πολλά χρόνια».

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance πιστεύει ότι «η αγορά έχει βρεθεί σε ένα σημαντικό επίπεδο στη ζώνη των 930 μονάδων ψάχνοντας αφορμή να αλλάξει επίπεδο και να δοκιμάσει τα υψηλά της. Από την άλλη όμως έχει τα βαρίδια των ξένων αγορών φοβούμενη μία μεγαλύτερη διόρθωση εκ μέρους τους με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερο συντήρηση δυνάμεων και εναλλαγές αποδόσεων βδομάδα με την βδομάδα. Η ζώνη των 900 μονάδων είναι σημαντική στήριξη και πάλι. Στο μηνιαίο γράφημα βλέπουμε πως αν και ο Απρίλιος κλείσει πάνω από τις 890-900 μονάδες, τότε έχουμε όλες τις προοπτικές να στοχεύσουμε και πάλι την ζώνη των 970 -1.050 μονάδων».

«Εν κατακλείδι», σημειώνει ο χρηματιστής, «μπορεί βραχυπρόθεσμα να προβληματιζόμαστε, παρ’ όλα αυτά όλα δείχνουν ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα του χρηματιστηρίου είναι μεγάλες για τα επόμενα χρόνια. Αν κάποιος προσπαθεί να κερδίσει βραχυπρόθεσμα την αγορά και ειδικά την ελληνική είναι δεδομένο ότι δύσκολα θα τα καταφέρει. Η ρηχότητα της αγοράς από μόνη της είναι ένας λόγος για αυτό.

Οι σωστές επιλογές και η σωστή διαχείριση του χρήματος είναι ικανά από την άλλη να δώσουν σημαντικές αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια μας. Νομοτελειακά τα αποτελέσματα τόσο της οικονομίας όσο και των εταιριών θα δώσουν αυτό που πρέπει στο ταμπλό. Ήδη και ανεξαρτήτως Γενικού Δείκτη, οι αποδόσεις τα τελευταία τρία χρόνια είναι θεαματικές και όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα».

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Merit Χρηματιστηριακή σημειώνουν πως η μεσοπρόθεσμη τάση του Γ.Δ. είναι ανοδική προς το παρόν, καθώς συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 που βρίσκεται στις 886,88 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 890 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 930 και 940 μονάδες.

Τέλος, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «η υπέρβαση των 900 μονάδων ήρθε με παράλληλη βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας καθώς η άνοδος βρήκε περισσότερους αρωγούς στην πορεία της προς τα υψηλά του μήνα. Η αγορά έχει καταφέρει να πείσει ένα νέο κοινό επενδυτών, πολλοί από αυτούς μπήκαν στις περυσινές αυξήσεις κεφαλαίου, με διαφορετική οπτική και σίγουρα πιο δυνατά χέρια αλλάζοντας άρδην την συμπεριφορά της Αγοράς. Σε αυτό έχει συμβάλει και η ικανοποιητική ως τώρα αποτίμηση της περυσινής χρήσης σε κερδοφορία (3,3 δισ. ευρώ) και αυξημένα μερίσματα (1,7 δισ. ευρώ ως τώρα), έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων αλλά και η προσδοκία αύξησης της στάθμισης ελληνικών μετοχών σε δείκτες που απευθύνονται σε επενδυτές σημαντικού ειδικού βάρους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο ΧΑ, στον ρυθμό της διεθνούς ανόδου

Η επιστροφή αγοραστών και στις τραπεζικές μετοχές έδωσε ισχυρή δυναμική στον Γενικό Δείκτη. Αρνητικό στοιχείο η μέτρια αξία των συναλλαγών. Ευχάριστη έκπληξη η διεθνής ανοδική ορμή στα χρηματιστήρια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Απέφυγε τα χειρότερα το XA, κλείσιμο με ήπιες απώλειες

Μεγάλη πίεση σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας με την μετοχή του ΟΤΕ που υποχώρησε άνω του 2%, να φτάνει σε νέα χαμηλά έτους και την Motor Oil να καταγράφει 4% απώλειες ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Mytilineos.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Έσπασαν οι άμυνες στο Χρηματιστήριο εν μέσω διεθνούς υποχώρησης

Νέα χαμηλά διμήνου για τον Γενικό Δείκτη, μετά την έκτη πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες οκτώ, όπου σωρευτικά έχασε 3,80%. Όλο και χαμηλότερα οι διεθνείς αγορές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετική αύξηση επιτοκίων.