ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση των εισαγόμενων πιέσεων αναμένουν οι αναλυτές

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποτελεί το σημείο κλειδί που επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την επιτοκιακή πολιτική και το πλήγμα που μπορεί να επιφέρει σε οικονομία αλλά και επιχειρήσεις.

Επανάληψη των χθεσινών πιέσεων εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και στη σημερινή συνεδρίαση τόσο για το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά και τη «βουτιά» στη Wall Street, που έφερε η διατήρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε υψηλό αρκετών δεκαετιών και τον Αύγουστο, παρά την υποχώρηση των τιμών ενέργειας. 

Η συγκεκριμένη πορεία του πληθωρισμού επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών, με τους αναλυτές, πλέον, να μην αποκλείουν ακόμη και μία αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης από τη Fed στη διήμερη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με τις ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. 

Με πτωτικές διαθέσεις κινούνται τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς όλοι θεωρούν ότι και η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο διάστημα. 

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η ElvalHalcor αλλά και η Αλουμύλ, μετά την ανακοίνση, χθες, πολύ θετικών οικονομικών μεγεθών α' εξαμήνου, με το ΧΑ να εξαρτάται άμεσα από την πορεία των διεθνών αγορών.

Η επιδείνωση των διεθνών συνθηκών βρίσκει το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συγκυρία που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον και θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα δείκτες και μετοχές, αν υπήρχε ένα υποστηρικτικό διεθνές κλίμα. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου συνεχίζουν να είναι εξαιρετικές, όπως έδειξαν και οι δημοσιεύσεις των ElvalHalcor, Αλουμύλ Μυλωνάς και Έλτον Χημικά, όπου κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά τα μεγέθη τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ευθυγράμμιση με το διεθνές κλίμα εν αναμονή της Fed

Μετά την εντυπωσιακή πορεία στη χθεσινή συνεδρίαση πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται ότι θα έχουν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και μετοχές εταιρειών που ανακοίνωσαν μεγέθη 2022.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές η ισχυρή ανοδική πορεία για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 4% εμφανίζει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ εντυπωσιακή πορεία ακολουθεί ο τίτλος της Ελλάκτωρ με ενίσχυση άνω του 6%. Επιστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου και στις διεθνείς αγορές.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ξέσπασμα οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ΧΑ και ευρωαγορές

Ράλι για τις τραπεζικές μετοχές, με τον εγχώριο κλαδικό δείκτη να ενισχύεται άνω του 4%, ενώ στο +3,5% κινείται ο Euro Stoxx Banks. Ενισχύεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις αγορές, υποχωρούν οι ανησυχίες.