ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:03:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη για το πετρέλαιο μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο σε ρωσικές εισαγωγές

Ενίσχυση άνω του 1,5% για το brent στα 123,70 δολάρια, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος, που ξεπερνά το 3% για το αμερικανικό αργό, στον απόηχο των αποφάσεων της Ευρώπης.

Ισχυρή ανοδική κίνηση για την τιμή τόσο του brent όσο και του αμερικανικού αργού προκάλεσε η απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διακόψουν κατά 90% τις εισαγωγές ρωσικού αργού έως το τέλος του έτους. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου για το brent ενισχύεται 1,67% στα 123,70 δολάρια, ενώ κέρδη που ξεπερνούν το 3% εμφανίζει το αντίστοιχο συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό στα 118,84 δολάρια. Ανοδική είναι η πορεία και για τα συμβόλαια Αυγούστου με το brent να έχει κέρδη 2,16% στα 120,05 δολάρια και το αμερικανικό αργό 3,83% στα 116,52 δολάρια. 

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ τίθεται, έως το τέλος του έτους, εμπάργκο στην αγορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία που παραδίδονται στα κράτη μέλη δια θαλάσσης, ωστόσο περιλαμβάνεται προσωρινή εξαίρεση για το αργό που διακινείται μέσω αγωγού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση της διακίνησης αργού πετρελαίου σε έξι μήνες, ενώ τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου θα σταματήσουν σε οκτώ μήνες. Οι αποστολές πετρελαίου μέσω του γιγαντιαίου αγωγού Ντρούτσμπα στην κεντρική Ευρώπη θα εξαιρεθούν από το εμπάργκο μέχρι να βρεθεί μια τεχνική λύση που θα ικανοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες της Ουγγαρίας και άλλων περίκλειστων κρατών.

Το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων που διακινούνται μέσω αγωγού είναι στη Γερμανία και την Πολωνία, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι θα απογαλακτιστούν από τις ρωσικές προμήθειες ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ενέργεια της ΕΕ. Εάν και οι δύο χώρες εφαρμόσουν την απαγόρευση για τις ποσότητες που λαμβάνουν μέσω του αγωγού, το συνολικό αποτέλεσμα, μαζί με το εμπάργκο στη διακίνηση μέσω θαλάσσης, θα είναι η μείωση κατά 90% των πωλήσεων ρωσικού αργού πετρελαίου στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Οι θαλάσσιες προμήθειες αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, και μόλις τεθεί σε εφαρμογή, το μέτρο θα κοστίσει στη Μόσχα έως και 10 δισ. δολ. ετησίως σε χαμένα έσοδα από εξαγωγές, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Αυτό συμβαίνει επειδή η απαγόρευση θα αναγκάσει τη Ρωσία να πουλήσει το αργό της με έκπτωση στην Ασία, όπου ήδη το πράττει και η έκπτωση φθάνει στα 34 δολ. το βαρέλι έναντι του brent.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα ισχυρά κέρδη για πετρέλαιο μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία

Πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται το brent ενώ το φυσικό αέριο ανεβαίνει κατά 7%, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε επιβολή σταδιακού εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022.
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση θα μείνει το πετρέλαιο καθώς αυξάνεται η διεθνής προσφορά

Έλλειμμα μόλις 900.000 βαρελιών ημερησίως αναμένει για το δ' τρίμηνο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ενώ εκτιμά ότι το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης θα καταστεί πλεονασματικό το α' εξάμηνο του 2024.
russia-oil
ΑΓΟΡΕΣ

Σταματάει τις εξαγωγές ντίζελ η Ρωσία και εκτοξεύει τις τιμές

Από τις 21 Σεπτεμβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το ρωσικό μπλόκο στις εξαγωγές ντίζελ, με τις τιμές στην Ευρώπη να αυξάνοντας κατακόρυφα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για παγκόσμιες ελλείψεις καυσίμων.