ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το Χρηματιστήριο, μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες

Στο «κόκκινο» το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 3% και το Χρηματιστήριο να ακολουθεί το διεθνές αρνητικό κλίμα, που οδηγεί τον Γεν. Δείκτη χαμηλότερα από τις 850 μονάδες.

Δέσμιο του διεθνούς αρνητικού κλίματος το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει χαμηλότερα από τις 850 μονάδες και τους επενδυτές να προχωρούν σε συντονισμένες ρευστοποιήσεις. 

Ανάλογη είναι η εικόνα που υπάρχει και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν άνω του 1%, μετά και το μίνι κραχ που εμφάνισε στη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street. 

Στις 10:54 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,14% στις 848,15 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 8,09 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις 10 μετοχές εμφανίζουν κέρδη και 61 κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Πτώση 2,30% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,43%. 

Σε κλοιό μεγάλων πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στο -3,56%. Απώλειες 4,09% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,28%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 4,33% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 4,12% χαμηλότερα. 

Στο απόλυτο κόκκινο το σύνολο του ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με πτώση 3,26% για την Coca-Cola HBC, απώλειες 0,71% για τον ΟΤΕ, υποχώρηση 1,04% για τον ΟΠΑΠ, ενώ 1,97% χαμηλότερα κινείται η ΔΕΗ. Πτώση που ξεπερνά το 3% έχει η Viohalco, ενώ άνω του 2% υποχωρούν Jumbo, Lamda, Titan, ΑΔΜΗΕ, ElvalHalcor, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η πτώση σε διεθνές επίπεδο και ακολούθως και στο ΧΑ καταφθάνει μετά τις προειδοποιήσεις κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα πλήξει τα περιθώρια κέρδους τους και παράλληλα θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα την κατανάλωση.  Η επιθετική διάθεση των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed για συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων δημιουργεί φόβους ότι η ανάκαμψη θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα, με αποτέλεσμα ο στασιμοπληθωρισμός να είναι το βασικό χαρακτηριστικό της οικονομίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε διεθνές επίπεδο. 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλία Ζαχαράκη, «ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει οκτώ συνεδριάσεις συσσώρευσης, ενώ χρειάζεται σε πρώτη φάση μία κατοχύρωση των 871 μονάδων ώστε να δοκιμάσει το μεγάλο πρώτο χάσμα στην ζώνης των 890 μονάδων.

Ο ταλαντωτής ακόμα δεν έχει δώσει κάποιο ανοδικό έναυσμα, αν εξαιρέσουμε ότι έχει ανακοπεί η επιθετική του τάση. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μία πιο καλή εικόνα μετά και την ολοκλήρωση των κινήσεων λόγω του MSCI τέλος του μήνα, μιας και εκεί θα τελειώσει και το rebalancing του δείκτη. Από την άλλη, μια κατοχύρωση (σ.σ. πτώση κάτω από αυτά τα επίπεδα) των 861 μονάδων σε κλείσιμο, μπορεί να βγάλει και πάλι πωλητές, αν μη τι άλλο στα χαμηλά. Χρονικά πάντως για δεύτερη φορά βλέπουμε την αγορά να καθυστερεί και στην πτωτική κίνηση αλλά και στην ανοδική κίνηση σε σχέση με τις ξένες αγορές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ