ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέα άνοδος για το φυσικό αέριο, «παγωμένες» οι ροές από τη Ρωσία

Συνεχίζει να αποστέλει μειωμένες ποσότητες στην Ευρώπη η Gazprom, επικαλούμενη προγραμματισμένη συντήρηση στο δίκτυο αγωγών της. Στροφή στον λιγνίτη από αρκετές χώρες.

Ανόδου συνέχεια για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες της ηπείρου δέχονται τα «αντίποινα» της Μόσχας στις κυρώσεις, με αρκετές κυβερνήσεις να στρέφονται πλέον στον λιγνίτη προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους και να αποταμιεύσουν ενέργεια για τον χειμώνα. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου στην αγορά της Ολλανδίας ενισχύεται άνω του 3%, ενώ ενδοσυνεδριακά η άνοδος είχε ξεπεράσει και το 5%, στα 124 ευρώ, με τη Gazprom να συνεχίζει τις μειωμένες ροές ή ακόμη και τη διακοπή προμηθειών, προφασιζόμενη ότι πρόκειται για περίοδο προγραμματισμένων συντηρήσεων σε αρκετούς αγωγούς. 

Ακάθεκτο συνεχίζει την άνοδο το φυσικό αέριο 

 

Ταυτόχρονα, όμως, ο ρωσικός όμιλος αρνήθηκε, χθες, προσφορά της Ουκρανίας να υπάρξει αύξηση των ροών μέσω των ουκρανικών αγωγών, χωρίς να δώσει κάποια αληθοφανή εξήγηση για αυτήν τη στάση του, επιβεβαιώνοντας, τη γερμανική κατηγορία ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει είναι «πολιτικά υποκινούμενες». 

Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία ανακοίνωσαν, επίσημα, τη στροφή στον λιγνίτη, ενώ οι περισσότερες γερμανικές βιομηχανίες δηλώνουν αποφασισμένες να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου ώστε να επιτραπεί στη χώρα να αυξήσει τα αποθέματά της. 

Σταθερά μειωμένη η ροή από τη Gazprom μέσω Nord Stream

 

Οι ρωσικές περικοπές απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια περίοδο με ήδη υψηλό πληθωρισμό και ισχνή ανάπτυξη. Η Uniper, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, δήλωσε ότι μπορεί να δυσκολευτεί να προμηθεύσει τους δικούς της πελάτες εάν η κατάσταση συνεχιστεί. Ο αντίκτυπος εξαπλώνεται επίσης, με τη Δανία να προχωρά σε μία «έγκαιρη προειδοποίηση» για τις ελλείψεις.

«Εκπληρώνουμε τα συμβόλαια που υπογράφουμε με τους πελάτες μας τώρα, αλλά σε ποιο βαθμό μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, δεν ξέρω», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Klaus-Dieter Maubach, διευθύνων σύμβουλος της Uniper. Προσέθεσε, δε, ότι «για εμάς είναι μια ιστορική στιγμή, δεν έχουμε ξαναδεί τόσο μεγάλη διακοπή σε τέτοιο βαθμό των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία»

Οι αποστολές της Gazprom μέσω του Nord Stream - του μεγαλύτερου αγωγού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση - παραμένουν περίπου στο 40% της δυναμικότητας. Μάλιστα πηγές στη Μόσχα υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν προκαλέσει προβλήματα με τις επισκευές των ξένων κατασκευασμένων στροβίλων που αντλούν αέριο στη σύνδεση. Το έργο αυτό θα κλείσει επίσης για συντήρηση για 10 ημέρες τον επόμενο μήνα.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι περίπου κατά 55% γεμάτα, με τους αποθηκευτικούς χώρους να γεμίζουν κανονικά μέχρι στιγμής. Αλλά η διακοπή του εφοδιασμού σημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου να είναι τα αποθέματα 80% γεμάτα μέχρι την 1η Νοεμβρίου «είναι δύσκολη και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή ανησυχίας», σύμφωνα με έκθεση της ING Groep, η οποία εκτιμά ότι «εάν αυτές οι μειωμένες ροές επιμείνουν, ο στόχος αυτός μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί». 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
ΑΓΟΡΕΣ

Πάλι στα ύψη το φυσικό αέριο, «καίει» το ρεύμα στην ελληνική αγορά

Άλμα 10% έκανε η τιμή του φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει στη Ρωσία τη νομιμότητα για τον αγωγό Nord Stream 2. Στα 254 ευρώ η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, η υψηλότερη στην Ευρώπη.
fysiko aerio,
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο ράλι για το φυσικό αέριο, προβλήματα σε αγωγό της Φινλανδίας

Το ενδεχόμενο δολιοφθοράς σε υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας - Εσθονίας εξετάζει το Ελσίνκι, ο οποίος έχει διακόψει τη λειτουργία του, με την τιμή του φυσικού αερίου να πλησιάζει τα 50 ευρώ.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» 15% για το φυσικό αέριο μετά από ράλι 53% το πρώτο 15θήμερο

«Καμπανάκι κινδύνου» στέλνει η αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους αναλυτές. Βασική αιτία της ανόδου η διακοπή λειτουργίας του μεγαλύτερου κοιτάσματος στην Ευρώπη, αλλά και η αύξηση της ζήτησης.