ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Με τραπεζική ώθηση η ανοδική πορεία για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κέρδη άνω του 2% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Τρ. Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +3,6%, διατηρούν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 840 μονάδων, αλλά με χαμηλή αξία συναλλαγών.

Σταθερά σε ανοδική τροχιά κινείται η αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν, ενώ με θετικό πρόσημο συνεχίζει να κινείται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Ταυτόχρονα, για μία ακόμη συνεδρίαση, το ΧΑ συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο Stoxx 600 εμφανίζει κέρδη μόλις 0,06%, ενώ στο +0,07% κινείται ο γερμανικός DAX. 

Στις 14:48 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,69% στις 842,40 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να είναι, πάντως, να είναι αρκετά περιορισμένη στα 28,6 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,56% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,31%. 

Σταθεροί τροφοδότες της ανόδου οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει κέρδη 2,11%. Στο +3,16% η Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει άνοδο 1,68%, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 0,87% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 3,63% υψηλότερα. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα ωφεληθεί περισσότερο, σε επίπεδο κερδοφορίας, από τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελούν επιπλέον παράγοντα ώθησης. 

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη σε δύο σημαντικά γεγονότα τα οποία θα λάβουν χώρα αύριο. Το πρώτο αφορά το rebalancing την Παρασκευή, λόγω των αλλαγών του FTSE Russell, μετά την αναβάθμιση 11 εισηγμένων στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Το δεύτερο γεγονός αφορά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τόσο από τον οίκο Moody’s όσο και από τον καναδικό οίκο DBRS και με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία έχει ακολουθήσει κάτι παραπάνω από θετική πορεία στο α’ εξάμηνο του έτους, εμφανίζοντας ανθεκτικότητα έναντι της ενεργειακής κρίσης. 

Μεικτές οι τάσεις για τους δεικτοβαρείς τίτλους με την Coca-Cola HBC να διαγράφει τα πρωινά της κέρδη και να υποχωρεί 0,31%, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και η ΔΕΗ με έστω οριακές απώλειες 0,15% και 0,09% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα κέρδη 0,58% εμφανίζει ο ΟΤΕ.

Πιέσεις για τα ΕΛΠΕ που υποχωρούν 1,70%, ενώ στο -0,30% κινείται η Motor Oil, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Κομισιόν για πρόταση επιβολής φόρου 33% στα υπερκέρδη πετρελαϊκών εταιρειών και διυλιστηρίων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο, διεθνές sell off στις τραπεζικές μετοχές

Πτώση που ξεπερνά το 5% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ και σχεδόν 6% για τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx Banks. Νέες ανησυχίες για τις τράπεζες, με πανικόβλητες ρευστοποιήσεις. Σε ελεύθερη πτώση η Deutsche Bank στα ύψη τα ασφάλιστα κινδύνου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο, νέες ρευστοποιήσεις για τις τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ πιέσεις δέχεται σχεδόν το σύνολο υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να ευθυγραμμίζει την πορεία του με τις ευρωπαϊκές αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθορίζει την τάση

Να επιστρέψουν στην κανονικότητα προσπαθούν οι αγορές σε διεθνές επίπεδο, με την εγχώρια αγορά να βρίσκεται σε ανάλογη διαδικασία. Στο επίκεντρο σήμερα η ΔΕΗ μετά τα θετικά μεγέθη του 2022.