ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
Φωτο: Shutterstock

Οι φόβοι για νέο ράλι του πετρελαίου και η συμμαχία Σ. Αραβίας - Ρωσίας

Ψυχρολουσία στη Δύση από τον συντονισμό κινήσεων Μόσχας - Ριάντ για να ανεβάσουν τη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Η μεγάλη μείωση της παραγωγής και οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2023.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής του κατά δύο εκατ. βαρέλια πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στην παγκόσμια οικονομία, με περαιτέρω ανοδική πίεση στην τιμή του μαύρου χρυσού, έχει και πολιτικές διαστάσεις και μάλιστα αρκετά σοβαρές. 

Όλα δείχνουν ότι τα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ και κυρίως η Σ. Αραβία συστρατεύονται με τη Ρωσία, σε μία περίοδο που η Μόσχα έχει απομονωθεί από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. Δεν είναι, ως εκ τούτου, διόλου τυχαίο ότι η απόφαση για μείωση της παραγωγής καταδικάστηκε και μάλιστα σε επίσημο επίπεδο από τον Λευκό Οίκο. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΟΠΕΚ+ ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη Ρωσία όταν λαμβάνει μία τέτοια απόφαση», ήταν η δήλωση της Καρίν Ζαν Πιέρ, εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου. 

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «κατάπιε την υπερηφάνειά του» και επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο για να συναντήσει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Ριάντ θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση των προμηθειών πετρελαίου.

Αντ' αυτού, λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε το αντίθετο από αυτό που ήλπιζε: μια σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον ΟΠΕΚ+, όπου η Σαουδική Αραβία είναι ο κύριος κινητήριος μοχλός.

Για τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι πέρασαν τις τελευταίες ημέρες σε μια αγωνιώδη προσπάθεια άσκησης πίεσης για να πείσουν το Ριάντ και άλλα μέλη της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών να αλλάξουν πορεία, το συμπέρασμα είναι σαφές: στον ολοένα και πιο εχθρικό ενεργειακό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να βοηθήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να σνομπάρει τον Τζο Μπάιντεν.

Αν και οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η περικοπή υποκινείται από την ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία, το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ράλι στις τιμές του πετρελαίου άνω του 10% από τα χαμηλά επίπεδα της περασμένης εβδομάδας. Στο πλαίσιο των χαμηλών αποθεμάτων, ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα. Ο Damien Courvalin της Goldman Sachs Group δήλωσε ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να προσθέσουν 25 δολάρια το βαρέλι στις τιμές του brent το 2023, εάν ο ΟΠΕΚ+ τις διατηρήσει για ολόκληρο το έτος. Υπάρχει «πιθανότητα για κίνηση των τιμών ακόμη υψηλότερα εάν τα αποθέματα εξαντληθούν πλήρως», δήλωσε ο Courvalin.

Για τον Μπάιντεν, η απόφαση για τη μείωση της παραγωγής αποτελεί πλήγμα. Είναι ένα προσωπικό χτύπημα σε έναν πρόεδρο που είχε ορκιστεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία «παρία», μόνο και μόνο για να προσπαθήσει να επιδιορθώσει τις σχέσεις του φέτος με την ελπίδα να εξασφαλίσει υψηλότερες προμήθειες πετρελαίου. Εμποδίζει επίσης τις προσπάθειές του να μειώσει τις τιμές και να συμπιέσει τα έσοδα της Ρωσίας - με την άσκηση πίεσης για ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και την απελευθέρωση αποθεμάτων από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου των ΗΠΑ.

«Αυτή η μείωση καθοδηγήθηκε από τη γεωπολιτική, όχι μόνο από τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς», δήλωσε ο Ben Cahill, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Ο ΟΠΕΚ+ αντιστέκεται στις προσπάθειες των εισαγωγέων πετρελαίου να διαμορφώσουν την αγορά, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, των απελευθερώσεων από τα αμερικανικά αποθέματα και της συντονισμένης δράσης μεταξύ των αγοραστών. Πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη κίνηση». 

Αμερικανικός αιφνιδιασμός και αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ μια τόσο μεγάλη περικοπή, και καθώς τα σχέδια της ομάδας παραγωγών έγιναν σαφή τις τελευταίες ημέρες, μια σειρά από Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, κάλεσαν ομολόγους τους από τα μέλη του ΟΠΕΚ στον Κόλπο για να προσπαθήσουν να τους πείσουν να αλλάξουν πορεία. 

Χθες ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν ήταν «απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής» και απείλησε να εξετάσει περαιτέρω δράση για να «μειώσει τον έλεγχο του ΟΠΕΚ επί των τιμών της ενέργειας». Κάποιοι πολιτικοί των ΗΠΑ ήταν ακόμη πιο επιθετικοί. Ο Κρις Μέρφι, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Κονέκτικατ και μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων, έγραψε στο Twitter: «Νόμιζα ότι το νόημα της πώλησης όπλων στις χώρες του Κόλπου, παρά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον παράλογο πόλεμο της Υεμένης, την εργασία ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη, το Σουδάν κ.λπ. ήταν ότι όταν θα ερχόταν μια διεθνής κρίση, ο Κόλπος θα μπορούσε να επιλέξει την Αμερική αντί της Ρωσίας/Κίνας».

Η μείωση της παραγωγής θα είναι μικρότερη στην πραγματικότητα απ' ό,τι στα χαρτιά, περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, επειδή πολλές χώρες του ΟΠΕΚ+ βρίσκονται ήδη πολύ κάτω από τα πλαφόν παραγωγής τους - γεγονός που θα δώσει κάποια παρηγοριά στους Αμερικανούς αξιωματούχους - αλλά ο πολιτικός αντίκτυπος της απόφασης είναι πιθανό να φτάσει πέρα από την επίδρασή της στην αγορά.

Για τον MBS, όπως είναι παγκοσμίως γνωστός ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η απόφαση σηματοδοτεί την επιστροφή στην αυτοπεποίθηση που τροφοδοτούσε το πετρέλαιο και χαρακτήριζε την περίοδο πριν από τη δολοφονία του και αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ υπογραμμίζει τις εξελισσόμενες εξωτερικές συνεργασίες του βασιλείου, οι οποίες οδηγούνται εν μέρει από τις αντιληπτές προσβολές της Ουάσινγκτον. Ενώ ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τη σχέση, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν εν μέρει από τον ίδιο τον πρόεδρο, είπαν οι Σαουδάραβες.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, αρνήθηκε να συζητήσει την πολιτική της απόφασης για τη μείωση της παραγωγής. Κληθείς να δικαιολογήσει την απόφαση για μείωση της παραγωγής σε μια αγορά όπου οι τιμές παραμένουν σχετικά υψηλές, παρά την πτώση τους από πάνω από 130 δολάρια τον Μάρτιο, επισήμανε το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα είχαν αυξηθεί πολύ περισσότερο από ό,τι οι τιμές του πετρελαίου.

Για ορισμένους, η αναλογία είναι δυσοίωνη: η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα είναι το αποτέλεσμα αυτού που η Δύση θεωρεί ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο, περιορίζοντας τις προμήθειες προς την Ευρώπη. «Μετά τις αγορές φυσικού αερίου, τώρα οι αγορές πετρελαίου γίνονται όπλο», δήλωσε ο βετεράνος παρατηρητής του ΟΠΕΚ Roger Diwan.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ