ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Ελεγχόμενη υποχώρηση στο Χρηματιστήριο παρά τη «βουτιά» στη Wall Street

Ήπια πτωτική κίνηση σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές αγορές. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις για ΕΛΠΕ και Motor Oil. Προς τις 835 μονάδες διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης.

Πτωτική κίνηση χωρίς υπερβολές για τη χρηματιστηριακή αγορά, στον απόηχο των χθεσινών μεγάλων πιέσεων της Wall Street, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς το επίπεδο των 835 μονάδων, ενώ οι διαθέσεις στην αγορά είναι ευθυγραμμισμένες με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο.

Απώλειες και για τις κορυφαίες αγορές της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 0,19% και ο γερμανικός DAX αποδυναμώνεται 0,22%, ακολουθώντας, πάντως, καλύτερη πορεία σε σύγκριση με τη Wall Street η οποία, χθες, βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση μετά τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ άνω του αναμενόμενου. 

Στις 11:21 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,74% στις 834,61 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 6,50 εκατ. ευρώ, ενώ 24 μετοχές εμφανίζουν άνοδο και 54 σημειώνουν απώλειες. Στο -0,89% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,42%. 

Σημαντικές οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,38%. Στο -1,56% η Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 1,72%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 1,20%, ενώ 0,45% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει ανοδικά ο τίτλος της ElvalHalcor, με άνοδο που ξεπερνά το 2% μετά την ανακοίνωση ιδιαίτερα θετικών μεγεθών α' εξαμήνου. Πτωτική πορεία για τους δεικτοβαρείς τίτλους με την Coca-Cola HBC να υποχωρεί 0,93%, τον ΟΤΕ να κινείται 0,32% χαμηλότερα, τον ΟΠΑΠ στο -0,83%, ενώ απώλειες 0,66% σημειώνει η ΔΕΗ. Σταθερά σε πτωτική πορεία οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil με απώλειες που ξεπερνούν το 1%, καθώς όλα δείχνουν ότι η Κομισιόν θα προτείνει έκτακτη φορολόγηση και στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών και των διυλιστηρίων. 

Η επιδείνωση των διεθνών συνθηκών βρίσκει το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συγκυρία που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον και θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα δείκτες και μετοχές, αν υπήρχε ένα υποστηρικτικό διεθνές κλίμα. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου συνεχίζουν να είναι εξαιρετικές, όπως έδειξαν και οι δημοσιεύσεις των ElvalHalcor, Αλουμύλ Μυλωνάς και Έλτον Χημικά, όπου κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά τα μεγέθη τους.

Παράλληλα, την προσεχή Παρασκευή έχουμε την (απρόσμενη) αναβάθμιση έντεκα ελληνικών μετοχών στους δείκτες FTSE / Russell Emerging Europe Large Cap από Mid Cap. Ειδικότερα, οι Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή διαγράφονται από τον Mid Cap και προβιβάζονται στον Large Cap.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ευθυγράμμιση με το διεθνές κλίμα εν αναμονή της Fed

Μετά την εντυπωσιακή πορεία στη χθεσινή συνεδρίαση πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται ότι θα έχουν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και μετοχές εταιρειών που ανακοίνωσαν μεγέθη 2022.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές η ισχυρή ανοδική πορεία για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 4% εμφανίζει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ εντυπωσιακή πορεία ακολουθεί ο τίτλος της Ελλάκτωρ με ενίσχυση άνω του 6%. Επιστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου και στις διεθνείς αγορές.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ξέσπασμα οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ΧΑ και ευρωαγορές

Ράλι για τις τραπεζικές μετοχές, με τον εγχώριο κλαδικό δείκτη να ενισχύεται άνω του 4%, ενώ στο +3,5% κινείται ο Euro Stoxx Banks. Ενισχύεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις αγορές, υποχωρούν οι ανησυχίες.