ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Ράλι για φυσικό αέριο και πετρέλαιο προκαλεί το εμπάργκο της ΕΕ

Κέρδη που ξεπερνούν το 5% για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας και άνω του 3% τόσο για το brent όσο και για το αμερικανικό αργό. Αυξάνει την τροφοδοσία φυσικού αερίου η Νορβηγία.

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι τιμές φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και πετρελαίου στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε επιβολή σταδιακού εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022. 

Αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης ήταν η τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας να ενισχύεται άνω του 5% στα 105,110 ευρώ, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ανοδική η αντίδραση και για την τιμή του πετρελαίου με το brent να έχει κέρδη που ξεπερνούν το 3% άνω των 108 δολαρίων, ενώ και το αμερικανικό αργό ακολουθεί την ίδια πορεία με άνοδο 3,7% στα 106,11 δολάρια. 

Ισχυρά κέρδη για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας

 

Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά. «Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters, επωφελούμενες από τις εξαιρέσεις στο εμπάργκο πετρελαίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την πηγή.

Ράλι για brent αλλά και αμερικανικό αργό μετά το σταδιακό εμπάργκο της ΕΕ

 

 

«Όλα υποδεικνύουν ότι το βασικό μας σενάριο για προβλήματα και στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα υλοποιηθεί. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα για ορισμένες χώρες, αν και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πλήρης διακοπή των αποστολών ρωσικού φυσικού αερίου», εκτιμά ο Μαρκ Χάφελε, επικεφαλής επενδύσεων στη UBS Global Wealth Management. 

Οι κίνδυνοι προβλημάτων στη ροή φυσικού αερίου αυξάνουν τη νευρικότητα στην αγορά σχετικά με το πώς οι αγοραστές θα ανταποκριθούν στους νέους όρους πληρωμής της Gazprom. Η Ρωσία θέλει οι εταιρείες να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank JSC - έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια - ώστε οι πληρωμές να μπορούν να μετατραπούν στο ρωσικό νόμισμα. Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Καντρί Σίμσον δήλωσε ότι η ικανοποίηση του αιτήματος θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων.

Πολλοί αγοραστές που αντιμετωπίζουν προθεσμίες πληρωμής τις επόμενες εβδομάδες δεν είναι ακόμη σίγουροι για το πώς θα προχωρήσουν, μια κίνηση που προκαλεί ανησυχίες για περισσότερες διακοπές του εφοδιασμού. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν επίσης λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας πυρηνικών σταθμών στη Γαλλία, τον κορυφαίο παραγωγό ατομικής ενέργειας στην ΕΕ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε την Ευρώπη να προσπαθήσει να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια. Ενώ η αντικατάσταση των τεράστιων ποσοτήτων θα ήταν ένα εγχείρημα μαμούθ, οι χώρες αξιοποιούν τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, εφαρμόζουν σχέδια για να κρατήσουν τα εργοστάσια άνθρακα ανοιχτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ενισχύουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, αυξήθηκαν την Τετάρτη μετά το τέλος ορισμένων προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης. Η Equinor δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι θα αντλήσει στο φουλ για να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τις ρωσικές ροές προς την ήπειρο. «Με μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η Equinor έχει ως κορυφαία προτεραιότητα την εξασφάλιση ασφαλών και αξιόπιστων παραδόσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντρές Οπεντάλ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα ισχυρά κέρδη για πετρέλαιο μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία

Πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται το brent ενώ το φυσικό αέριο ανεβαίνει κατά 7%, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε επιβολή σταδιακού εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζεντιλόνι: Η ΕΕ θα απεξαρτηθεί από ρωσικό πετρέλαιο και αέριο έως το 2027

Σε συνέντευξή του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%.