ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimastirio, agores, xa, metoxes
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Αρχίζει κινητικότητα στο Χρηματιστήριο για νέες εισαγωγές εταιρειών

Εγκρίνεται η εισαγωγή των εταιρειών ακινήτων Μπλε Κέδρος και Dimand, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από δύο μεγάλες εταιρείες για την Κύρια Αγορά. Η R Energy 1 και η NewCo κατευθύνονται στην Εναλλακτική.

Μπορεί η αλλαγή ηγεσίας στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και η βίαιη μεταβολή της ατζέντας στο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον λόγω του πολέμου να πήγε πίσω κάποιες πρωτοβουλίες εξωστρέφειας στην ελληνική κεφαλαιαγορά, όμως το επόμενο διάστημα φαίνεται πως θα υπάρξει έντονη κινητικότητα, καθώς εκδηλώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές, αλλά και εκδόσεις ομολόγων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από ένα «στείρο» πεντάμηνο, βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές των εγκρίσεων. Σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του χρηματιστηρίου η αίτηση εισαγωγής της εταιρείας Μπλε Κέδρος, ενώ ήδη έχει κάνει αίτηση για εισαγωγή και η εταιρεία ακινήτων Dimand. Οι δύο εταιρείες αναμένεται να κάνουν την εισαγωγή τους μέσα στον Ιούνιο. Η ΑΕΕΑΠ των αδελφών Ευμορφίδη (CocoMat) θα πρέπει να προλάβει την καταληκτική προθεσμία μέχρι τα τέλη Μαΐου, ενώ την ευθύνη της αναδοχής έχει η Optima Bank.

Η συγκυρία είναι αρκετά νευραλγική και κρίσιμη για το ελληνικό χρηματιστήριο, που μετά την αλλαγή ηγεσίας, με την ανάδειξη του Γιάννου Κοντόπουλου ως διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ, αναζητά μια νέα πολιτική φυγής προς τα εμπρός, με ξεμπλοκάρισμα δημόσιων εγγραφών και τον εμπλουτισμό της αγοράς με νέες επιχειρήσεις από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ακίνητη περιουσία και real estate, τουρισμός, τρόφιμα, τεχνολογία, φαρμακοβιομηχανία, αγροδιατροφή είναι στην αιχμή του ενδιαφέροντος, από πλευράς διοίκησης του Χ.Α., για εισαγωγή μετοχών στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον για κανονική εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. από δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες, χωρίς όμως να έχουν οριστεί χρονοδιαγράμματα.

Παράλληλα, η R Energy 1 του Γιώργου Ρόκα επίσης ετοιμάζεται για την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά Plus του Χ.Α. με παράλληλη αποχώρηση από το χρηματιστήριο της Κύπρου στο οποίο είναι εισηγμένη από το 2016. Η R Energy 1 ιδρύθηκε το 2011 και από το 2016 είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ της Κύπρου. Πλέον, δρομολογεί την είσοδό της στην Εναλλακτική Αγορά Plus του Χ.Α., με ανάδοχο την κυπριακή Aeonic Securities.

Επίσης, εδώ και περίπου ένα μήνα αίτημα για εισαγωγή στην EN.A. STEP έχει κάνει η εταιρεία πληροφορικής NewCo Α.Ε. μέσω της κυπριακής Aeonic Securities CIF PLC, που αποτελεί εγκεκριμένο Σύμβουλο Εισαγωγής από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Επιπλέον, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ενδιαφέρον για εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. έχουν ακόμη δύο με τρεις εταιρείες πληροφορικής και νέων τεχνολογιών, ενώ σε δεύτερο χρόνο φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γενετική, αλλά και στο χώρο της γαστρονομίας και της μεσογειακής διατροφής.

Συνάμα, δεν αποκλείεται να έχουμε κίνηση έκδοσης ομολόγου μέσα στο επόμενο δίμηνο από τη Lamda Development, καθώς παρά την αύξηση των επιτοκίων, η συγκέντρωση ρευστότητας με στόχο το μεγάλα επενδυτικά projects είναι ζωτικής σημασίας.

«Διψά» για νέες εισαγωγές και ανανέωση η αγορά

Φαίνεται λοιπόν πως το επόμενο διάστημα θα είναι αρκετά ενδιαφέρον στο ελληνικό χρηματιστήριο, που «διψά» για νέες εισαγωγές και νέα γενιά επενδυτών, που θα ανανεώσουν την αγορά και θα τη βγάλουν από το πολυετές τέλμα που έχει περιέλθει. Θυμίζουμε πως οι εισαγωγές εταιρειών την τελευταία 15ετία είναι λιγοστές, μόνο κάποιες ΑΕΕΑΠ –που διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς– και ελάχιστες άλλες.

Τον Ιανουάριο του 2021 εισήχθη η ασφαλιστική εταιρεία Interlife μετά από πολλά χρόνια αποψίλωσης του ασφαλιστικού κλάδου στο Χ.Α., ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους είχαμε την εισαγωγή της εταιρείας πληροφορικής Real Consulting στην Εναλλακτική Αγορά, την πρώτη εισαγωγή μετά από δέκα χρόνια στη συγκεκριμένη αγορά.

Όλα αυτά, ενώ όλα τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το 2021 έλαβε χώρα παγκόσμιο «πάρτι» νέων εισαγωγών σχεδόν σε όλες τις αγορές της υφηλίου, καθώς πέρυσι καταγράφηκε ρεκόρ 20ετίας στον αριθμό εισαγωγών αλλά και άντλησης κεφαλαίων. Βεβαίως, η εικόνα (διεθνώς) το πρώτο 5μηνο του 2022 είναι αλλαγμένη, καθώς η αλλαγή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών στα επιτόκια, ο πόλεμος στα σύνορα της Ευρώπης και οι μεγάλοι κλυδωνισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα και την ενέργεια, έχουν αλλάξει το προφίλ ελκυστικότητας των αγορών, με τη ρευστότητα πλέον να είναι πιο περιορισμένη.

Η τελευταία εισαγωγή μετοχών εταιρείας ακινήτων στο ταμπλό του Χ.Α. φορούσε την Briq Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων του Θεόδωρου Φέσσα (όμιλος Quest Συμμετοχών) τον Ιούλιο του 2017, ενώ είχε προηγηθεί η εισαγωγή της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ τον Αύγουστο του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ΑΕΕΑΠ διέπονται από ειδικό νομικό και φορολογικό καθεστώς (φορολογικό καθεστώς κ.α.), οπότε είναι υποχρεωμένες δύο χρόνια από την ίδρυσή τους να εισάγουν τις μετοχές τους σε οργανωμένη αγορά, ώστε να μπορούν και άλλοι να μετάσχουν στο project. Διαφορετικά ανακαλείται η άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο νομοθέτης επιτρέπει και ένα έτος παράταση, αν ζητηθεί από την εταιρεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστές vs Γ. Κοντόπουλου: Τα... casus belli και το μέλλον του ΧΑ

Αντιδρούν οι ελληνικές χρηματιστηριακές στις πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης της ΕΧΑΕ για ενίσχυση της παρουσίας ξένων εταιρειών με το βλέμμα σε ένα deal με τη Euronext. Αντιπροτείνουν αύξηση εισηγμένων και περιφερειακές συνεργασίες.
xrimastirio, agores, xa, metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Από την ακραία απαξίωση στο στοίχημα της αναγέννησης

Το «τραύμα» του '99, η μεγάλη περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και η μαζική έξοδος εισηγμένων εταιρειών και επενδυτών από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκληση για τη νέα διοίκηση Κοντόπουλου η αναζωογόνηση της αγοράς.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο φινάλε έκοψαν την ανοδική ορμή του Γενικού Δείκτη

Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη είχαν ξεπεράσει και το 1%, αλλά οι ρευστοποιήσεις πριν το κλείσιμο περιόρισαν την άνοδο στο 0,06%. Στα ύψη των 175 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με 107 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο.