ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση της ισχυρής πορείας «βλέπουν» οι αναλυτές

Ώθηση και από τη μεγάλη βελτίωση του διεθνούς κλίματος για το ΧΑ, μετά και τη χθεσινή «έκρηξη» της Wall Street με κέρδη άνω του 2%. Ελπίδες για αυτοσυγκράτηση από τη Fed.

Περαιτέρω βελτίωση του θετικού κλίματος αναμένεται σήμερα τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι ορισμένα δυσμενή στοιχεία για την αμερικανική οικονομία θα οδηγήσουν τη Fed σε λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική. 

Αυτή η αντίληψη έγινε κάτι παραπάνω από φανερή στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street με τους τρεις βασικούς δείκτες να εμφανίζουν εντυπωσιακή πορεία και να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, Σύμφωνα με το Fed Monitor η πιθανότητα μίας νέας αύξησης από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης υποχώρησε, χθες, στο 59% από 72% που ήταν πριν από μία εβδομάδα. 

Ένα δίδυμο οικονομικών δεδομένων για τις ΗΠΑ ασθενέστερων του αναμενόμενου έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα διολίσθησε απροσδόκητα σε συρρίκνωση και η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν χειρότερη από ό,τι είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές, γεγονός που επαναφέρει το ενδεχόμενο αυτοσυγκράτησης της Fed.  

Τα στοιχεία του ISM για τη μεταποίηση τον Σεπτέμβριο έδειξαν πτώση στο 50,9 από 52,8, πολύ κάτω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για πτώση στο 52,2. Μια ένδειξη άνω του 50 στον δείκτη ISM υποδηλώνει επέκταση στη μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της αμερικανικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα η συνεχιζόμενη πτώση των αγορών έχει οδηγήσει σε αρκετές αγοραστικές ευκαιρίες με τους επενδυτές να στρέφονται και σε μετοχές πραγματικής οικονομίας, κάτι που συνέβη στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το ψυχολογικό επίπεδο των 800 μονάδων. Το βασικό, πάντως, ζητούμενο στο ΧΑ είναι να υπάρξει και βελτίωση της αξίας των συναλλαγών, η οποία στη χθεσινή συνεδρίαση διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι αρκετά συγκρατημένη. 

Άνοδο που θα ξεπεράσει το 1% υποδεικνύουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street

Στη σημερινή συνεδρίαση στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά το θετικό μήνυμα της διοίκησης για το ύψος των μερισμάτων των επόμενων ετών.

Σύμφωνα με τη Eurobank Equities «για σήμερα οι αγορές αναμένεται να ανοίξουν υψηλότερα, ωθούμενες από τα αναθεωρημένα στοιχήματα για την επιθετικότητα της Fed», ενώ από την πλευρά της η Euroxx υπογραμμίζει ότι «περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί οδηγούμενο και από την τάση των αγορών του εξωτερικού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μετά τις έξωθεν πιέσεις

Χαλαρώνει η πίεση στις αγορές εξαιτίας της Κίνας, με ισχυρά κέρδη για τα κορυφαία ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα από το συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.