ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Πτώσης συνέχεια για το Χρηματιστήριο, αρνητικό το διεθνές κλίμα

Σταθερά χαμηλότερα από το επίπεδο των 800 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις περισσότερες μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να ακολουθούν αρνητική πορεία.

Ματαιώθηκε στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίαση η προσπάθεια του Χρηματιστηρίου να κινηθεί ανοδικά, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει αρκετά πιο χαμηλά από το επίπεδο των 800 μονάδων, με τις πιέσεις να διαχέονται σχεδόν σε όλο το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Το διεθνές κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς στις ανησυχίες για τα επιτόκια και την ενεργειακή κρίση ήρθε να προστεθεί και το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, με αρκετά ερωτηματικά για το πώς θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και εξωτερικής πολιτικής. Πτώση 0,37% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να αποδυναμώνεται 0,07%. 

Στις 11:19 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,63% στις 793,09 μονάδες, παραμένοντας σε χαμηλό δύο μηνών, με την αξία των συναλλαγών στα 4,69 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,60% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,79% 

Στο -0,73% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να έχει απώλειες 0,24%, τη Eurobank στο -1,19%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 0,48%, ενώ 1,15% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι ο τομέας που ευνοείται περισσότερο από την αύξηση των επιτοκίων, όπως υπογράμμισε και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον δημιουργεί αρκετούς κινδύνους για την ποιότητα του ενεργητικού τους. 

Στο κόκκινο και τα «βαριά χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca-Cola HBC να υποχωρεί 0,47%, τον ΟΤΕ να έχει πτώση 0,20%, τον ΟΠΑΠ να κινείται 0,65% χαμηλότερα και τη ΔΕΗ στο -0,19%. 

Σταθερά σε ανοδική πορεία κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων με αυτή του 10ετούς να φθάνει έως και το 4,722%, ενώ αυτή του 5ετούς διαμορφώθηκε έως και το 4,068%. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι αγορές έχουν εισέλθει σε bear market καθώς η επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζων, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησαν σε ένα μπαράζ αύξησης επιτοκίων καθιστά όλο και πιο δυσοίωνες τις προοπτικές για τις μετοχές. Ήδη κορυφαίοι αναλυτές προχωρούν σε μεγάλες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για δείκτες όπως ο Stoxx 600 και ο S&P 500, ενώ οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν να στραφούν στη διακράτηση μετρητών, έως ότου γίνει περισσότερο ξεκάθαρη η εικονα για την παγκόσμια οικονομία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο, διεθνές sell off στις τραπεζικές μετοχές

Πτώση που ξεπερνά το 5% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ και σχεδόν 6% για τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx Banks. Νέες ανησυχίες για τις τράπεζες, με πανικόβλητες ρευστοποιήσεις. Σε ελεύθερη πτώση η Deutsche Bank στα ύψη τα ασφάλιστα κινδύνου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο, νέες ρευστοποιήσεις για τις τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ πιέσεις δέχεται σχεδόν το σύνολο υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να ευθυγραμμίζει την πορεία του με τις ευρωπαϊκές αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθορίζει την τάση

Να επιστρέψουν στην κανονικότητα προσπαθούν οι αγορές σε διεθνές επίπεδο, με την εγχώρια αγορά να βρίσκεται σε ανάλογη διαδικασία. Στο επίκεντρο σήμερα η ΔΕΗ μετά τα θετικά μεγέθη του 2022.