ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

ΧΑ λίγο πριν το άνοιγμα: Οι διεθνείς τάσεις καθορίζουν την πορεία

Η συνεδρίαση της Fed αυτήν την εβδομάδα αποτελεί το σημείο - κλειδί για τις αγορές, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν πλέον αύξηση επιτοκίων κατά 1%.

Με το βλέμμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρίσκονται οι επενδυτές σε όλη την υφήλιο και φυσικά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περιμένοντας τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, η οποία θα ανακοινώσει την Τετάρτη τις αποφάσεις της. 

Οι αναλυτές, πλέον, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων ακόμη και κατά 1%, αν και το 0,75% θεωρείται πιο πιθανό, μετά τη διατήρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο, παρά την υποχώρηση των τιμών ενέργειας. 

Η απόφαση των DBRS και Moody's να διατηρήσουν αμετάβλητη τόσο την αξιολόγηση όσο και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ήταν εν γένει αναμενόμενη, όχι τόσο εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας όσο του αρνητικού διεθνούς κλίματος, με τους οίκους αξιολόγησης να είναι, πλέον, πολύ πιο προσεκτικοί σε σύγκριση με το παρελθόν στην τάση τους να αναβαθμίσουν μία οικονομία. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, στην εβδομαδιαία ανάλυσή του τονίζει πως «παρ’ όλα τα μεγάλα προβλήματα, τουλάχιστον στο 1ο εξάμηνο οι εταιρείες συνεχίζουν να έχουν πολύ δυνατά οικονομικά μεγέθη αντίστοιχα και με την οικονομία. Το Χ.Α. παρ’ όλα αυτά, δεν έχει “πληρώσει” αντίστοιχα τους επενδυτές. Είναι δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα και αφού βρει την ευκαιρία, θα καταφέρει να κερδίσει πίσω το χαμένο έδαφος. Ήδη οι επιδόσεις του στο -6% με τον τραπεζικό στο -3% βλέποντας τα -20% των ξένων μας δείχνει το τι μπορεί να περιμένουμε στο μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι με μέτριο τζίρο στο Χρηματιστήριο και με... καύσιμα από Motor Oil

Επιστρέφουν οι ξένοι αγοραστές με επιλεκτικές κινήσεις σε τράπεζες και blue chips. Άνοδος 1,39% για τον τραπεζικό δείκτη, άλμα 7,27% για τη Motor Oil, κέρδη 1,47% για τον Γενικό Δείκτη, με τζίρο κάτω από 70 εκατ. ευρώ.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρά κέρδη για το Χρηματιστήριο, με ανοδικό ξέσπασμα για τις τράπεζες

Κέρδη που ξεπερνούν σημαντικά το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ ισχυρά ανοδικά κινείται η μετοχή της Coca-Cola HBC, με σημαντική άνοδο και για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, εν αναμονή της συμφωνίας για πώληση της Άκτωρ.