ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η εντεκάδα των blue chips που υστερούν στην άνοδο του Χρηματιστηρίου

Ποιες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένουν στο «κόκκινο» ή σημειώνουν μικρότερη άνοδο από τον Γ. Δείκτη, ο οποίος κερδίζει φέτος 6,31%. Γιατί έμειναν πίσω και ποιες οι προοπτικές ανοδικής αντίδρασης.

Μπορεί η εγχώρια αγορά να έχει «ανεβάσει στροφές» τις τελευταίες εβδομάδες, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη (και μάλιστα παρά την πτώση στις διεθνείς αγορές), ωστόσο η άνοδος δεν αφορά τους πάντες. Έντεκα μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένουν, για διαφορετικούς λόγους, εκτός κλίματος και καταγράφουν σημαντικές απώλειες από τις αρχές του έτους, ή σημειώνουν άνοδο μικρότερη αυτής του Γενικού Δείκτη.

Ανάμεσα στις μετοχές που υστερούν βρίσκονται μεγάλα ονόματα της αγοράς, από την Coca Cola HBC και τη ΔΕΗ, ως τη Viochalco και τη θυγατρική της, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Αναλυτές επισημαίνουν ότι, στο βαθμό που η αγορά διατηρήσει την ανοδική της τάση, επιβεβαιώνοντας ότι έχει εισέλθει σε μια περίοδο bull market και χαράζοντας μια αυτόνομη πορεία σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, οι μετοχές που έχουν μείνει πίσω είναι υποψήφιες για μια ανοδική αντίδραση.

Άλλωστε, όλες οι εταιρείες που εμφανίζονται φέτος να υστερούν, ακόμη και αν αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, δεν παύουν να έχουν υγιή οικονομική διάρθρωση και δοκιμασμένα επιχειρηματικά μοντέλα, κάτι που ενισχύει την εκτίμηση ότι η χρηματιστηριακή τους αδυναμία πιθανότατα θα είναι προσωρινή.

Από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 6,31% ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 αποκομίζει κέρδη +7,59%. Μολονότι η αγορά τις πέντε τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει πολύ σημαντικό ράλι αποκατάστασης των πτωτικών στρεβλώσεων που καταγράφηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια εντεκάδα μετοχών του FTSE 25 υστερούν σημαντικά έναντι τόσο των υψηλών που είχαν πιάσει προ του πολέμου, όσο και έναντι της απόδοσης του Γενικού Δείκτη στο σύνολο του 2022:

  • Η μετοχή της Coca Cola HBC, που για περίπου δώδεκα χρόνια και μέχρι πρόσφατα ήταν η απόλυτη leader του Χ.Α. σε κεφαλαιοποίηση, βρέθηκε στην κορυφή της πτώσης το 4μηνο του 2022, καθώς υποχωρεί σε ποσοστό 33,58%. Ο λόγος είναι το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε από τον πόλεμο, καθώς φέρνει το 16% των πωλήσεών της από την αγορά της Ρωσίας, όπου υποχρεώθηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές της. Η αβεβαιότητα για την τύχη της μεγάλης επένδυσης του ομίλου στη ρωσική και ουκρανική αγορά είναι έντονη, ωστόσο δεν παύει να έχει κερδοφόρες δραστηριότητες σε μεγάλο γεωγραφικό εύρος και η μεγάλη, έως τώρα, πτώση της μετοχής φαίνεται να προεξοφλεί υπερβολικά αρνητικά σενάρια για το μέλλον.
  • Η μετοχή της Σαράντης επίσης έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τον πόλεμο καθώς οδηγήθηκε σε κλείσιμο της μονάδας που διατηρούσε στην Ουκρανία. Υποχωρεί σε ποσοστό 18,31% το 2022, ενώ βρέθηκε σε χαμηλό διετίας στο ναδίρ της αγοράς, στις 8 Μαρτίου, πέφτοντας στα 6,50 ευρώ και από αυτό το σημείο έχει ανακάμψει αρκετά. Η Σαράντης, μέσω της Ergopack LLC είχε αναπτύξει δραστηριότητες στην ουκρανική αγορά των 44 εκατ. κατοίκων αλλά και σ’ όλη τη γύρω περιοχή. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι πωλήσεις από την ουκρανική αγορά ήταν 12,60 εκατ. ευρώ, αποτελώντας την 3η μεγαλύτερη διεθνή αγορά της εισηγμένης, μετά την Πολωνία και τη Ρουμανία. Μετά το αρχικό σοκ, πάντως, η εταιρεία προχώρησε σε μια σημαντική εξαγορά, αποκτώντας το σύνολο των μετοχών της μεγάλης πολωνικής εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων οικιακής χρήσης Stella Pack. Αυτή η κίνηση εκτιμάται ότι, τουλάχιστον εν μέρει, αντισταθμίζει τις απώλειες από την Ουκρανία.
  • Η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 12,98% το 2022, ενώ παρά τη μερική ανάκαμψη μετά τις 8 Μαρτίου, εξακολουθεί να υστερεί έναντι του Γ.Δ. τόσο το 4μηνο, όσο και από την έναρξη του πολέμου, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει επιβαρύνει σημαντικά τα αποτελέσματα της εταιρείας. Η μετοχή παραμένει χαμηλότερα από την τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του 2021 ελάχιστα υστέρησε από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ η διοίκηση περιμένει ότι θα αποδειχθεί ανθεκτική και φέτος. Παράλληλα, η κρίση δεν έχει ανατρέψει τον επενδυτικό σχεδιασμό της ΔΕΗ.
  • Η ΕΥΔΑΠ καταγράφει πτώση 7,30% το 4μηνο. Πρόκειται για τη μετοχή με το μικρότερο volatility στον Large Cap διαχρονικά. Στις 8 Μαρτίου 2022 βρέθηκε στο χαμηλό έτους των 6,56 ευρώ, ενώ έχει υψηλό έτους από πέρυσι τέτοιο καιρό (27/4/21) όταν βρέθηκε στα 9,20 ευρώ. Σήμερα βρίσκεται στα 7,24 ευρώ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων της εταιρείας στις 29 Απριλίου, που, εφόσον επιβεβαιώσει τη θετική της πορεία, θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο και για τη βελτίωση της εικόνας της μετοχής.
  • Η ElvalHalcor, παρά τα αποτελέσματα ρεκόρ που έχει ανακοινώσει, έχει γενικά μάλλον απογοητευτική εικόνα στο ταμπλό, καθώς υποχωρεί σε ποσοστό 4,65% το 2022, ενώ κρατούσε θετικό πρόσημο μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου. Από το χαμηλό έτους των 1,6340 ευρώ που βρέθηκε στις 8 Μαρτίου ενισχύεται σχεδόν κατά 8%. Ο κύριος λόγος που δέχεται πίεση η μετοχή, ενώ και η μητρική Viochalco έχει οριακή άνοδο φέτος, είναι η ανησυχία της αγοράς ότι ο συνδυασμός παγκόσμιας έξαρσης του πληθωρισμού και οικονομικής επιβράδυνσης θα επηρεάσει αρνητικά τον κατ' εξοχήν διεθνοποιημένο Όμιλο Στασινόπουλου.
  • Η Quest Συμμετοχών μπορεί φέτος να υστερεί, όμως έχει δώσει ιλιγγιώδη κέρδη στους μετόχους της όλα τα τελευταία χρόνια. Τελευταία και μετά το «σπάσιμο» της μετοχής δείχνει εκτός φόρμας, ενώ χάνει 3,41%. Πάντως, η οικονομική κατάσταση και το επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου δικαιολογούν προσδοκίες για επάνοδο της μετοχής σε ανοδική πορεία. Άλλωστε, έχει δώσει αστρονομικές αποδόσεις πρωτύτερα, ενώ κάνει πολύ σημαντικές κεφαλαιακές διανομές. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 ο όμιλος πέτυχε νέο ρεκόρ αποτελεσμάτων σε όλες τις γραμμές.
  • Ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ είναι από τις μετοχές που διαχρονικά παρουσιάζουν μικρή μεταβλητότητα. Φέτος χάνει 2,28%, κάτι που αποδίδεται στη συγκυριακά μειωμένη κερδοφορία του και στο σχετικά χαμηλό μέρισμα που θα διανείμει (0,068 ευρώ ανά μετοχή). Πάντως, η μετοχή δεν παύει να είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στους συντηρητικούς επενδυτές, καθώς ενσωματώνει την προοπτική σημαντικής βελτίωσης της μερισματικής απόδοσης τα επόμενα χρόνια.
  • Η Lamda Development παρά τη μερική ανάκαμψη του τελευταίου διαστήματος, συνεχίζει να μην πείθει στο ταμπλό του Χ.Α. και μάλιστα διαχρονικά. Η «διαδρομή» της μετοχής όλα τα τελευταία χρόνια τοποθετείται μεταξύ 5 και 8,50 ευρώ, ενώ χάνει 0,80% το 2022 και παραμένει σε επίπεδα κάτω των 7 ευρώ. Η μετοχή έχει ταλαιπωρηθεί από τις καθυστερήσεις επί σειρά ετών στο project του Ελληνικού, αλλά φαίνεται πλέον ότι τα έργα αρχίζουν να προχωρούν με αρκετά γοργούς ρυθμούς, κάτι που δεν μπορεί παρά να αποτυπωθεί σταδιακά και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που υστερούν σε απόδοση έναντι του Γ.Δ.

Μετοχή21/04/2231/12/21Μετ. % 21
Coca Cola HBC20,130,26-33,58%
Σαράντης Γρ.7,278,9-18,31%
ΔΕΗ8,189,4-12,98%
ΕΥΔΑΠ7,247,81-7,30%
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ1,7641,85-4,65%
Quest Συμμετοχών6,036,243-3,41%
ΑΔΜΗΕ2,362,415-2,28%
Lamda Develpment6,856,905-0,80%
Viochalco4,634,590,87%
ΟΛΠ17,817,223,37%
ΓΕΚ Τέρνα10,029,515,36%
Γενικός Δείκτης949,68893,346,31%
Large Cap2312,052.148,867,59%
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Απέφυγε τα χειρότερα το XA, κλείσιμο με ήπιες απώλειες

Μεγάλη πίεση σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας με την μετοχή του ΟΤΕ που υποχώρησε άνω του 2%, να φτάνει σε νέα χαμηλά έτους και την Motor Oil να καταγράφει 4% απώλειες ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Mytilineos.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Έσπασαν οι άμυνες στο Χρηματιστήριο εν μέσω διεθνούς υποχώρησης

Νέα χαμηλά διμήνου για τον Γενικό Δείκτη, μετά την έκτη πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες οκτώ, όπου σωρευτικά έχασε 3,80%. Όλο και χαμηλότερα οι διεθνείς αγορές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετική αύξηση επιτοκίων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Έπαιξε καλή... άμυνα το Χρηματιστήριο, μικρές οι εβδομαδιαίες απώλειες

Η αγορά, μολονότι κινήθηκε πτωτικά, εντούτοις είχε καλύτερη εικόνα από τους ευρωπαϊκούς αλλά και τους αμερικανικούς δείκτες, σε μια συγκυρία που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφερε κλυδωνισμούς στη Wall Street.