ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Προσπάθεια αντίδρασης μετά τη συνεχή υποχώρηση

Στις μετοχές εταιρειών που ανακοίνωσαν θετικά μεγέθη α' εξαμήνου στρέφεται το ενδιαφέρον. Παραμένει εύθραυστο το κλίμα στις αγορές λόγω των κεντρικών τραπεζών.

Ανοδική κίνηση υποδεικνύουν για σήμερα τα futures των ευρωπαϊκών αγορών και εκτιμάται ότι αντίστοιχη προσπάθεια να καταβάλει και το Χρηματιστήριο, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μετοχές εταιρειών που ανακοίνωσαν μεγέθη α' εξαμήνου, όπως η Viohalco

Στη χθεσινή συνεδρίαση τόσο το ΧΑ όσο και οι διεθνείς αγορές είχαν, για μία ακόμη φορά, να αντιμετωπίσουν την «επιθετικότητα» των κεντρικών τραπεζών, με ένα μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων ανά την υφήλιο. Μετά τη Fed ακολούθησαν οι Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας και η Τράπεζα της Αγγλίας, για να αναφέρουμε μόνο μερικές εξ αυτών. 

Η «δικαιολογία» των κεντρικών τραπεζών είναι ότι το βασικό καθήκον τους είναι η διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα του πληθωρισμού, ακόμη και εάν αυτό μεταφράζεται σε πλήγμα για την ανάκαμψη της οικονομίας και παράλληλα σημειώνουν ότι τα επιτόκια βρίσκονταν ούτως ή άλλως, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί έπ’ άπειρον. 

Οι εγχώριες χρηματιστηριακές τονίζουν ότι η αρνητική ψυχολογία των επενδυτών θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά και το βασικό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν η όποια φυσιολογική αντίδραση υπάρξει θα έχει συνέχεια, με δεδομένη τη διάθεση της Ρωσίας να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και εν αναμονή των νέων μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, το βασικό αγκάθι για την ευρωπαϊκή οικονομία. 

Το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο στο αρνητικό διεθνές κλίμα, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές συνεδριάσεις έχει δείξει αξιοσημείωτη αντοχή, αν και την ίδια ώρα τόσο οι εισηγμένες έχουν ανακοινώσει εξαιρετικά μεγέθη α' εξαμήνου όσο και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να στέλνει θετικά μηνύματα. Όμως ως αγορά που εξαρτάται στον μεγαλύτερο βαθμό από τα ξένα κεφάλαια, δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο, στο στόχαστρο τράπεζες - blue chips

Αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας χαμηλότερα από το ορόσημο των 1.200 μονάδων, ενώ περιορισμένη είναι η αξία των συναλλαγών. Σταθερά με πτώση άνω του -1% ο τραπεζικός.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστρέφουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο, μετά την αρχική αντίδραση

Νέες ρευστοποιήσεις για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να αποδυναμώνεται άνω του -1%, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και ο τίτλος της Coca-Cola HBC. Παραμένει η «μάχη» του Γεν. Δείκτη για τις 1.200 μονάδες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο Σεπτεμβρίου πάνω από 1.200 μονάδες, με μηνιαία πτώση 7,86%

Σε μια συνεδρίαση με μειωμένη συναλλακτική κινητικότητα, που επηρεάσθηκε από τη δημόσια εγγραφή της Optima, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 1,34% και περιόρισε τις απώλειες του Σεπτεμβρίου, ενώ κρατάει κέρδη πάνω από 30% στο 9μηνο.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Θετικός βηματισμός με χαμηλό τζίρο για το ΧΑ, ισχυρά κέρδη σε Ευρώπη

Υποαποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών η εγχώρια, με τον Stoxx 600 να έχει κέρδη άνω του 1% μετά την εκτίμηση για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Επιλεκτικές και προσεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών.