ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:57:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Michel, europaiki enosi, ee
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία

Εξαιρέθηκε προσωρινά από τους περιορισμούς το πετρέλαιο που διακινείται μέσω αγωγού. Τον Ιούνιο οι οριστικές αποφάσεις. Θα διαγραφεί από το SWIFT η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, κυρώσεις στη σύντροφο του Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Να επιδιώξουν μερική απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ώστε να ενεργοποιηθεί το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι κυρώσεις θα απαγορεύσουν την αγορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία που παραδίδονται στα κράτη μέλη δια θαλάσσης, ωστόσο περιλαμβάνουν προσωρινή εξαίρεση για το αργό που διακινείται μέσω αγωγού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Αυτό καλύπτει αμέσως περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, μειώνοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική μηχανή της», ανέφερε σε tweet ο Σαρλ Μισέλ. «Μέγιστη πίεση στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες πρέπει ακόμα να συμφωνήσουν στις τεχνικές λεπτομέρειες και οι κυρώσεις πρέπει να υιοθετηθούν επίσημα και από τα 27 κράτη μέλη, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η Ουγγαρία, η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγού, εμπόδιζε το εμπάργκο τον περασμένο μήνα, καθώς ζητούσε διαβεβαιώσεις ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της δεν θα διαταραχθεί. Η Βουδαπέστη έλαβε εγγυήσεις από τους ηγέτες της ΕΕ ότι θα είναι σε θέση να λάβει προμήθειες για αναπλήρωση του χαμένου πετρελαίου, εάν διακοπούν οι ροές μέσω των αγωγών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση της διακίνησης αργού πετρελαίου σε έξι μήνες, ενώ τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου θα σταματήσουν σε οκτώ μήνες. Οι αποστολές πετρελαίου μέσω του γιγαντιαίου αγωγού Ντρούτσμπα στην κεντρική Ευρώπη θα εξαιρεθούν από το εμπάργκο μέχρι να βρεθεί μια τεχνική λύση που θα ικανοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες της Ουγγαρίας και άλλων περίκλειστων κρατών.

Το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων που διακινούνται μέσω αγωγού είναι στη Γερμανία και την Πολωνία, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι θα απογαλακτιστούν από τις ρωσικές προμήθειες ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ενέργεια της ΕΕ. Εάν και οι δύο χώρες εφαρμόσουν την απαγόρευση για τις ποσότητες που λαμβάνουν μέσω του αγωγού, το συνολικό αποτέλεσμα, μαζί με το εμπάργκο στη διακίνηση μέσω θαλάσσης, θα είναι η μείωση κατά 90% των πωλήσεων ρωσικού αργού πετρελαίου στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Οι θαλάσσιες προμήθειες αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, και μόλις τεθεί σε εφαρμογή, το μέτρο θα κοστίσει στη Μόσχα έως και 10 δισ. δολ. ετησίως σε χαμένα έσοδα από εξαγωγές, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Αυτό συμβαίνει επειδή η απαγόρευση θα αναγκάσει τη Ρωσία να πουλήσει το αργό της με έκπτωση στην Ασία, όπου ήδη με έκπτωση 34 δολ. το βαρέλι έναντι του brent.

Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην επόμενη σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου. Ο Ούγγρος ηγέτες, Β. Ορμπάν, ο οποίος έχει κατηγορήσει την ΕΕ ότι εξαναγκάζει τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν την απόφαση, δήλωσε στους ηγέτες κεκλεισμένων των θυρών ότι η συζήτηση για τον περιορισμό των εισαγωγών αγωγών πρέπει να γίνει σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ, καθώς αποτελεί πολιτική απόφαση, όχι τεχνικό ζήτημα.

Το πακέτο περιλαμβάνει πρόταση για απαγόρευση της ασφάλισης που σχετίζεται με τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες, ωστόσο αυτό το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά την εφαρμογή του εμπάργκο. Σχέδιο απαγόρευσης της αγοράς ακινήτων από τους Ρώσους στην ΕΕ αποσύρθηκε από τη συμφωνία. Ορισμένες χώρες θα έχουν επίσης μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου μέσω θαλάσσης.

Άλλα μέτρα στην προτεινόμενη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνουν:

  • Αποκοπή τριών ακόμη ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank.
  • Απαγόρευση της δυνατότητας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ρωσικές εταιρείες και του εμπορίου ορισμένων χημικών ουσιών.
  • Επιβολή κυρώσεων στην Αλίνα Καμπάεβα, πρώην Ολυμπιονίκη γυμνάστρια η οποία είναι «στενά συνδεδεμένη» με τον Πούτιν, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ, και στον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου και του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία, πάντως, αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων στον Κύριλλο.
  • Επιβολή κυρώσεων σε δεκάδες στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεωρούνται υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, καθώς επίσης σε εταιρείες παροχής εξοπλισμού, προμηθειών και υπηρεσιών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και G7 θέλουν πλαφόν 65 - 70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με γαλλική οικονομική εφημερίδα, τα τρία τέταρτα του αργού, που φορτώνεται στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής, πηγαίνουν κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία και το προτεινόμενο ανώτατο όριο κινδυνεύει να αποδειχθεί «μια τρύπα στο νερό».
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Όγδοο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία με πλαφόν στο πετρέλαιο

Θα απαγορεύεται οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας που σχετίζεται με τη μεταφορά πετρελαίου της Ρωσίας σε τρίτες χώρες, εκτός εάν η τιμή της συναλλαγές είναι χαμηλότερη από το ανώτατο όριο που θα τεθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αναβολή παίρνει ο συμβιβασμός για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Επί της αρχής αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε εμπάργκο με εξαίρεση το πετρέλαιο που διακινείται μέσω αγωγών, αλλά θα αναθέσουν στους διπλωμάτες να εξειδικεύσουν τις λεπτομέρειες.