ΓΔ: 891.3 -0.38% Τζίρος: 65.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shuttertsock

Νευρικότητα στην Wall Street ενόψει της διορίας για δασμούς στην Κίνα

Πτώση στη Wall Street μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις με τους επενδυτές να ανησυχούν αν ο Τραμπ θα επιβάλει νέο γύρο δασμών για εμπορεύματα που εισάγονται από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών.

Με μικρή πτώση έκλεισε σήμερα η Wall Street, μετά από τρεις διαδοχικές ημέρες ανόδου. Ο Dow Jones έπεσε κατά 0,38% ή 105 μονάδες στις 27.909, ο S&P σημείωσε απώλειες 0,22% στις 3.139 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,4% στις 8.621 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+1,2%) και IBM (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-1,5%) και Goldman Sachs (-1,1%).

Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,3% στα 59,02 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% στα 1.464 δολ./oz. Το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1067 δολ. από 1,1061 την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 1,83%.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Business Daily ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο, καθώς στις 15 Δεκεμβρίου λήγει η διορία που έχουν θέσει οι ΗΠΑ για την επιβολή δασμών 15% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 156 δισ. δολαρίων.

«Οι ΗΠΑ τα πηγαίνουν καλά με την Κίνα στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας», δήλωσε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας θα μπορούσε να κλείσει ακόμα και μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2020.

Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον διαπραγματεύονται μια εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση των δασμών, αλλά εξακολουθούν να διαφωνούν για βασικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με αναλυτές, οι αγορές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι, εάν υπάρξουν δυσκολίες στη διαπραγμάτευση, η προθεσμία για τη συμφωνία θα παραταθεί, ενώ αναμένουν περισσότερες θετικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές, αλλά η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες βάζει φρένο σε επενδυτικές κινήσεις.

Το ζήτημα που ανησυχεί τους επενδυτές είναι τι θα συμβεί εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν μπορέσουν να φθάσουν σε μια συμφωνία πρώτης φάσης το βράδυ της Κυριακής και εάν ο Πρόεδρος Τραμπ θα επιβάλει νέο γύρο δασμών για εμπορεύματα που εισάγονται από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών.

Ο Λάρι Κάντλοου, οικονομικός σύμβουλος του Trump, δήλωσε ότι η προθεσμία της Κυριακής δεν ήταν αυθαίρετη και ότι υπάρχουν «φωνές» στην Ουάσινγκτον που λένε ότι νέοι δασμοί δεν θα επιβληθούν, χωρίς να υπάρξει και αλλαγή για τους δασμούς που έχουν ήδη επιβληθεί από το φθινόπωρο.

Ένας λόγος για την σημερινή πτώση ήταν και η είδηση ότι οι κινεζικές εξαγωγές το Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 1,1% από τον Οκτώβριο. Οι επενδυτές περίμεναν ένα μικρό κέρδος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, φόβοι για τα εταιρικά αποτελέσματα

Αρνητική επίδραση τις επενδυτικές διαθέσεις έχει η χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη για την κινεζική οικονομία στο γ' τρίμηνο, ενώ διατηρείται η ανοδική πορεία για την τιμή πετρελαίου.