ΓΔ: 1453.45 -0.11% Τζίρος: 15.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:33:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πάνω από 6% ανάπτυξη «βλέπει» η M. Stanley, θετική για τραπεζικές μετοχές

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία ήταν από τις ταχύτερες μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος. Προβλέπει αύξηση έως 7,5% στα έσοδα από τόκους των τραπεζών.

Θετικά προσκείμενη έναντι της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών που καλύπτει εμφανίζεται σε έκθεσή της η Morgan Stanley, χωρίς, όμως, να παραλείπει να τονίσει και τις αδυναμίες αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν, εξαιτίας και του διεθνούς αρνητικού περιβάλλοντος. Εκτιμά, μάλιστα, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει φέτος στο 6,1%. 

Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος, όπως αναφέρει, διατηρεί «εποικοδομητική στάση» αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές, για τις οποίες διατηρεί στο σύνολό τους σύσταση «equal weight» και κυρίως αυτές των Alpha Bank, Eurobank και Τρ. Πειραιώς (σ.σ.: δεν καλύπτει την Εθνική Τράπεζα) θα έχουν πορεία καλύτερη από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. 

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία θα υπεραποδόσει για το τρέχον έτος, παρά το γεγονός ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και προϊόντων θα μειώσουν την κατανάλωση, κενό το οποίο μπορούν να καλύψουν τα μελλοντικά μέτρα στήριξης, ενώ θα συνεχίσει να επωφελείται από τα κεφαλαία του Ταμείου Ανάκαμψης.  Εκτιμάται ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά το 2023 αλλά η Ελλάδα θα διαφύγει της ύφεσης και θα ακολουθήσει πορεία καλύτερη των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης. 

Ισχυρή η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

 

Σημειώνεται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία ήταν από τις ταχύτερες μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, με το ΑΕΠ της Ελλάδας να επιστρέφει στα προ της κρίσης επίπεδα ήδη από το 3ο τρίμηνο του 21, χάρη στην ευρεία ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Οι μεταπανδημικοί ούριοι άνεμοι και οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών πιθανότατα τόνωσαν τη δραστηριότητα το 2ο και 3ο τρίμηνο του 22 και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι φέτος το ΑΕΠ έχει ενισχυθεί 6,1%. 

Αναμένεται ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι υψηλότερες τιμές συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Τα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αναμένεται να μετριάσουν τον αντίκτυπο του υψηλότερου πληθωρισμού στην οικονομία και η συνεχιζόμενη εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Αξιοπιστίας θα στηρίξει την ανάπτυξη το επόμενο έτος. Συνολικά, αν και προβλέπεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2023, σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την τεχνική ύφεση και θα υπεραποδώσει έναντι της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Οι κίνδυνοι, ωστόσο, παραμένουν ιδίως σε ένα σενάριο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Σωσίβιο» η αύξηση των καταθέσεων

 

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση «μεσοπρόθεσμα, υιοθετούμε μια πολύ εποικοδομητική στάση για την Ελλάδα. Το ΣΣΑ θα πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα πιο ενδημικά και χρόνια προβλήματα που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία από την κρίση, να αυξήσει το δυνητικό ΑΕΠ και να συμβάλει στη μείωση του υψηλού ποσοστού ανεργίας της χώρας. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αύξηση της ευκολίας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα θα ενισχύσει πιθανότατα τις άμεσες ξένες επενδύσεις και θα βοηθήσει τη χώρα να καλύψει το επενδυτικό κενό έναντι της υπόλοιπης ζώνης του ευρώ που άνοιξε με τη χρηματοπιστωτική κρίση».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες ώθησης της ανάπτυξης για φέτος.  Ο τομέας του τουρισμού αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο του ΑΕΠ της Ελλάδας, πάνω από 20% με βάση τα στοιχεία του 2019, πριν διαταραχθούν οι τουριστικές ροές από την πανδημία. Οι τουριστικές ροές προς την Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να ομαλοποιούνται από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί σε υψηλότερες εξαγωγές υπηρεσιών το 2ο τρίμηνοκαι το 3ο τρίμηνο του 2022. Εκτιμάται ότι η ομαλοποίηση της τουριστικής δραστηριότητας θα είναι ένας από τους κύριους μοχλούς για την ισχυρότερη ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα. Μια ύφεση στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, η οποία αποτελεί τη βασική υπόθεση της Morgan Stanley για το επόμενο έτος, θα προκαλέσει πιθανότατα κάποια επιβράδυνση της τουριστικής δραστηριότητας το 2023. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι περίπου το 40% του τουρισμού στην Ελλάδα προέρχεται από χώρες εκτός Ευρώπης.

Μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ από την πολύ καλή πορεία του τουρισμού

 

Εξετάζοντας την πορεία της αγοράς εργασίας ο αμερικανικός όμιλος σημειώνει ότι η αδυναμία της αγοράς εργασίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία. Όχι μόνο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι περίπου διπλάσιο από εκείνο της ευρωζώνης, 11,4% έναντι 6,6% τον Ιούλιο του 2022, αλλά η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μακροχρόνιας ανεργίας (που ορίζεται ως άτομα που είναι άνεργα για 12 μήνες ή περισσότερο) και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής.

Η ταχεία οικονομική ανάκαμψη που βίωσε η Ελλάδα οδήγησε σε ταχεία μείωση της ανεργίας κατά τα έτη 2021 και 2022- το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται τώρα στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2010. Αναμένεται ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνεται, σε μια προσπάθεια να πλησιάσει την υπόλοιπη αγορά εργασίας της ευρωζώνης, αλλά εκτιμάται ότι η αύξηση της απασχόλησης θα ανακοπεί στην αλλαγή του έτους, καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται σημαντικά λόγω του εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού. Συνολικά, προβλέπεται ότι το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται στο 11% μέχρι το τέλος του 2023.

Η εικόνα των τραπεζών 

Η Eurobank εξακολουθεί να αποτελεί την κορυφαία επιλογή, με τον αμερικανικό όμιλο να διατηρεί τη σύσταση «overweight» και να προχωρά σε αναβάθμιση της τιμής – στόχο στα 1,06 ευρώ από 0,95 ευρώ πριν. 

Για την Alpha Bank η σύσταση είναι «equal weight» και η νέα τιμή - στόχος φθάνει στα 1,07 ευρώ από 0,96 ευρώ πριν, ενώ για την Τρ. Πειραιώς η σύσταση είναι «underweight» και η νέα τιμή – στόχος στα 1,28 ευρώ από 1,12 ευρώ πριν. 

Η μεγάλη πρόοδος στην εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την πιστωτική ζήτηση λόγω της ανάκαμψης των επενδύσεων, μεταφράστηκε σε ετήσια αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 6%  για τις ελληνικές τράπεζες το 2ο τρίμηνο του 22. 

Προβλέπεται ότι η αύξηση των δανείων θα κυμανθεί από 5% έως 7% για το διάστημα 2021 – 2024, με τις ελληνικές τράπεζες να ευνοούνται από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν τώρα ότι μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων θα οδηγήσει σε τελικό επιτόκιο 2% τον Μάρτιο του 2023. 

Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) των ελληνικών τραπεζών αυξάνονται κατά 5% - 7,5% κατά μέσο όρο για το οικονομικό έτος 2023 – 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ