ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δύο αυξήσεις «τζάμπο» στα επιτόκια της ΕΚΤ προβλέπει η Goldman Sachs

Παράλληλα τόσο η Goldman Sachs όσο και η BlackRock συστήνουν στους επενδυτές να αποχωρήσουν από τις μετοχές, εκτιμώντας ότι η καλύτερη λύση αυτήν την περίοδο είνια τα μετρητά.

Έτοιμη για δύο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι σπεύδουν, ακόμη, να προτρέψουν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις μετοχές. 

Εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, ενώ πριν εκτιμούσαν ότι αυτές θα ήταν της τάξης των 50 μονάδων βάσης. 

Αναμένουν, όμως, ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται έντονα ανοδικά στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η ΕΚΤ θα πρέπει να καταστεί ακόμη πιο επιθετική, κάτι το οποίο, διαφάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 

Όμως οι αυξήσεις δεν θα σταματήσουν εδώ, προειδοποιεί η Goldman η οποία αναμένει ότι θα υπάρξει ακόμη μία κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο του 2023, με το τελικό επιτόκιο της ευρωζώνης να αγγίζει το 2,75% στο α’ εξάμηνο του επόμενου έτους. 

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της. Το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει, καθώς η άνοδος των τιμών συνοδεύεται από ολοένα και περισσότερες προβλέψεις για ύφεση. Οι traders βλέπουν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, με το επιτόκιο καταθέσεων, που σήμερα είναι 0,75%, να αυξάνεται άνω του 2% μέχρι το τέλος του έτους.

Ράλι στα κρατικά ομόλογα - Στο 4,7% η απόδοση του 10ετούς 

Οι προοπτικές των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και ο φόβος για διολίσθηση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης σε ύφεση εντός του επόμενου έτους, οδηγεί σε νέο ράλι τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, με αυτή του ελληνικού 10ετούς να φθάνει έως και το 4,767%. 

Ανάλογη η εικόνα και για το ιταλικό 10ετές που έφθασε έως και το 4,65%, ενώ σταθερά άνω του 2% παραμένει η απόδοση για το γερμανικό 10ετές, έχοντας φθάσει έως και το 2,116%. Παράλληλα η διαφορά μεταξύ ιταλικών και γερμανικών αποδόσεων διευρύνθηκε έως και 265 μονάδες βάσης πριν πέσει κάτω από τις 250 μονάδες, παραμένοντας, όμως, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, όπου καταγράφηκε η πρώτη «επίθεση» των επενδυτών στις αγορές κρατικού χρέους. 

Νέα «βουτιά» στις αγορές αναμένουν Goldman - BlackRock

«Ξεχάστε τις μετοχές». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στους επενδυτές τόσο η Goldman Sachs όσο και η BlackRock, οι οποίες σε reports τους υποστηρίζουν ότι οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Οι αναλυτές της Goldman προχωρούν σε υποβάθμιση της σύστασή τους για τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο σε «underweight» για το επόμενο τρίμηνο και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τα μετρητά σε «overweight». 

Η BlackRock συμβουλεύει τους επενδυτές να «αποφεύγουν τις περισσότερες μετοχές», προσθέτοντας ότι είναι τακτικά υποεπενδεδυμένη στις μετοχές των αναπτυγμένων αγορών και προτιμά τις πιστώσεις βραχυπρόθεσμα.

«Τα τρέχοντα επίπεδα των αποτιμήσεων των μετοχών μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τους σχετικούς κινδύνους και ίσως χρειαστεί να μειωθούν περαιτέρω για να φτάσουν σε ένα κατώτατο σημείο της αγοράς», υπογραμμίζει η Goldman Sachs, ενώ προσθέτουν ότι οι πιθανότητες ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ξεπεράσει το 40% μετά το πρόσφατο sell off και στα ομόλογα και τονίζουν ότι η εικόνα αυτή «υποδεικνύει, βάσει των ιστορικών δεδομένων, ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης των μετοχών. 

Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει η Morgan Stanley και η JPMorgan Asset Management μετά την ανακοίνωση των κεντρικών τραπεζιτών από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη για την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, στέλνοντας τις παγκόσμιες μετοχές σε ελεύθερη πτώση τις τελευταίες ημέρες. Μικρή ανάπαυλα φαίνεται να διαφαίνεται στον ορίζοντα, ακόμη και όταν τα μέλη του παγκόσμιου δείκτη MSCI World Index έχουν χάσει περισσότερα από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από το μέγιστο σημείο στα μέσα Σεπτεμβρίου εν μέσω της αύξησης των αμερικανικών αποδόσεων και του δολαρίου.

«Δεν βλέπουμε μια «ήπια προσγείωση» κατά την οποία ο πληθωρισμός θα επιστρέψει γρήγορα στο στόχο χωρίς να συντριβεί η δραστηριότητα», σπεύδουν να σημειώσουν οι αναλυτές της BlackRock και ακόμη τονίζουν «αυτό σημαίνει μεγαλύτερη μεταβλητότητα και πίεση στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου».

Καθώς η μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς συνεχίζει να αυξάνεται, η JPMorgan Asset εμμένει επίσης στην υποεπενδεδυμένη θέση της στις μετοχές ενόψει του τέταρτου τριμήνου. Η εταιρεία προτιμά τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, ενώ εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι υποτονική και η Ευρώπη θα διολισθήσει σε ύφεση. 

Έρχεται το…. TARA

Οι εποχές του ΤΙΝΑ (There Is No Alternative – Δεν υπάρχει εναλλακτική) για τις μετοχές έχει τελειώσει, προσθέτει η Goldman και επιμένει ότι έχουμε φθάσει στην εποχή του TARA (There Are Reasonable Alternatives – Υπάρχουν σημαντικές εναλλακτικές), με τα ομόλογα να είναι πιο ελκυστικά από τις μετοχές. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αναλυτές του αμερικανικού ομίλου προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε υποβάθμιση της εκτίμησής τους για τον S&P 500, με τη τιμή – στόχο για το τέλος του έτους να υποχωρεί στις 3.600 μονάδες έναντι 4.300 μονάδων πριν. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διψήφια απόδοση από τις μετοχές το 2023 «βλέπουν» οι θεσμικοί επενδυτές

Διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι τα χρηματιστήρια θα ανακάμψουν κατά 10% τον επόμενο χρόνο, μετά τη «βουτιά» του 2022 και περιμένουν υπεραπόδοση των τεχνολογικών μετοχών. Σοβαρότερη απειλή ο στασιμοπληθωρισμός.
Epitokia, Rates
ΑΓΟΡΕΣ

Επιτόκια: Άρχισε ο χορός των αυξήσεων αλλά θα είναι συγκρατημένες

Η εποχή των μηδενικών επιτοκίων τελειώνει, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να δίνουν τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού. Όμως, οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν θα είναι μεγάλες, όπως προβλέπει ο Economist.