ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πετρέλαιο: Ρεκόρ παραγωγής από τις ΗΠΑ, υποχώρηση για τον ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι οι προθεσμιακές τιμές του πετρελαίου γνώρισαν σημαντική πτώση, λόγω έντονων πωλήσεων εν μέσω μιας εξαιρετικά ασταθούς προθεσμιακής αγοράς.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά εδώ και μήνες, ενώ η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ συνέχισε να φτάνει σε νέα υψηλά επίπεδα.

Η συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ ανήλθε κατά μέσο όρο σε 27,84 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Νοέμβριο του 2023, μειωμένη κατά 57.000 bpd από τον Οκτώβριο, εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής από το Ιράκ, την Αγκόλα και τη Νιγηρία, όπως προκύπτει από τη Μηνιαία Έκθεση του ΟΠΕΚ για την Αγορά Πετρελαίου (MOMR).

Η Βενεζουέλα και η Λιβύη, οι οποίες εξαιρούνται από τη συμφωνία ΟΠΕΚ+, είδαν την παραγωγή αργού πετρελαίου τους να αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως και το Κουβέιτ, σύμφωνα με τις δευτερογενείς πηγές που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚ για να παρακολουθεί την προσφορά του στην αγορά.

Η Σαουδική Αραβία, ηγέτης του καρτέλ, αύξησε ελαφρώς την παραγωγή της, κατά 12.000 bpd στα 8,998 εκατ. bpd - σύμφωνα με τη δέσμευση του Βασιλείου να αντλήσει περίπου 9 εκατ. bpd στο πλαίσιο της εθελοντικής μείωσης κατά 1 εκατ. bpd, η οποία παρατάθηκε έως το τέλος του Μαρτίου 2024.

Οι επίσημοι αριθμοί παραγωγής του ΟΠΕΚ είναι σύμφωνοι με την έρευνα του Reuters από τις αρχές του μήνα, η οποία έδειξε ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά σε μηνιαία βάση από τον Ιούλιο, καθώς η Νιγηρία και το Ιράκ είδαν χαμηλότερες αποστολές.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ σημείωσε στην έκθεσή του ότι «η παραγωγή αργού και συμπυκνωμάτων στις ΗΠΑ, καθώς και η παραγωγή NGL συνεχίζουν να φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα. Η συνολική παραγωγή στις ΗΠΑ έφτασε το ρεκόρ των 21,6 mb/d τον Σεπτέμβριο λόγω της επίμονης υπεραπόδοσης της χερσαίας και υπεράκτιας παραγωγής».

Η πρόβλεψη για την αύξηση της προσφοράς υγρών εκτός ΟΠΕΚ παραμένει αμετάβλητη στα 1,8 εκατ. bpd για το 2023, με κινητήρια δύναμη τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Καζακστάν, τη Νορβηγία, τη Γουιάνα, το Μεξικό και την Κίνα, ανέφερε το καρτέλ.

Σε σχόλιό του σχετικά με τις κινήσεις των τιμών του αργού πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, o ΟΠΕΚ ανέφερε ότι οι προθεσμιακές τιμές του πετρελαίου «γνώρισαν σημαντική πτώση, λόγω έντονων πωλήσεων εν μέσω μιας εξαιρετικά ασταθούς προθεσμιακής αγοράς».

«Η δυναμική της αγοράς τροφοδοτήθηκε από υπερβολικές ανησυχίες για τη ζήτησης πετρελαίου, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά το κλίμα της αγοράς», σημείωσε το καρτέλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» της τιμής του πετρελαίου μετά τις μειώσεις από τη Σ. Αραβία

H αύξηση της προσφοράς και ο συναγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς ώθησαν τη Σ. Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Φεβρουαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.
Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Σ. Αραβία κάλεσαν χώρες του ΟΠΕΚ+ σε περικοπές πετρελαίου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ζήτησαν από όλες τις δυνάμεις του ΟΠΕΚ+ να συμμετέχουν στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου για να στηριχθούν οι τιμές.
opec
ΔΙΕΘΝΗ

Ψυχρολουσία από τον ΟΠΕΚ+ με μεγάλη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Πρόσθετες περικοπές παραγωγής συνολικά κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσαν χώρες του ΟΠΕΚ+, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία και αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ράλι ανόδου τις τιμές κατά 10%, όπως εκτιμούν αναλυτές.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακάμπτει το πετρέλαιο μετά τις διαψεύσεις για αύξηση της παραγωγής

Το Ριάντ δεν συζητά μια πιθανή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με άλλους παραγωγούς πετρελαίου του ΟΠΕΚ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, διαψεύδοντας δημοσίευμα της Wall Street Journal.