ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Χαλάρωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων προεξοφλούν οι διεθνείς αγορές

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες, παρά την επίθεση των κεντρικών τραπεζών, συνεχίζουν να είναι αρκετά χαλαρές. Οι επενδυτές θεωρούν ότι ο φόβος ύφεσης θα ανακόψει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια με τον πιο επιθετικό ρυθμό των τελευταίων 10ετιών, αλλά οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες που πρέπει να αυστηροποιήσει για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που καλπάζει κατευθύνονται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Το ράλι στις μετοχές και η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων από την αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο σημαίνει ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην πραγματικότητα χαλαρώνουν.

Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες αντικατοπτρίζουν τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης σε μια οικονομία. Υπαγορεύουν τις δαπάνες, την αποταμίευση και τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, οπότε οι κεντρικές τράπεζες επιθυμούν τη σύσφιξή τους για να βοηθήσουν στον έλεγχο του πληθωρισμού, ο οποίος τρέχει πλέον πολύ πάνω από τα επίπεδα-στόχους τους.

Ένας ευρέως ακολουθούμενος δείκτης χρηματοοικονομικών συνθηκών (FCI) στις ΗΠΑ που καταρτίζεται από την Goldman Sachs, ο οποίος λαμβάνει υπόψη το κόστος δανεισμού, τα επίπεδα των μετοχών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, έχει χαλαρώσει περίπου 80 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο έως και σήμερα.

Ένας παρόμοιος δείκτης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σικάγο, ο οποίος παρακολουθεί τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες ανεξάρτητα από τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, έχει γίνει αρνητικός, υποδηλώνοντας ότι οι συνθήκες είναι χαλαρές σε σχέση με αυτό που συνήθως υποδηλώνει η τρέχουσα οικονομική εικόνα.

Στη ζώνη του ευρώ, οι συνθήκες έχουν επίσης χαλαρώσει κατά περίπου 40 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs, και οι αγορές χρήματος έχουν αποτιμήσει τις περισσότερες από τις αυξήσεις των επιτοκίων του 2023 που ανέμεναν προηγουμένως. «Τον Ιούνιο πιστεύαμε ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες (των ΗΠΑ) ήταν σε γενικές γραμμές εκεί που θα έπρεπε να είναι για να προκαλέσουν την επιβράδυνση που χρειάζεται για να επαναφέρουν τη δραστηριότητα, την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό των τιμών στο στόχο», δήλωσε ο Daan Struyven, οικονομολόγος της Goldman Sachs. «Η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι έχουν χαλαρώσει λίγο παραπάνω».

Η αλλαγή των συνθηκών οφείλεται στους φόβους για ύφεση, οι οποίοι ώθησαν τις αγορές όχι μόνο να μειώσουν το βαθμό που αναμένουν από τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά και να τιμολογήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Fed θα ανησυχεί περισσότερο για την επιβράδυνση της οικονομίας παρά για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος.

Τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά την αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας τον Ιούλιο ερμηνεύτηκαν επίσης από ορισμένους επενδυτές ως υπονοώντας μια «ήπια στροφή». Οι αγορές χρήματος αναμένουν τώρα ότι οι αυξήσεις της Fed θα σταματήσουν περίπου στο 3,6% τον ερχόμενο Μάρτιο, σε σύγκριση με το 4% και πλέον που αναμενόταν πριν από την αύξηση του Ιουνίου, ακολουθούμενες από περικοπές περίπου 50 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του 2023.

Από την αύξηση του Ιουνίου, ο S&P 500 έχει κερδίσει 13%, οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά 22% και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 70 μονάδες βάσης. Οι πιστωτικές αγορές έχουν επίσης σημειώσει ράλι. Σίγουρα, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι περίπου 200 μονάδες βάσης πιο σφιχτές από το χαμηλό ρεκόρ του τέλους του 2021 και οι μετοχές παραμένουν 10% χαμηλότερα για το 2022.

Η Goldman εκτιμά ότι μια σύσφιξη κατά 100 μονάδες βάσης στον δείκτη FCI θα συμπιέσει την οικονομική ανάπτυξη κατά μία ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος. «Εάν δείτε πολύ σημαντική πρόσθετη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, αυτό πιθανώς δεν θα ήταν βιώσιμο, διότι οι προοπτικές για τη δραστηριότητα, την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό θα φαίνονταν πολύ θερμές», σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.

Αυτός ο κίνδυνος αντικατοπτρίζεται ήδη στις μετρήσεις της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά περίπου 15 μονάδες βάσης στο 2,44% από τις αρχές Ιουλίου, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην ευρωζώνη. 

«Αυτή η ήπια ερμηνεία ήταν ο λόγος για τον οποίο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό οδηγήθηκαν και πάλι προς τα πάνω. Αυτό απλώς δείχνει ότι η Fed έχει ακόμη μια ανολοκλήρωτη δουλειά μπροστά της», δήλωσε ο Patrick Saner, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής της Swiss Re

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο αντί να αυξηθεί τροφοδότησαν περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση και την αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι αγορές εργασίας γίνονται όλο και πιο σφιχτές.  

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, στο 3,5%, είναι πολύ χαμηλότερο από το χαμηλότερο επίπεδο -4,4% σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου -που μπορεί να φθάσει χωρίς να ενισχύσει τον πληθωρισμό. Η ετήσια αύξηση των μισθών κατά 5,2% είναι πολύ πάνω από το 3,5% που εκτιμά η Goldman Sachs ότι είναι απαραίτητο για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο της Fed για 2%.

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν αντιταχθεί στη μετατόπιση της τιμολόγησης της αγοράς, τονίζοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τη σύσφιξη της πολιτικής μέχρι να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές. Λένε επίσης ότι είναι απίθανο η Fed να στραφεί σε μείωση των επιτοκίων το 2023. Μια τιμολόγηση των εν λόγω μειώσεων θα σφίγγει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. 

Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα φθάσουν το 3,30% μέχρι το τέλος του έτους, από 2,80% που είναι σήμερα. Άλλοι είναι επιφυλακτικοί για τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών. Η Morgan Stanley αναμένει ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει κατά περίπου 9% μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Οι αναλυτές της UBS σημειώνουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι σήμερα συμβατή με την επιστροφή του βασικού πληθωρισμού στο 1,5%-2%. Εάν καταλήξει μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα, οι προσαρμογές αποτίμησης συνεπάγονται πτώση του S&P 500 κατά 25%, εκτιμούν.

«Ο ευσεβής πόθος των αγορών κάνει τη δουλειά πιο δύσκολη, χαλαρώνοντας τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και απαιτώντας περισσότερη νομισματική σύσφιξη για να αντισταθμίσει», προειδοποίησε ο Bill Dudley, πρώην επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης, σε άρθρο γνώμης για το Bloomberg News.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η ώρα των κεντρικών τραπεζιτών: Κρίνεται η πορεία του ράλι στις αγορές

Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ θα ξεκαθαρίσουν πόσο κοντά βρίσκονται οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων, την ώρα που τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη προεξοφλούν γρήγορη μείωση και ετοιμάζονται για... ράλι του Άι Βασίλη.
MARKET MAKER

Τα καλά νέα για μετοχές - ομόλογα, η δυσμενής συγκυρία, η ΜΥΤΙΛ και η Aegean

Μικρά κέρδη στο ΧΑ κόντρα στη διεθνή πτώση, τα ελληνικά ομόλογα κορυφαία στην Ευρώπη, οι αναταράξεις στις αγορές, η ανάκαμψη της ΜΥΤΙΛ και η ανακοίνωση βασικών μεγεθών και η πίεση στην Aegean.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σήμα για ράλι από τις διεθνείς αγορές, φεύγει η απειλή των επιτοκίων

Το τέλος της «μάχης» με τον πληθωρισμό προανήγγειλαν τα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Απομακρύνεται ο κίνδυνος εισαγόμενης διόρθωσης στο ΧΑ. Η αγορά ομολόγων έχει δώσει ήδη investment grade στην Ελλάδα.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Εξάμηνο με κέρδη στις διεθνείς αγορές κόντρα στις αυξήσεις επιτοκίων

Αυξήθηκε κατά 6 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως το α' εξάμηνο, παρά τις επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια και τις αναταράξεις στις τράπεζες. Ράλι 70% για τους μεγάλους της υψηλής τεχνολογίας.