ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Ενεργειακή κρίση και επιτόκια οδηγούν σε «βουτιά» άνω του 1% την Ευρώπη

«Έτοιμος» να κλείσει τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Ιούνιο ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Index. Μεγάλες πιέσεις για την Ευρώπη, φόβοι για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι προειδοποιήσεις για ύφεση, οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στην αγορά ενέργειας επιβάρυναν τις μετοχές.

Αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 να υποχωρεί 1,22%, με τον γερμανικό DAX να έχει απώλειες 1,70%, τον βρετανικό FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,46%, ενώ 1,31% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Πτωτική κίνηση και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 1,73% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 στο -1,3%. 

Αρνητική η πορεία και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones στο -0,71%, τον S&P 500 να υποχωρεί 0,85% και τον Nasdaq να κινείται 1,02% χαμηλότερα. Η αμερικανική αγορά βρίσκεται εν τω μέσω αρκετά επιθετικών ρευστοποιήσεων εκ μέρους των επενδυτών, γεγονός που αποδείχθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να έχουν εστιαστεί στον τεχνολογικό κλάδο, παραδοσιακά τον πιο «ευαίσθητο» στις αυξήσεις επιτοκίων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν εμφανίσει απώλειες για τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, με το μεγαλύτερο πλήγμα να το έχουν δεχθεί οι μετοχές ενέργειας και τεχνολογίας, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Index είναι έτοιμος να κλείσει τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Ιούνιο. 

Παράλληλα η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε χθες για παγκόσμια ύφεση το 2023 και δήλωσε ότι οι αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών μπορεί να μην είναι αρκετές για να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed κατά 0,75% την επόμενη εβδομάδα, με κάποιους αναλυτές να μην αποκλείουν ακόμη πιο επιθετική κίνηση και την αύξηση να φθάνει στο 1%. 

Ανοδική πορεία ακολουθεί η αγορά πετρελαίου με το brent να ενισχύεται 0,73% στα 91,52 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει άνοδο 0,43% στα 85,47δολάρια. Αντίθετα υποχωρεί το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας, με απώλειες 4,1% στα 205,350 ευρώ. 

Πιέσεις στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει πτώση 0,53% στα 1.668,15 δολάρια και τον άργυρο να υποχωρεί 1,67% στα 18,950 δολάρια. 

Στο κόκκινο οι μεγάλες αγορές της Ασίας, παρά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την Κίνα, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 1,11%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να έχει απώλειες 0,83%, ενώ άνω του 2% αποδυναμώθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο, διεθνές sell off στις τραπεζικές μετοχές

Πτώση που ξεπερνά το 5% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ και σχεδόν 6% για τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx Banks. Νέες ανησυχίες για τις τράπεζες, με πανικόβλητες ρευστοποιήσεις. Σε ελεύθερη πτώση η Deutsche Bank στα ύψη τα ασφάλιστα κινδύνου.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ξέσπασμα οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ΧΑ και ευρωαγορές

Ράλι για τις τραπεζικές μετοχές, με τον εγχώριο κλαδικό δείκτη να ενισχύεται άνω του 4%, ενώ στο +3,5% κινείται ο Euro Stoxx Banks. Ενισχύεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις αγορές, υποχωρούν οι ανησυχίες.