ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

«Πετάει» 30% υψηλότερα το φυσικό αέριο μετά το κλείσιμο του Nord Stream

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επιλογές για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου.

Χωρίς τέλος είναι η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, η οποία έφθασε σήμερα να ενισχύεται έως και 30%, ενώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η αύξηση της τιμής ξεπερνά το 400%!

Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή, έπ’ αόριστον, φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream, με την δικαιολογία αρχικά προγραμματισμένης συντήρησης και ακολούθως προβλημάτων σε μία τουρμπίνα δημιουργεί ένα σχεδόν εφιαλτικό σκηνικό για την Ευρώπη, με ορισμένους αναλυτές να μην αποκλείουν ακόμη και επιβολή δελτίου στην κατανάλωση. Η τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου στην αγορά της Ολλανδίας έφθασε έως και τα 290 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως πολιτικό όπλο σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Από την πλευρά της η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Δύση έχει εξαπολύσει οικονομικό πόλεμο και ότι οι κυρώσεις έχουν παρεμποδίσει τη λειτουργία των αγωγών.

Ο αγωγός Nord Stream, ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, προμήθευε ιστορικά περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που εξήγαγε η Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά ήδη λειτουργούσε μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του πριν διακοπούν οι ροές την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.

Νέα έκρηξη για την τιμή του φυσικού αερίου

 

Το ρωσικό φυσικό αέριο που παρέχεται μέσω της Ουκρανίας, μιας άλλης σημαντικής οδού, έχει επίσης μειωθεί, αφήνοντας την ΕΕ να τρέχει να βρει εναλλακτικές προμήθειες για να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου για το χειμώνα. Αρκετά κράτη έχουν ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δελτίο ενέργειας και να αυξήσουν τις προοπτικές για ύφεση. «Η προμήθεια είναι δύσκολη και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντικατασταθεί κάθε κομμάτι φυσικού αερίου που δεν προέρχεται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Jacob Mandel, αναλυτής στην Aurora Energy Research.

Το υψηλό κόστος ενέργειας έχει ήδη αναγκάσει ορισμένες ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών λιπασμάτων και αλουμινίου, να μειώσουν την παραγωγή και οδήγησε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επιλογές για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου και των πιστωτικών γραμμών έκτακτης ανάγκης για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, όπως προκύπτει από έγγραφο που είδε το Reuters.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Κυριακή ότι η Γερμανία, μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είχε προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου. Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου τριών σταδίων. Η τρίτη φάση θα προβλέψει κάποια βιομηχανικά δελτία.
Στον αγώνα της για εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, η Γερμανία εγκαθιστά ταχέως προσωρινούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να μπορεί να λαμβάνει αέριο από παραγωγούς που βρίσκονται πιο μακριά, ενώ σχεδιάζει να κατασκευάσει μόνιμες εγκαταστάσεις LNG.

Η Νορβηγία, ένας σημαντικός ευρωπαϊκός παραγωγός φυσικού αερίου, αντλεί επίσης περισσότερα καύσιμα στις ευρωπαϊκές αγορές. «Υπάρχουν πολλά περιθώρια να αντικατασταθεί αυτό το (ρωσικό) αέριο με εισαγωγές LNG προς το παρόν, αλλά όταν ο καιρός κρυώσει και η ζήτηση αρχίσει να αυξάνεται το χειμώνα στην Ευρώπη και την Ασία, αυτές θα μειωθούν σημαντικά» εκτίμησε ο Mandel . 

Η διεθνής αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν ήδη περιορισμένη, καθώς η παγκόσμια οικονομία απορρόφησε τις προμήθειες κατά την ανάκαμψη από την πανδημία, ακόμη και πριν η κρίση στην Ουκρανία προσθέσει στην πρόκληση. Ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, δήλωσε τον Αύγουστο ότι ακόμη και αν οι αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας ήταν 100% γεμάτες, θα ήταν άδειες σε 2-1/2 μήνες, αν σταματούσαν εντελώς οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι αποθήκες της Γερμανίας είναι τώρα περίπου 85% γεμάτες, ενώ οι εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη πέτυχαν τον στόχο του 80% την περασμένη εβδομάδα. Αν και το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να ρέει στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αν και σε μειωμένα επίπεδα, οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι προμήθειες αυτές θα μπορούσαν επίσης να γίνουν θύμα της σύγκρουσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Με «κενό» 27 δισ. κυβ. μέτρων αερίου κινδυνεύει να μείνει την ερχόμενη χρονιά η Ευρώπη αν μειώσει η Ρωσία τις ποσότητες που παραδίδει ακόμα στην ήπειρο ενώ αυξάνεται η ζήτηση αερίου από την Κίνα.
Fysiko Aerio, Natural Gas
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλη βουτιά τιμών του φυσικού αερίου μετά τις αποφάσεις των Ευρωπαίων

Σχεδόν 10% η πτώση στην αγορά της Ολλανδίας σήμερα, -67% από το υψηλό του Αυγούστου. Κάτω από 140 ευρώ οι τιμές για τον χειμώνα του 2023. Ευχάριστη έκπληξη η κατ' αρχήν συμφωνία στις Βρυξέλλες για πλαφόν με υποχώρηση της Γερμανίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσε σε... μπλόκο η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Γερμανία και αρκετές ακόμη χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα προβάλλουν βέτο στην πρόταση της Κομισιόν. Σε εξέλιξη η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι συζητείται για την εξοικονόμηση.