ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Το rebound στο Χρηματιστήριο με διψήφια κέρδη για τις τράπεζες

Οι αγοραστές επιστρέφουν στα χρηματιστήρια, βελτιώνεται το διεθνές κλίμα. Πέντε συνεδριάσεις αντίδρασης στο ΧΑ, με κέρδη 4,24% για τον Γενικό Δείκτη και ράλι 11,44% για τον τραπεζικό. Στήριξη της αγοράς από τα αποτελέσματα.

Σημαντικά βελτιωμένο είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες, καθώς μετά το ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων που προηγήθηκε το πρώτο μισό του Μαΐου οι αγοραστές έχουν επανέλθει με αρκετή δυναμική, εκμεταλλευόμενοι τις αγοραστικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί λόγω της πρότερης υπερπώλησης, επιτρέποντας και στο ελληνικό χρηματιστήριο να βελτιώσει την εικόνα του.

Από τα πρακτικά της Fed φαίνεται πως θα μπορούσε να «φρενάρει» τις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, αν αρχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά κομβικό καταλύτη, που θα μπορούσε να αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα και να οδηγήσει σε σημαντικό ριμπάουντ τις διεθνείς αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η πτώση των διεθνών αγορών καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου του 2022 αλλά κυρίως από τις αρχές Απριλίου και το πρώτο μισό του Μαΐου, είχε στοιχεία υπερβολής, αν «ζυγιστεί» με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών. Αυτή η υπερβολή έφερε σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες, τις οποίες τώρα οι επενδυτές σπεύδουν να εκμεταλλευτούν.

Μολονότι δομικά και στρατηγικά δεν έχει αλλάξει κάτι στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον που να δικαιολογεί ενθουσιασμό, εντούτοις οι long φαίνεται ότι διαπίστωσαν πτωτικές υπερβολές που πάντα δημιουργούνται σε περιπτώσεις μεγάλων αναταράξεων, έντονης ανησυχίας και αυξημένου volatility.

Μένει να δούμε το αν η επιστροφή των long έχει αποκλειστικά κερδοσκοπικά – καιροσκοπικά χαρακτηριστικά, ή αν είναι κάτι πιο ανθεκτικό, που θα σημάνει και την (εκ νέου) αλλαγή σκηνικού στις αγορές. Θυμίζουμε πως οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, καθ’ όλη τη διάρκεια του υπερωδεκαετούς bull market δέχτηκαν ιδιαίτερα μεγάλους κλυδωνισμούς, φλέρταραν έντονα με το πέρασμα σε bear market περιβάλλον, όμως σε όλες τις περιπτώσεις επέστρεψαν.

Αυτό έγινε και το φθινόπωρο του 2018 όταν «φούντωσε» ο πόλεμος δασμών μεταξύ Αμερικής και Κίνας, αυτό έγινε και με το σοκ της μεγαλύτερης πανδημίας των τελευταίων 100 ετών την άνοιξη του 2020, αυτό έγινε σε πλείστες άλλες περιπτώσεις μικρών ή μεγάλων κρίσεων από το 2010 και εντεύθεν. Οι αγορές έχουν «επιβληθεί» ως… αυτόνομο καθεστώς στην παγκόσμια οικονομία, αποτελώντας πλέον ένα εν πολλοίς ανεξάρτητο κομμάτι, που βεβαίως σχετίζεται με την πορεία του ευρύτερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, όμως έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά ανατροφοδότησης με ίδιες δυνάμεις.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, μικρές, περιφερειακές και αναδυόμενες αγορές όπως το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορούν να κινηθούν επί μακρόν κόντρα στο κλίμα, δεδομένου ότι η ίδια ρευστότητα είναι που κατανέμεται αναλογικά σε όλο το επενδυτικό σύστημα.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς το Χ.Α. είχε και έχει λόγους καλύτερης απόδοσης έναντι των ξένων αγορών, καθώς έχει υστερήσει στο παγκόσμιο ράλι που προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο «επιστροφής» αναμένοντας την αναβάθμισή της το 2023.

Οι τράπεζες επίσης βρίσκονται σε συγκυρία επιστροφής μετά από πολλά χρόνια απαξίωσης και ουσιαστικά ακύρωσης του ρόλου τους, καθώς πλέον έχουν επιστρέψει για τα καλά στην κερδοφορία, έχουν καθαρίσει σε σημαντικό ποσοστό τα χαρτοφυλάκιά τους από τις επισφάλειες της 10ετούς δημοσιονομικής κρίσης, ενώ αναπτύσσουν ήδη νέα γενιά δανειοδοτήσεων. Βεβαίως, ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας αύξησης των «κόκκινων» δανείων, αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα παραμένει υπό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται επιστροφή των αγοραστών διεθνώς, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κερδίζουν έως 1,78% χθες, με το δείκτη DAX της Φρανκφούρτης να επιστρέψει πάνω από τις 14.200 μονάδες μετά από ημέρες και τον CAC 40 στο Παρίσι πάνω από τις 6.400 μονάδες. Σημαντικά βελτιωμένη είναι και η εικόνα στη Wall Street τις τελευταίες ημέρες με τον Dow Jones να συμπληρώνει πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, έχοντας ξεπεράσει τις 32.600 μονάδες, με τον S&P 500 πάνω από τις 4.050 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq στην περιοχή των 11.730 μονάδων.

Προς τις 900 μονάδες ξανά το ελληνικό χρηματιστήριο

Εντός όλων των ανωτέρω συνθηκών και εν μέσω υποστηρικτικών δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου από τράπεζες, blue chips αλλά και βιομηχανικές εταιρείες ασχέτως αποτίμησης, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει καλή αντίδραση στο φινάλε του Μαΐου και του 5μήνου.

Τα αποτελέσματα των ElvalHalcor, Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ, Aegean Airlines είναι τέτοια που λιγότερο ή περισσότερο επιτρέπουν αισιοδοξία για τη χρήση του 2022, που έχει ιδιάζονται χαρακτηριστικά έτσι κι αλλιώς, λόγω κυρίως του καυτού θέματος της ενέργειας.

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων λοιπόν από τράπεζες και blue chips, καθώς και κινητικότητα και εισροές λόγω της αναδιάταξης δεικτών στον MSCI είναι οι κύριες αιτίες της βελτίωσης του κλίματος και στο Χ.Α., πάντα βεβαίως υπό την… ομπρέλα της καλυτέρευσης της εικόνας των ξένων αγορών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες για 4η φορά ανοδικά στις πέντε τελευταίες, έχοντας αφήσει πίσω τις 850 μονάδες και πλησιάζει προς το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις ο Γ.Δ. κερδίζει 4,24%, ο FTSE 25 είναι στο +5,07%, ο Mid Cap υστερεί με άνοδο μόλις +1,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται στην αντίδραση με +11,44%.

Η Eurobank κερδίζει 14,63% το ίδιο διάστημα, η Alpha Bank +10,76%, η Εθνική +10,48% και η Πειραιώς +5,93%. Λόγω της αντίδρασης των τελευταίων ημερών, οι απώλειες σε επίπεδο Μαΐου έχουν περιοριστεί στο -3,81% για το Γ.Δ., με τον FTSE 25 στο -4,10%, τον Mid Cap -5,29% και τις τράπεζες στο -6,54%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνουν νέα στοιχήματα οι επενδυτές, «ξυπνάει» η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη ύστερα από το μετεκλογικό ράλι, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον Mid Cap που έφτασε σε ρεκόρ 12ετίας με σημαντική αύξηση τζίρου. Σε μη τραπεζικά blue chips εστίασαν οι ξένοι.