ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:35:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Rebalancing FTSE Russell, Moody's και DBRS δίνουν τον τόνο

Σύμφωνα με εκτίμηση της Societe Generale οι αλλαγές στους δείκτες FTSE Russell θα οδηγήσουν σε εισροές άνω των 74 εκατ. δολαρίων, ενώ οι εκροές δεν θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ. δολάρια.

Συνεδρίαση με ιδιαιτερότητες η σημερινή για το Χρηματιστήριο, καθώς από τη μία πλευρά πραγματοποιείται το rebalancing για τους δείκτες FTSE Russell και από την άλλη η αγορά βρίσκεται εν αναμονή των εκθέσεων για την ελληνική οικονομία των οίκων αξιολόγησης Moody’s και DBRS.

Υπενθυμίζεται ότι στους συγκεκριμένους δείκτες είναι πλέον εισηγμένες οι εξής εταιρείες:  ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ,  Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Autohellas, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, Quest Συμμετοχών, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Οι 11 εξ αυτών έχουν εισέλθει στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ οι υπόλοιπες στον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης, με τη Societe Generale να εκτιμά ότι λόγω αυτών των αλλαγών θα υπάρξουν συνολικές εισροές 74,14 εκατ. δολαρίων, ενώ θα καταγραφούν και εκροές, κυρίως στη μετοχή του ΟΤΕ ύψους 3,16 εκατ. δολαρίων

Παράλληλα η στάθμιση της χώρας θα αυξηθεί στο δείκτη FTSE Emerging Markets All Cap Index στο 0,37% από 0,33% που ήταν τον Αύγουστο, ενώ στο δείκτη ΕΜΕΑ Emerging Markets η αύξηση θα είναι της τάξεως του 0,25%.

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τους επενδυτές δεν είναι άλλο από τις αξιολογήσεις των DBRS και Moody’s το αποτύπωμα των οποίων, πάντως, θα είναι περισσότερο εμφανές στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με δεδομένο ότι οι εκθέσεις των δύο οίκων θα δημοσιοποιηθούν αρκετές ώρες μετά το κλείσιμο της αγοράς. 

Ο οίκος – κλειδί είναι η DBRS καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μόλις μία βαθμίδα κάτω από το investment grade και σε περίπτωση αναβάθμισής της, τότε «ανοίγει ο δρόμος» για πλήρη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, χωρίς να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη «πρόνοια» γι’ αυτά όπως συμβαίνει σήμερα. Οι αναλυτές, πάντως, εμφανίζονται αρκετά συγκρατημένοι, υποστηρίζοντας ότι παρά την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως αποδεικνύεται έμπρακτα από τα στοιχεία του ΑΕΠ, οι δύο οίκοι δύσκολα θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, φοβούμενοι το δύσκολο διεθνές περιβάλλον και την ενεργειακή κρίση και τις μελλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει. 

Πτωτικές πάντως τάσεις επικρατούν στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον φόβο για ύφεση και πολύ πιο επιθετική νομισματική εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών να αποτελούν τις δύο βασικές αιτίες για τη διστακτικότητα των επενδυτών να αυξήσουν τις θέσεις τους σε ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις όπως οι μετοχές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ