ΓΔ: 1422.03 0.31% Τζίρος: 355.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Διευρύνει τις απώλειές του το ΧΑ, μεγάλες πιέσεις για τον ΟΤΕ

Πτώση που ξεπερνά το 3% για τον τίτλο του ΟΤΕ και άνω του 2% για τη ΔΕΗ. «Αντίσταση» και στήριγμα στην αγορά από την Coca-Cola HBC στο +2,16%. Προς τις 800 μον. διολισθαίνει ο Γεν. Δείκτης.

Διευρύνει τις απώλειές της η αγορά με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς το επίπεδο των 805 μονάδων, μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει και τον Ιούνιο σε υψηλά αρκετών δεκαετιών. 

Ανάλογο το κλίμα και στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600, παρά την πρόσκαιρη στροφή του σε θετικό πρόσημο, υποχωρεί 0,58%, ενώ στο -0,25% διαμορφώνεται ο γερμανικός DAX

Στις 14:53 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,69% στις 804,81 μονάδες, το οποίο είναι νέο χαμηλό ημέρας, ενώ το υψηλό ήταν στις 817,14 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 34,18 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,72% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 0,17%. 

Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα που εμφανίζει οριακά κέρδη 0,18%, οδηγούν στο -0,76% τον τραπεζικό δείκτη. Απώλειες 0,48% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να αποδυναμώνεται 1,49%, ενώ πτώση 1,41% εμφανίζει η Τρ. Πειραιώς

Συνεχίζεται η επίθεση των πωλητών στη μετοχή του ΟΤΕ με απώλειες 3,44%, ενώ πτώση 2,48% εμφανίζει ο τίτλος της ΔΕΗ. Στήριγμα για την αγορά συνεχίζει να προσφέρει η Coca-Cola HBC με κέρδη 2,16%, ενώ διέγραψε την άνοδό του ο ΟΠΑΠ και πλέον υποχωρεί 0,07%. Απώλειες άνω του 1% για τον ΑΔΜΗΕ, μετά τη νέα προειδοποίηση για πλήγμα στην πορεία του λόγω των τελευταίων αποφάσεων της ΡΑΕ. 

Ο πληθωρισμός ο οποίος αποτέλεσε, ούτως ή άλλως, τη βασική αιτία της βουτιάς των αγορών σε διεθνές επίπεδο κατά το α’ εξάμηνο, συνεχίζει να απειλεί επιχειρήσεις, καταναλωτές αλλά και χρηματιστήρια. 

Η Eurostat σε εκτίμησή της τοποθετεί τον δείκτη τιμών καταναλωτή για την Ελλάδα στο 12% τον Ιούνιο, έναντι 11,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα βάσει της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ και διεύρυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 8,6% δηλαδή σε νέο υψηλό αρκετών δεκαετιών. 

Αυτή η πορεία, εφόσον επιβεβαιωθεί, ασκεί ακόμη πιο μεγάλες πιέσεις στην ΕΚΤ να δράσει και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου με αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. Όμως ενδέχεται να αναγκαστεί, αν όχι τον Ιούλιο πιθανώς τον Σεπτέμβριο, να καταστεί πιο επιθετική. 

Αρνητικά τα μηνύματα για την Ελλάδα τόσο από τον τομέα της μεταποίησης με νέα πτώση του δείκτη ΡΜΙ αλλά και σημαντική μείωση των νέων παραγγελιών όσο και από το οικονομικό κλίμα με τον αντίστοιχο δείκτη του ΙΟΒΕ να κινείται πτωτικά κυρίως λόγω της αρνητικής πορείας της βιομηχανίας αλλά και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Στο προσκήνιο οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων

Οι τράπεζες παραμένουν στην αιχμή του δόρατος, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον αναμένεται ότι θα προσελκύσει σήμερα και η μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά τα ισχυρά μεγέθη και τη διανομή σημαντικού μερίσματος.