ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Θετική πορεία για το ΧΑ, συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρώπης

Καλή εικόνα για τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν και η πτώση για την Coca-Cola HBC (-0,8%) εμποδίζει την αγορά να κινηθεί ακόμη υψηλότερα.

Με θετικό ρυθμό κινείται και στη σημερινή συνεδρίαση η εγχώρια αγορά, αλλά οι επενδυτές φροντίζουν να μην προχωρήσουν σε «μεγάλα ανοίγματα» περιμένοντας να ξεκαθαρίσει περισσότερο το διεθνές τοπίο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. 

Παραμένουν, πάντως, υπό πίεση τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ΧΑ για μία ακόμη συνεδρίαση να δείχνει καλύτερη εικόνα, καθώς ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,54%, ενώ ο DAX περιορίζει τα αρχικά του κέρδη στο +0,09%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:30 ενισχύεται 0,18% στις 818,99 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 4,07 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,25% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,15% χαμηλότερα. 

Στο +0,75% ο τραπεζικός δείκτης, με Alpha Bank και Eurobank να εμφανίζουν άνοδο 0,90%, ενώ στο +0,37% κινείται η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται 0,83%. 

Πιέσεις για τη μετοχή της Coca-Cola HBC η οποία υποχωρεί 0,45%, ενώ αντίθετα σημαντικά κέρδη 0,8% εμφανίζει ο ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να κινείται 0,24% χαμηλότερα και τη ΔΕΗ να βρίσκεται στο +0,83%. Ισχυρά ανοδική κίνηση για τον τίτλο της Aegean Airlines με κέρδη που ξεπερνούν το 3%. 

Παρά το γεγονός ότι σε αρκετές συνεδριάσεις το ΧΑ έχει υπεραποδόσει έναντι των διεθνών αγορών η χαμηλή αξία συναλλαγών συνεχίζει να προβληματίζει, καθώς δείχνει την απροθυμία των επενδυτών να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους, ενώ παράλληλα μοιάζουν να αγνοούν τα θετικά μηνύματα τόσο από την οικονομία όσο και από πλευράς κερδών των εισηγμένων αλλά και αρκετά έντονης επιχειρηματικής δραστηριότητας με νέα deals. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ουσιαστικά ξεκομμένο από τις εξελίξεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, έχοντας πάψει να αντανακλά την πορεία των μεγεθών τους. Όπως τόνισε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, το χρηματιστήριο υπολείπεται των εξελίξεων στην οικονομία, η οποία «τρέχει» με πολύ καλούς ρυθμούς, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να βολοδέρνει, έχοντας πολύ περιορισμένη αντανάκλαση στα εξω-χρηματιστηριακά ερεθίσματα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο, διεθνές sell off στις τραπεζικές μετοχές

Πτώση που ξεπερνά το 5% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ και σχεδόν 6% για τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx Banks. Νέες ανησυχίες για τις τράπεζες, με πανικόβλητες ρευστοποιήσεις. Σε ελεύθερη πτώση η Deutsche Bank στα ύψη τα ασφάλιστα κινδύνου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο, νέες ρευστοποιήσεις για τις τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ πιέσεις δέχεται σχεδόν το σύνολο υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να ευθυγραμμίζει την πορεία του με τις ευρωπαϊκές αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθορίζει την τάση

Να επιστρέψουν στην κανονικότητα προσπαθούν οι αγορές σε διεθνές επίπεδο, με την εγχώρια αγορά να βρίσκεται σε ανάλογη διαδικασία. Στο επίκεντρο σήμερα η ΔΕΗ μετά τα θετικά μεγέθη του 2022.