ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Κατεβάζει ταχύτητα ο Γενικός Δείκτης, «βαρίδι» οι τραπεζικές μετοχές

Φλερτάρει με τα επίπεδα των 800 μονάδων ο Γενικός Δείκτης που δεν μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Διευρύνονται οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη στο 1,71%.

Επιβραδύνει ρυθμούς ο Γενικός Δείκτης που κινείται κάτω από τις 810 μονάδες μην  μπορώντας να ακολουθήσει τον θετικό βηματισμό που έχουν αναπτύξει οι ευρωπαϊκές αγορές με την αγορά να φλερτάρει και πάλι με τα όρια των 800 μονάδων.

Στις 13:25 ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 806,15 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,05% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 17,5 εκατ. ευρώ.

Μετά από ένα ιδιαίτερο δύσκολο α’ εξάμηνο, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του πάνω από τα όρια των 800 μονάδων με την τρέχουσα εβδομάδα να αναμένεται να είναι δύσκολη εξαιτίας των αποκοπών μερισμάτων σε κάποιες μετοχές. Ωστόσο την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Dimand ενώ την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο.

Ο τζίρος συναλλαγών αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα σήμερα καθώς στις ΗΠΑ υπάρχει η αργία της 4ης Ιουλίου που κρατάει κλειστή τη Wall Street και τα περισσότερα χαρτοφυλάκια θα περιμένουν να κινηθούν από αύριο.

Παράλληλα την ελληνική αγορά την κρατά χαμηλά και το πολιτικό ρίσκο που υπάρχει πλέον καθώς η προεκλογική παραφιλολογία σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική ανησυχία λόγω της διαρκούς έντασης με την Τουρκία, δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια για βελτίωση της ψυχολογίας και αύξηση πονταρισμάτων.

Όπως αναφέρει και το BD, δεν είναι τυχαίο ότι το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου οι μέσες συναλλαγές έχουν πέσει κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα κατήλθαν στα 55,66 εκατ. ευρώ, όταν ο μέσος τζίρος συνολικά του 2022 είναι στα 90 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για τεράστια απόκλιση, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια μοιάζει σαν να ακύρωσαν εντελώς τις μεγάλες πρωτοβουλίες τους, με αποτέλεσμα η αγορά να… κρεμάσει πανεύκολα προς το όριο των 800 μονάδων, απέχοντας πλέον ελάχιστα από τα προηγούμενα χαμηλά της έναρξης του πολέμου και τις 789,66 μονάδες.

Οι αναλυτές πάντως θεωρούν πιθανή την προσέγγιση της αγοράς στα προηγούμενα χαμηλά του Μαρτίου, ίσως και χαμηλότερα λόγω αποκοπών μερισμάτων. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς τονίζει πως «πλέον προσεγγίζουμε μια πρώτη περιοχή πιθανής εμφάνισης σημαντικών αγοραστών, ήτοι την ζώνη των 790-780 μονάδων, αλλά με τις αναμενόμενες αποκοπές μερισμάτων ενδέχεται οι στηρίξεις να εντοπιστούν προς την περιοχή των 760 μονάδων».

Στο ταμπλό του ΧΑ, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,26%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,45%.

Ο τραπεζικός δείκτης διευρύνει τις απώλειες του με πτώση 1,71% με την μετοχή της Eurobank να υποχωρεί κατά 1,33% ενώ η μετοχή της Τρ. Πειραιώς υποχωρεί κατά 2,38%. Πτώση 2,71% για την μετοχή της Alpha Bank ενώ με πτώση 1,40% κινείται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Coca Cola HBC υποχωρεί κατά 0,19% και της Mytilineos κατά 0,94%. Αντιθέτως σε θετικό έδαφος κινείται η μετοχή του ΟΤΕ με κέρδη 3,24%, ενώ η μετοχή της Jumbo ενισχύεται κατά 1,10%. Άνοδος 1,09% για την μετοχή της Lamda και 1,46% για τον ΟΠΑΠ και 1,37% για τη ΔΕΗ ενώ η μετοχή της Aegean κινείται υψηλότερα κατά 1,79%. Στο 0,54% περιορίζονται τα κέρδη για τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ και 0,53% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το ράλι στην τεχνολογία συντηρεί την ανοδική κίνηση για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 3% για τον κλαδικό δείκτη του τομέα της Πληροφορικής, με σταθερό πρωταγωνιστή τη μετοχή της Epsilon Net, η οποία με το άνοιγμα της αγοράς «έπιασε» την τιμή της δημόσιας πρότασης των 12 ευρώ.