ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο:Shutterstock

Πάνω από 5% υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου μετά τις προβλέψεις του ΔΝΤ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη και προειδοποίησε για υψηλότερο πληθωρισμό.

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 5% σήμερα, αφότου ανακοίνωσε τις εαρινές προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με βάση τις οποίες αναμένεται επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ένα γεγονός που προκαλεί φόβους ότι η ζήτηση του «μαύρου χρυσού» θα μπορούσε να συρρικνωθεί δραματικά.

Γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε στα 107,35 δολάρια το βαρέλι (-5,13%) ενώ το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Μαΐου, έπεσε στα 102,49 δολάρια το βαρέλι (-5,29%).

«Το αργό πέφτει σήμερα, καθώς επανεμφανίζονται οι φόβοι μιας ύφεσης, με την αναθεώρηση (σ.σ. προς τα κάτω) των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη» σχολίασε η Ιπέκ Οζκαρντέσκαγια, αναλύτρια στην τράπεζα Swissquote.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,6% (-0,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιανουαρίου) τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στις προοπτικές της, κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι τιμές μειώθηκαν παρά τη χαμηλότερη παραγωγή από τον ΟΠΕΚ, ο οποίος παρήγαγε 1,45 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάτω από τους στόχους του τον Μάρτιο, καθώς η ρωσική παραγωγή άρχισε να μειώνεται μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης παραγωγών που δημοσίευσε το Reuters. Η Ρωσία παρήγαγε περίπου 300.000 bpd κάτω από τον στόχο της τον Μάρτιο στα 10,018 εκατομμύρια bpd, με βάση δευτερογενείς πηγές, έδειξε η έκθεση. Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε επανέλαβε την πρόθεσή της για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η κατάσταση σε ΗΠΑ, Κίνα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι «πολύ υψηλός», καθώς επανέλαβε την άποψή του για αύξηση των επιτοκίων στο 3,5% μέχρι το τέλος του έτους για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός που είναι τώρα στο υψηλό 40 ετών.

«Αυτό προκάλεσε ράλι του δολαρίου, γεγονός που ασκεί πτωτική πίεση στο πετρέλαιο», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο, επιδεινώνοντας τις προοπτικές που είχαν ήδη αποδυναμωθεί από τους περιορισμούς του COVID-19 και τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο, η ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνεται καθώς τα εργοστάσια παραγωγής ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά στη Σαγκάη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΔΝΤ: Απειλούν τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα τα funds ανοικτού τύπου

Το Ταμείο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει εξασφάλιση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια διαθέτουν επαρκή εργαλεία διαχείρισης της ρευστότητάς τους.