ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στα 22,50 ευρώ αυξάνει την τιμή – στόχο για Motor Oil η Eurobank Equities

Παραμένει κορυφαία επιλογή για τη χρηματιστηρική η μετοχή του ομίλου, με εκτίμηση ότι τα περιθώρια διύλισης θα συνεχίζουν να ενισχύονται ισχυρά το 2022.

Κορυφαία επιλογή της Eurobank Equities παραμένει η μετοχή της Motor Oil, με σημαντική αύξηση της τιμής στόχου στα 22,50 ευρώ από 17 ευρώ πριν, δηλαδή με περιθώριο ανόδου που ξεπερνά το 24% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ελληνικής χρηματιστηριακής τα περιθώρια διύλισης έχουν εκτοξευθεί το 2022 και βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών, ωθούμενα από έναν συνδυασμό παραγόντων. Από την πλευρά της ζήτησης, η άρση των περιορισμών που σχετίζονται με το COVID στις περισσότερες οικονομίες έχει οδηγήσει σε ανάκαμψη, γεγονός που αποδεικνύεται από την ισχυρή ζήτηση. 

Από την πλευρά της προσφοράς, ο εξορθολογισμός της παραγωγικής ικανότητας (κλείσιμο λόγω COVID και γήρανσης των υποδομών) ακολουθήθηκε από τη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη στενότητα της αγοράς ασκώντας ανοδικές πιέσεις. Η εξαιρετικά σφιχτή αγορά προϊόντων φαίνεται ότι θα στηρίξει τα πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους κατά το δ' τρίμηνο του 2022, θυμίζοντας τις υψηλές αποδόσεις που επιτεύχθηκαν κατά τη χρυσή εποχή της βιομηχανίας διύλισης. 

Παρόλο που η Eurobank Equities τονίζει ότι συμφωνεί με την άποψη ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη, καθώς θα έπρεπε τελικά να οδηγήσει σε καταστροφή της ζήτησης, τονίζει ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης της διύλισης είναι πολύ ελκυστικά, καθώς δεν έχουν ακόμη κοστολογήσει την ανάκαμψη των περιθωρίων από το COVID και τη θετική εικόνα της διύλισης για τους επόμενους 12 μήνες. 

Μετά από 3 χρόνια κατά τα οποία τα προσαρμοσμένα περιθώρια διύλισης της Motor Oil κυμάνθηκαν γύρω στα 6,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ το 2022 έχει ξεκινήσει με πολύ δυναμική πορεία (1ο τρίμηνο >11,6 δολ./βαρέλι). Με τη ζήτηση για μεσαία αποστάγματα να ενισχύεται περαιτέρω εν μέσω μειωμένων αποθεμάτων, εκτιμάται ότι η τιμολόγηση των προϊόντων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα τρίμηνα, με τη Eurobank Equities να προβλέπει περιθώρια διύλισης κοντά στα 13 δολάρια το βαρέλι για το τρέχον έτος. 

Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει σε προσαρμοσμένα EBITDA άνω των 750 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τα σε επίπεδα – ρεκόρ. Για το 2023 εκτιμάται ότι τα περιθώρια θα μειωθούν στα 10,5 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά θα παραμένουν υψηλότερα από το μέσο όρο του διαστήματος 2013 – 2020. 

Πρόσθετη ώθηση για την εταιρεία δημιουργεί και η έκθεση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την εγκατεστημένη ισχύ να φθάνει κοντά στα 280 MW το 2021 και πρόκειται να ξεπεράσει τα 360MW το 2023. Η πρόσφατη συμφωνία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ - με τη Motor Oil να αποκτά το 29,9% του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας και το 75% των δραστηριοτήτων της στον τομέα των ΑΠΕ - θα επιτρέψει στον όμιλο να επεκτείνει γρήγορα περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ κοντά στα 850MW έως το 2023, αξιοποιώντας παράλληλα ένα χαρτοφυλάκιο αδειών 1,6 GW

Με δεδομένες τις παραδοχές για τα περιθώρια διύλισης εκτιμάται ότι το μέσο EBITDA του ομίλου θα διαμορφωθεί κοντά στα 600 εκατ. έως και το 2026. Η θετική στάση έναντι της μετοχής υποστηρίζεται επίσης από μια ελκυστική μερισματική απόδοση σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό. 

Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τα μεγέθη της Motor Oil

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ