ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Επιτόκια και γεωπολιτικός κίνδυνος δίνουν τον τόνο

Απόλυτα ξεκάθαρο το μήνυμα της Fed προς τις αγορές να... μην χαλαρώσουν καθώς έρχονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον. Πιέσεις για το ΧΑ αναμένουν οι αναλυτές.

Η απόλυτη δέσμευση της Fed να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, με εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους θα καταφθάσουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, μία 0,75% και μία ακόμη κατά 0,5% είναι αυτή που καθορίζει τις τάσεις όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές. 

Πτωτική πορεία υποδεικνύουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ μετά τη χθεσινή βουτιά, εκ νέου άνω του 1% για τη Wall Street, το αρνητικό κλίμα εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και στην αμερικανική αγορά. 

Την ίδια ώρα το ΧΑ στη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησε σημαντικά, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται μεγάλες πιέσεις, ακολουθώντας πορεία αντίθεη της Ευρώπης. Στα αρνητικά και η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία.

Σε επίπεδο μετοχών στο επίκεντρο εκτιμάται ότι θα βρεθεί η Cenergy, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για πολύ καλά μεγέθη α’ εξαμήνου.
Eurobank Equities και Euroxx εκτιμούν ότι το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης θα είναι αρνητικό για την αγορά. 

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο επανεκτίμησης δεδομένων. Οι οίκοι Moody’s και DBRS δεν άλλαξαν βαθμολογία για την ελληνική οικονομία την Παρασκευή, μολονότι είχαν καλλιεργηθεί κάποιες προσδοκίες, ενώ από την άλλη πλευρά, υπήρξε η απρόσμενη αναβάθμιση έντεκα μετοχών του FTSE 25 στη μεγάλη κατηγορία του διεθνούς δείκτη FTSE Russell, λόγω της διαγραφής των ρωσικών μετοχών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Δραματικές διακυμάνσεις στις αγορές, «μαζεύτηκαν» οι μεγάλες απώλειες

Η ανακοίνωση από την Τράπεζα της Αγγλίας για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων και η φημολογία για αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ βελτίωσαν το αρχικά πολύ κακό κλίμα στις αγορές και περιόρισαν τις απώλειες των δεικτών. Στο -0,88% το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη.