ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Μάχη του Γενικού Δείκτη για να αποφύγει γύρισμα στα χαμηλά του Μαρτίου

Μετά τις απώλειες του Ιουνίου, που ξεπέρασαν το 9%, η χρηματιστηριακή αγορά θα προσπαθήσει να κρατήσει τις 800 μονάδες. Ενθαρρυντική η κινητικότητα στα deal, «βαρίδια» το διεθνές κλίμα και η εκλογολογία.

Κρίσιμη θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα για το αν θα μπορέσει να βάλει αναχώματα στους short και να κρατήσει το όριο των 800 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έβγαλε τον Ιούνιο με σημαντικές απώλειες, άνω του 9%, κλείνοντας την Παρασκευή σε νέα χαμηλά τριάμισι μηνών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε χαμηλά 16 μηνών.

Η τρέχουσα εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τις αποκοπές μερισμάτων σε κάποιους τίτλους (Coca Cola HBC, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Βογιατζόγλου και Flexopack), κάτι που θα φέρει πιέσεις τεχνικού χαρακτήρα. Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της Dimand μετά την επιτυχημένη δημόσια εγγραφή της περασμένης εβδομάδας, ενώ την Παρασκευή το βράδυ ο οίκος Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο (σήμερα είναι ΒΒ με θετική προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια αναβάθμιση).

Μολονότι οι όγκοι και οι τζίροι είναι εξαιρετικά μειωμένοι το τελευταίο διάστημα λόγω της ολοένα και πιο έντονης εμφάνισης στην αγορά του πολιτικού ρίσκου, καθώς τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το προσεχές φθινόπωρο δε διαψεύδονται με την ίδια ζέση όσο σ’ όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις όταν προέκυπτε τέτοια συζήτηση, από την αγορά δε λείπει η επιχειρηματική κινητικότητα, οι συζητήσεις αλλά και τα deal.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανακοινώθηκε η δημόσια πρόταση της Ιντεάλ προς την εταιρεία πληροφορικής Byte Computer, πιστοποιώντας ότι οι διεργασίες στον κλάδο συνεχίζονται, με φόντο τα τεράστια έργα που μένουν να γίνουν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, ο κλάδος των υποδομών και της ενέργειας είναι διαρκώς στο προσκήνιο, καθώς η αγορά αναμένει νέα για το ενδεχόμενο πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ο όμιλος Intracom Holdings επιβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Intrakat όπου δεν αποκλείεται να έχουμε άμεσα εξελίξεις, με τις πληροφορίες να θέλουν το εφοπλιστικό δίδυμο κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη να ενδιαφέρεται.

Πρόκειται για το δίδυμο που πούλησε το ποσοστό (30%) που κατείχε στην Ελλάκτωρ στη Motor Oil, αποκομίζοντας κέρδος περί τα 65 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εκφράσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υποδομές, πληροφορική και media όπου ήδη έχει ξεκινήσει πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις.

Από την αγορά λοιπόν δε λείπουν οι επιχειρηματικές διεργασίες, που σε ένα διαφορετικό timing διεθνώς θα μπορούσαν να φέρουν υπεραποδόσεις, όπως έγινε και το πρώτο τετράμηνο του 2022, όπου το Χ.Α. είχε εξαιρετική συμπεριφορά, πολύ καλύτερη έναντι όλων των ξένων δεικτών.

Διαταραγμένο το κλίμα διεθνώς

Το κλίμα διεθνώς είναι πλήρως διαταραγμένο, κάτι που φάνηκε και από την εξαιρετικά μεγάλη πτώση σε επίπεδο 1ου εξαμήνου κορυφαίων δεικτών, που έσπασαν ρεκόρ πολλών ετών. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 15,31% το πρώτο εξάμηνο, ο S&P 500 έχασε 20,6%, ενώ o Nasdaq απώλεσε το 29,51% της αξίας του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο επονομαζόμενος και δείκτης των δεικτών, ο S&P 500 πραγματοποίησε τη χειρότερη καταγραφή πρώτου εξαμήνου από το μακρινό 1970!

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε απώλειες 16,6% το πρώτο εξάμηνο, ο δείκτης DAX-30 υποχώρησε κατά 19,52% το ίδιο διάστημα, ο δείκτης CAC-40 έχασε 17,20%, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσίασε ο δείκτης FTSE-100, υποχωρώντας 2,95%.

Από τις παγκόσμιες αγορές εξανεμίστηκε χρηματιστηριακή αξία 13 τρισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο, κάτι που αποτελεί ρεκόρ πολλών ετών, καθώς υπήρξε… συγχορδία αρνητικών εξελίξεων, που έφεραν αλλαγή πλάνων στις επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα στο όριο της Ευρώπης καταγράφεται η μεγαλύτερη πολεμική σύρραξη από το 1940, υπάρχει αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς ο πληθωρισμός είναι σε έξαρση παγκοσμίως, στην ενέργεια υπάρχει η μεγαλύτερη κρίση ίσως της ιστορίας, ενώ τεράστια προβλήματα υπάρχουν σε εφοδιαστική αλυσίδα και πρώτες ύλες, την ώρα που οι επιπτώσεις από τον Covid-19 συνεχίζουν να ταλανίζουν, χώρες, οικονομίες και επιχειρήσεις.

Η αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών ήρθε να διαταράξει βίαια τη… νιρβάνα της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας. Το εύκολο χρήμα αποσύρεται, οπότε στο προσκήνιο έρχονται εκ νέου οι αποτιμήσεις και τα πραγματικά κριτήρια που οριοθετούν την ελκυστικότητα ή όχι μιας επένδυσης, καθώς αρχίζει και φεύγει η… χρυσόσκονη της άφθονης ρευστότητας. 

Η εκλογολογία έπληξε το Χ.Α.

Εντός αυτών των συνθηκών το Χ.Α. που αποτελεί μια μικρή, περιφερειακή και αναδυόμενη αγορά δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα των μεγάλων αγορών, αν και το -9,28% του πρώτου εξαμήνου είναι ηπιότερη πτώση από τις περισσότερες διεθνείς αγορές.

Ο έξτρα επιβαρυντικός παράγοντας για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το πολιτικό ρίσκο κάτι που σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική ανησυχία λόγω της διαρκούς έντασης με την Τουρκία, δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια για βελτίωση της ψυχολογίας και αύξηση πονταρισμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου οι μέσες συναλλαγές έχουν πέσει κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα κατήλθαν στα 55,66 εκατ. ευρώ, όταν ο μέσος τζίρος συνολικά του 2022 είναι στα 90 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για τεράστια απόκλιση, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια μοιάζει σαν να ακύρωσαν εντελώς τις μεγάλες πρωτοβουλίες τους, με αποτέλεσμα η αγορά να… κρεμάσει πανεύκολα προς το όριο των 800 μονάδων, απέχοντας πλέον ελάχιστα από τα προηγούμενα χαμηλά της έναρξης του πολέμου και τις 789,66 μονάδες.

Λόγω της διαρκούς εκλογολογίας, το Χ.Α. εσχάτως έχει χειρότερη συμπεριφορά και από τις διεθνείς αγορές, έχοντας συμπληρώσει επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις οκτώ τελευταίες, με τη μοναδική ανοδική να είναι μόλις στο +0,09% (28/6). Αυτό το 8ήμερο ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 4,15%, ο FTSE 25 χάνει 4,82%, ο Mid Cap -2,88%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί κατά 8,85%. Την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. απώλεσε το 3,48% της αξίας του, ο FTSE 25 έκλεισε στο -3,68%, ο Mid Cap -3,16% και ο τραπεζικός -5,13%.

Σήμερα υπάρχει η ιδιαιτερότητα της κλειστής Wall Street λόγω Ημέρας Ανεξαρτησίας (4η Ιουλίου), οπότε οι συναλλαγές θα περιοριστούν περαιτέρω με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το επικίνδυνο φλερτ της αγοράς με τις 800 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, λόγω του πτωτικού σερί, άνετα μπορεί να βγει τεχνικής μορφής αντίδραση, όμως αρνητικά λειτουργεί η έλλειψη φρέσκων κεφαλαίων.

Βλέπουν και τις 780 μονάδες οι αναλυτές

Οι αναλυτές πάντως θεωρούν πιθανή την προσέγγιση της αγοράς στα προηγούμενα χαμηλά του Μαρτίου, ίσως και χαμηλότερα λόγω αποκοπών μερισμάτων. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς τονίζει πως «πλέον προσεγγίζουμε μια πρώτη περιοχή πιθανής εμφάνισης σημαντικών αγοραστών, ήτοι την ζώνη των 790-780 μονάδων, αλλά με τις αναμενόμενες αποκοπές μερισμάτων ενδέχεται οι στηρίξεις να εντοπιστούν προς την περιοχή των 760 μονάδων».

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης των φετινών χαμηλών, τα οποία διαγραμματικά είναι δύσκολο πλέον να αποφύγει. Η αγορά έχει “κρεμάσει” σε τζίρο και τάση και σε αυτή την διαδρομή έως τις 788 – 790 δεν υπάρχει κάποιο επίπεδο στήριξης αναφοράς. Η μόνη τεχνική ένδειξη που έχει διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα αφορά τους ταλαντωτές, οι οποίοι συντονίζονται στα φετινά χαμηλά πλέον του Γενικού Δείκτη με τις βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένες ζώνες τιμών.

Οι πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης σε αυτή την περιοχή είναι αυξημένες, ωστόσο η εικόνα δεν αλλάζει αν η αντίδραση δεν συνοδευτεί από κάποια αξιόλογη συναλλακτική ένταση. Η αδυναμία υπέρβασης των 840 μονάδων καθιστά πλέον το εν λόγω επίπεδο ως την επόμενη βραχυπρόθεσμη αντίσταση και ενδεχομένως το όριο εξάντλησης μιας αναιμικής ανοδικής αντίδρασης που θα προέλθει από τις έντονες υποτιμήσεις του Γενικού Δείκτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Παρέλαση» κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο: Τζίρος 1,23 δισ. ευρώ το πενθήμερο

Σε υψηλά τουλάχιστον δύο δεκαετιών κινούνται οι μέσες συναλλαγές τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2024 στο Χ.Α., καθώς το placement της Πειραιώς και η εισαγωγή του Αεροδρομίου δίνουν βάθος στην αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

«Φορτωμένη» ημέρα για το Χ.Α. με παράγωγα, rebalancing και τη Moody’s

Γεμάτη είναι η σημερινή συνεδρίαση, καθώς υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων σε δείκτες και μετοχές, ενώ στο φινάλε θα έχουμε rebalancing λόγω αλλαγών στάθμισης στον FTSE. Το βράδυ η Moody’s θα δημοσιεύσει νέα αξιολόγηση.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» για... τεχνικούς λόγους στο ΧΑ: Πώς την εξηγούν οι χρηματιστές

Στην αναδιάρθρωση θέσεων ξένων θεσμικών λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμισης της Πειραιώς σε δείκτες αποδίδουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς τις χθεσινές, ισχυρές πιέσεις. Εκτιμούν ότι δεν εμπνέει ανησυχία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πέρασε το τεστ ρευστότητας το ΧΑ, κλειδιά τα κέρδη και το διεθνές ράλι

Μια πολύ απαιτητική περίοδο από πλευράς ρευστότητας πέντε μηνών έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς. Εξαιρετικά τα εταιρικά αποτελέσματα, στήριξη από τη διεθνή άνοδο.