ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Αναζητά κατεύθυνση το Χρηματιστήριο, με την προσοχή στις διεθνείς αγορές

Πολύ προσεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές τόσο στην εγχώρια όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή στα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Οριακές διακυμάνσεις και απροθυμία των επενδυτών για «ανοίγματα» προς κάθε κατεύθυνση χαρακτηρίζει το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ, εν αναμονή τόσο της ανακοίνωσης της Fitch για την ελληνική οικονομία όσο και των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. 

Πτωτική πορεία ακολουθούν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά και τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση στη Wall Street, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί 0,17%, ενώ ο γερμανικός DAX αποδυναμώνεται 0,27%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:14 βρίσκεται στο -0,03% και τις 816,41 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 2,52 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,04% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,40% υψηλότερα.

Στο -0,38% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,16%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 0,75%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,19% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 0,69% χαμηλότερα. 

Μοιρασμένο το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca-Cola HBC στο -0,59%, τον ΟΤΕ να εμφανίζει ήπια άνοδο 0,3%, τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται 0,7%, ενώ στο +0,2% κινείται η ΔΕΗ

Παρά τα σημάδια ανάκαμψης που εμφανίστηκαν στις διεθνείς αγορές στις αρχές της εβδομάδας, το κλίμα παραμένει αρνητικό, καθώς όλα δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν καμία πρόθεση να ανακόψουν την πολιτική αύξησης των επιτοκίων. Τα σημερινά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ θεωρούνται ως παράγοντας - κλειδί, καθως η Fed εξετάζει και την αγορά εργασίας, πέραν του πληθωρισμού, για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής. Πάντως τα πρώτα μηνύματα, όπως έδειξε η χθεσινή ανακοίνωση για τις αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, δεν είναι και τόσο θετικά, με την αμερικανική αγορά εργασίας να φαίνεται ότι χάνει την καλή πορεία της, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα που θα ανακόψει έως ένα βαθμό τις διαθέσεις της Fed για επιθετική αύξηση επιτοκίων. 

Όπως τονίζουν, πάντως, οι αναλυτές το βασικό χαρακτηριστικό της τρέχουσας περιόδου είναι η αβεβαιότητα, ενώ είναι ιδιαίτερα φειδωλοί και προσεκτικοί στις επενδυτικές προσεγγίσεις τους, καθώς όπως οι ίδιοι ομολογούν, η συγκυρία δείχνει να έχει κοινά χαρακτηριστικά με την περίοδο 2007-2008, αλλά και με την περίοδο που στην Ελλάδα είχαμε capital controls, ή με την περίοδο αμέσως μετά την εμφάνιση της πανδημίας, όταν δεν υπήρχαν ούτε τα εμβόλια, ούτε το Ταμείο Ανάκαμψης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο, διεθνές sell off στις τραπεζικές μετοχές

Πτώση που ξεπερνά το 5% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ και σχεδόν 6% για τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx Banks. Νέες ανησυχίες για τις τράπεζες, με πανικόβλητες ρευστοποιήσεις. Σε ελεύθερη πτώση η Deutsche Bank στα ύψη τα ασφάλιστα κινδύνου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο, νέες ρευστοποιήσεις για τις τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ πιέσεις δέχεται σχεδόν το σύνολο υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να ευθυγραμμίζει την πορεία του με τις ευρωπαϊκές αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθορίζει την τάση

Να επιστρέψουν στην κανονικότητα προσπαθούν οι αγορές σε διεθνές επίπεδο, με την εγχώρια αγορά να βρίσκεται σε ανάλογη διαδικασία. Στο επίκεντρο σήμερα η ΔΕΗ μετά τα θετικά μεγέθη του 2022.