ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πιέσεις λόγω επιτοκίων και γεωπολιτικου ρίσκου

Παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, με τους αναλυτές να συστήνουν αποφυγή των μετοχών και στροφή είτε σε ομόλογα είτε σε μετρητά.

Επιστροφή σε περιβάλλον πιέσεων δείχνουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών μετά τη χθεσινή ανάπαυλα, καθώς πέραν των αυξήσεων επιτοκίων και της ενεργειακής κρίσης επιστρέφει στο προσκήνιο και η γεωπολιτική ένταση με αφορμή και το διαφαινόμενο σαμποτάζ στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1. 

Η μεταβλητότητα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο και από αυτό το περιβάλλον δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ έχουν ξεκινήσει να καταγράφονται οι πρώτες ανησυχίες για πλήγμα από την τρέχουσα κρίση και στην εταιρική κερδοφορία, η οποία -ιδιαίτερα για τις ελληνικές εισηγμένες - όχι μόνο έχει αντέξει αλλά κυμαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ. 

Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη τόσο ο ΑΔΜΗΕ, ενώ αύριο καταφθάνει η ώρα για τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda Development. Ακόμη, όμως, και οι πολύ θετικές ανακοινώσεις που έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής δεν έχουν κατορθώσει να αλλάξουν τα δεδομένα στο ΧΑ, με τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο. 

Οι αναλυτές κορυφαίων ομίλων από την BlackRock και την Goldman Sachs έως την Barclays και τη Morgan Stanley σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για κορυφαίους δείκτες και παράλληλα συστήνουν στους επενδυτές να στραφούν είτε στις αγορές ομολόγων είτε στα μετρητά, θεωρώντας ότι το τρέχον περιβάλλον είναι σχεδόν τοξικό για τις μετοχές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μετά τις έξωθεν πιέσεις

Χαλαρώνει η πίεση στις αγορές εξαιτίας της Κίνας, με ισχυρά κέρδη για τα κορυφαία ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα από το συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.