ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σταθεροποίηση με την προσοχή στα επιτόκια

Θετική πορεία αναμένουν οι αναλυτές τόσο για το ΧΑ όσο και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις εκ μέρους των επενδυτών.

Ήπια ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα της αγοράς αναμένουν οι αναλυτές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να παραμένει προσηλωμένο στις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και να περιμένει, όπως όλες οι αγορές, την αυριανή απόφαση της Fed αναφορικά με τα επιτόκια των ΗΠΑ. 

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση κατά 0,75%, αλλά η «επιμονή» του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο η αύξηση να είναι ακόμη πιο επιθετική και να φθάσει στο 1%. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και το ΧΑ κινήθηκαν με ήπια πτώση, ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα στη Wall Street, με σημαντικά κέρδη για τους τρεις βασικούς δείκτες. Το βασικό χαρακτηριστικό των χθεσινών συνεδριάσεων τόσο στην εγχώρια όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν η χαμηλή αξία των συναλλαγών, λόγω της αργίας στην αγορά του Λονδίνου εξαιτίας της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ. 

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η μετοχή της Jumbo, μετά την ανακοίνωση θετικών μεγεθών για το α' εξάμηνο αλλά και την αναβάθμιση της σύστασής της σε «αγορά» από τη Eurobank Equities και την ένταξή της στις κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής. 

Οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι το τελευταίο διάστημα και το ΧΑ αν και προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από το διεθνές κλίμα, λόγω των ιδιαίτερα θετικών μεγεθών α' εξαμήνου που έχουν ανακοινώσει οι εισηγμένες, δεν κατορθώνει πάντα να το επιτύχει, αν και εν γένει η πορεία του το τελευταίο διάστημα είναι καλύτερη αυτής των ευρωπαϊκών αγορών. 

Η στάση, όμως, αναμονής κυρίως των ξένων κεφαλαίων δημιουργεί μικρές προσδοκίες για ένα αξιόπιστο «τίναγμα προς τα εμπρός» για την εγχώρια αγορά, έως, ότου, τουλάχιστον ξεκαθαριστεί ακόμη περισσότερο εάν τελικά οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίζουν την επιθετική νομισματική πολιτική, ενδιαφερόμενες μόνο για την πάταξη του πληθωρισμού και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της πολιτικής τους στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ