ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Διατηρούνται οι πιέσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω πληθωρισμού

Μεγάλες πιέσεις για τον τεχνολογικό κλάδο με απώλειες 2,5%, ενώ οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Με αρνητικές διαθέσεις το ξεκίνημα του γ’ τριμήνου για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ολοκλήρωσαν το α’ εξάμηνο με διψήφια πτώση και τις ανησυχίες που οδήγησαν σε αυτή την πορεία να μην έχουν χαλαρώσει κατά το ελάχιστο. 

Απώλειες 0,89% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον τεχνολογικό κλάδο να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να υποχωρεί 2,5%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται πτωτικά. Στο -0,96% ο γερμανικός DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,66% και τον γαλλικό CAC 40 να αποδυναμώνεται 0,05%. Απώλειες 0,92% για τον ιταλικό FTSE MIB, ενώ κέρδη 0,2% εμφανίζει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

Πτωτική πορεία και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,81%, ενώ πτώση 0,7% εμφανίζουν τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq. 

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει διατηρηθεί σε ιστορικό υψηλό και αποτελεί τον βασικό παράγοντα που θα καθορίσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η τράπεζα έχει προαναγγείλει αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στα τέλη Ιουλίου, με το μεγάλο ερωτηματικό να παραμένει εάν η επόμενη, η οποία θα γίνει τον Σεπτέμβριο, θα είναι των 25 ή των 50 μονάδων βάσης. 

Οι αγορές θα ήθελαν να αφήσουν πίσω τους ένα ιδιαίτερα δύσκολο α’ εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου χάθηκαν 13 τρισ. δολάρια και, με εξαίρεση τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα περισσότερα assets είχαν μεγάλες απώλειες. Το πρόβλημα για τις αγορές έγκειται στο γεγονός ότι η βασική τους ανησυχία, δηλαδή ο πληθωρισμός, δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται και απειλεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. 

Οριακές οι διακυμάνσεις για την αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,02% στα 109,07 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,1% στα 105,55 δολάρια. Σταθερά ανοδικά το φυσικό αέριο, με ενίσχυση άνω του 3% στα 149,71 ευρώ. 

Πιέσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να αποδυναμώνεται 0,63% στα 1.795,80 δολάρια, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζει ο άργυρος στα 19,7 δολάρια. 

Πτώση και για τα κορυφαία ασιατικά χρηματιστήρια με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 1,7%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να έχει απώλειες 0,6%, ενώ 0,3% χαμηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικές διαθέσεις στις ευρωαγορές, με το βλέμμα σε μεγέθη τριμήνου

Ράλι για τη μετοχή της Anglo American με κέρδη που ξεπερνούν το 13% μετά την πρόταση εξαγοράς από τη BHP έναντι του ποσού των 39 δισ. δολαρίων. Εν αναμονή των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ οι αγορές.