ΓΔ: 1436.91 -0.81% Τζίρος: 74.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:50:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Νέα «βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για ενέργεια - επιτόκια

Το σαμποτάζ στον Nord Stream, η ολοκλήρωση των «δημοψηφισμάτων» στην Ουκρανία και η βεβαιότητα για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων οδηγούν σε νέα σημαντική πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Η «βόμβα» της εκτίναξης του δολαρίου σε συνεχή υψηλά άνω των δύο δεκαετιών, η επιδείνωση του γεωπολιτικού ρίσκου με το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream 1, που οδηγεί σε νέα ύψη την τιμή του φυσικού αερίου και φυσικά η επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών δημιουργούν την «τέλεια καταιγίδα» για τις αγορές μετοχών. 

Η διάθεση των επενδυτών να «υπακούσουν» κορυφαίους ομίλους όπως η BlackRock και η Goldman Sachs και να εγκαταλείψουν τις μετοχές απεικονίζεται στην πορεία των μεγαλύτερων δεικτών της Ευρώπης, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 1,34%, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το 1% εμφανίζει ο γερμανικός DAX. Πτωτικές είναι οι τάσεις που επικρατούν και στα futures της Wall Street, με απώλειες κοντά στο 0,6% για τον S&P 500.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται και το ξεπούλημα στα ομόλογα με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων να σημειώνουν ράλι, με αυτή του γερμανικού bund –σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους- να παραμένει σταθερά άνω του 2%, ενώ για το ιταλικό έχει φθάσει έως και το 4,854%. Παράλληλα η απόδοση για το αμερικανικό 10ετές έφθασε έως και το 4,019%, κατακτώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 

Ακάθεκτο και το ράλι για το φυσικό αέριο, με την τιμή του να ενισχύεται σήμερα άνω του 12% στην αγορά της Ολλανδίας και να φθάνει έως και τα 212 ευρώ, μετά από έκρηξη κατά 20% χθες. Αιτία σειρά εκρήξεων στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, με διαρροή φυσικού αερίου στα ύδατα Σουηδίας και Δανίας, εξέλιξη που όπως όλα υποδεικνύουν οφείλεται σε σαμποτάζ και όχι σε «φυσικά» αίτια ή σε σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. 

Πρόκειται για ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, με τη Μόσχα να αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη για το συμβάν, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι δεν είναι προς το συμφέρον της η πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο, αν και συνεχίζει να το χρησιμοποιεί ως πολιτικό όπλο προκειμένου να ασκεί πιέσεις στην ΕΕ με στόχο να αλλάξει στάση έναντί της αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη επιβολή κυρώσεων. 

Ταυτόχρονα η ολοκλήρωση των «δημοψηφισμάτων» στις περιοχές της Ουκρανίας, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν συντριπτικά ποσοστά υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, δημιουργεί ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, ενώ παραμένει στο τραπέζι και η απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν ακόμη και για χρήση πυρηνικών. 

Πέραν της ενεργειακής κρίσης, οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον απόλυτα σίγουροι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την επιθετική τους νομισματική πολιτική. Οι αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,75% έκαστη τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, με τη Goldman Sachs να εκτιμά ότι θα  υπάρξει μία ακόμη κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο του 2023. Με απλά λόγια ενώ τον Ιούλιο του 2022 το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκονταν στο 0%, θα εκτιναχθεί έως το τέλος του έτους στο 2,75%, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά. 

Σε σημερινή της ομιλία σε συνέδριο η επικεφαλής της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ διατήρησε τη «σκληρή» της στάση και ξεκαθάρισε, για μία ακόμη φορά, ότι η ΕΚΤ έχει στόχο την επιστροφή του πληθωρισμού στο όριο του 2%, ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της πολιτικής. «Στόχος είναι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2% μεσοπρόθεσμα και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις. Αν δεν εκπληρώναμε (την εντολή μας), αυτό θα έβλαπτε πολύ περισσότερο την οικονομία», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» στην Ευρώπη αναμένουν οι αναλυτές, νέο ράλι για αποδόσεις ομολόγων

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές το επόμενο διάστημα «βλέπει» το 71% των διαχειριστών που συμμετείχαν στην έρευνα της BofA. Αναταραχή στην αγορά κρατικών ομολόγων από τα πρακτικά της Fed.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Πάγωσαν» τα επιχειρηματικά deal: Μειώθηκε κατά 42% η αξία τους

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν καταρρεύσει, ενώ μικρή είναι η βελτίωση στις νέες εισαγωγές εταιρειών (IPO).