ΓΔ: 1448.64 0.94% Τζίρος: 37.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Έδειξαν ψυχραιμία η Ευρώπη και το ΧΑ παρά τους κλυδωνισμούς της Wall

Kαλύτερη εικόνα έναντι των ξένων δεικτών είχε το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γ.Δ. κράτησε την ευρύτερη περιοχή των 830 – 840 μονάδων, κλείνοντας στις 836,63 μονάδες με απώλειες 0,50%.

Ψύχραιμα αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το χθεσινό ξεπούλημα στη Wall Street όπου χάθηκαν πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2020, με φόντο τους φόβους για επικείμενη επιθετική κίνηση από τη Federal Reserve και αύξηση επιτοκίων κατά 1% και όχι κατά 0,75% που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, κάτι που αν γίνει, θα είναι πρωτοφανές.

To διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα συνεδριάσει ξανά στις 20-21 Σεπτεμβρίου, με τους περισσότερους αναλυτές πλέον να συγκλίνουν στο ενδεχόμενο νέας επιθετικής αύξησης επιτοκίων τουλάχιστον, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη νομισματική πολιτική.

Για πολλοστή φορά, το παγκόσμιο momentum των αγορών δέχεται «χτύπημα» από την αλλαγή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες κινούνται σε αντιστρόφως ανάλογη πορεία συγκριτικά με την τακτική που εφάρμοζαν την προηγούμενη 12ετία, που οδήγησε τεράστια ρευστότητα και μεγάλη μόχλευση στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό και επενδυτικό σύστημα.

Οι ασιατικοί δείκτες το πρωί έκλεισαν με σημαντικές απώλειες με τον Nikkei 225 να χάνει 2,78% και τον Hang Seng -2,48%, όμως οι ευρωπαϊκοί δείκτες έδειξαν αυτοσυγκράτηση, με τους επενδυτές να επιδεικνύουν ψυχραιμία, με την πτώση να κρίνεται ελεγχόμενη.

Όλα αυτά, μετά από μια «μαύρη Τρίτη» για τη Wall Street όπου ο Dow Jones έχασε 1.276 μονάδες ή ποσοστό 3,94%, ο S&P 500 έχασε 4,32%, ενώ ο Nasdaq καταποντίστηκε κατά 5,19% χάνοντας 632,84 μονάδες!

Ακόμη καλύτερη εικόνα έναντι δεικτών όπως DAX και FTSE 100 είχε το ελληνικό χρηματιστήριο που μολονότι κινήθηκε όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά, εντούτοις ο Γ.Δ. κράτησε την ευρύτερη περιοχή των 830 – 840 μονάδων, κλείνοντας στις 836,63 μονάδες με απώλειες 0,50%. Ήταν μια συνεδρίαση άμυνας, συσσώρευσης και στάσης αναμονής, που αποδεικνύεται από τον τζίρο που διαμορφώθηκε στα 59 εκατ. ευρώ, έναντι 58 εκατ. ευρώ χθες και μόλις 50,6 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από τα στάνταρ της περασμένης εβδομάδας που ήταν άνω των 65 εκατ. ευρώ, αλλά και χαμηλότερα από τα 80 εκατ. ευρώ που είναι οι μέσες συναλλαγές το 2022.

Παράλληλα, ο Γ.Δ. είχε διακύμανση μόλις 6,28 μονάδων ή ποσοστό 0,75% κάτι που μαρτυρά την ακινησία και τη στάση αναμονής.

Φαίνεται πως οι επενδυτές κινούνται στη λογική trading και βραχυχρόνιων πονταρισμάτων εστιάζοντας σε εσωτερικής καύσης καταλύτες, όπως είναι οι (καλές) ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου, οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες, η κινητικότητα που φέρνουν οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ, αλλά και η προσμονή για deals και επιχειρηματικές κινήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι και σήμερα ξεχώρισαν μετοχές εταιρειών που ανακοίνωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, όπως οι ElvalHalcor, Αλουμύλ Μυλωνάς, Έλτον Χημικά κ.α., ενώ μεικτή ήταν η εικόνα τόσο στις τράπεζες όπου η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 2,45% ενώ οι υπόλοιπες υποχώρησαν, όσο και στα διυλιστήρια όπου τα ΕΛΠΕ αντέδρασαν με +1,73% μετά από διήμερο πτώσης άνω του 7%. Στο σύνολο της αγοράς 46 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 66 που υποχώρησαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο φινάλε έκοψαν την ανοδική ορμή του Γενικού Δείκτη

Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη είχαν ξεπεράσει και το 1%, αλλά οι ρευστοποιήσεις πριν το κλείσιμο περιόρισαν την άνοδο στο 0,06%. Στα ύψη των 175 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με 107 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη ρεκόρ από τις εισηγμένες και S&P δίνουν στήριξη στο χρηματιστήριο

Πάνω από 10 δισ. τα κέρδη που έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι εταιρείες με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Έσπασε το καθοδικό σερί η αγορά, «μπόνους» η αναβάθμιση outlook από την S&P. Υπό έλεγχο ο γεωπολιτικός κίνδυνος.
ΑΓΟΡΕΣ

Ευχάριστες εκπλήξεις από τις εισηγμένες και «ψάρεμα» μετοχών στα χαμηλά

Διήμερο αντίδρασης στο χρηματιστήριο, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή. Τα ισχυρά αποτελέσματα από εισηγμένες με θετικές εκπλήξεις και οι ελκυστικές αποτιμήσεις επαναφέρουν τους αγοραστές στο προσκήνιο.