ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Προσπάθεια αντίδρασης μετά τη συνεχή υποχώρηση

Στις μετοχές εταιρειών που ανακοίνωσαν θετικά μεγέθη α' εξαμήνου στρέφεται το ενδιαφέρον. Παραμένει εύθραυστο το κλίμα στις αγορές λόγω των κεντρικών τραπεζών.

Ανοδική κίνηση υποδεικνύουν για σήμερα τα futures των ευρωπαϊκών αγορών και εκτιμάται ότι αντίστοιχη προσπάθεια να καταβάλει και το Χρηματιστήριο, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μετοχές εταιρειών που ανακοίνωσαν μεγέθη α' εξαμήνου, όπως η Viohalco

Στη χθεσινή συνεδρίαση τόσο το ΧΑ όσο και οι διεθνείς αγορές είχαν, για μία ακόμη φορά, να αντιμετωπίσουν την «επιθετικότητα» των κεντρικών τραπεζών, με ένα μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων ανά την υφήλιο. Μετά τη Fed ακολούθησαν οι Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας και η Τράπεζα της Αγγλίας, για να αναφέρουμε μόνο μερικές εξ αυτών. 

Η «δικαιολογία» των κεντρικών τραπεζών είναι ότι το βασικό καθήκον τους είναι η διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα του πληθωρισμού, ακόμη και εάν αυτό μεταφράζεται σε πλήγμα για την ανάκαμψη της οικονομίας και παράλληλα σημειώνουν ότι τα επιτόκια βρίσκονταν ούτως ή άλλως, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί έπ’ άπειρον. 

Οι εγχώριες χρηματιστηριακές τονίζουν ότι η αρνητική ψυχολογία των επενδυτών θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά και το βασικό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν η όποια φυσιολογική αντίδραση υπάρξει θα έχει συνέχεια, με δεδομένη τη διάθεση της Ρωσίας να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και εν αναμονή των νέων μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, το βασικό αγκάθι για την ευρωπαϊκή οικονομία. 

Το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο στο αρνητικό διεθνές κλίμα, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές συνεδριάσεις έχει δείξει αξιοσημείωτη αντοχή, αν και την ίδια ώρα τόσο οι εισηγμένες έχουν ανακοινώσει εξαιρετικά μεγέθη α' εξαμήνου όσο και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να στέλνει θετικά μηνύματα. Όμως ως αγορά που εξαρτάται στον μεγαλύτερο βαθμό από τα ξένα κεφάλαια, δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτική κίνηση και προσεκτική κατοχύρωση κερδών για το Χρηματιστήριο

Στις τραπεζικές μετοχές εστιάζονται οι μεγαλύτερες πιέσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 1,3%. Αρνητικό το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων.