ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

HSBC: Τι «βλέπουν» οι ξένοι για τις τράπεζες, προβληματίζουν οι μετοχές

«Αγορά», η σύσταση του οίκου για Alpha, Eurobank, Εθνική. Επαφές με επενδυτές δείχνουν αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία, αλλά και προβληματισμό για τις χαμηλές αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών.

Επιφυλακτικά αισιόδοξοι για τις ελληνικές και τις τουρκικές τράπεζες είναι οι επενδυτές, σύμφωνα με την HSBC, μετά από σειρά συναντήσεων που είχαν στελέχη της με επενδυτές στη Στοκχόλμη, όπως αναφέρει σε έκθεσή της. 

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες ο διεθνής όμιλος τονίζει ότι οι επενδυτές φαίνεται ότι συμμερίζονται τη δική του «εποικοδομητική στάση» γι’ αυτές, αλλά παράλληλα εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την πορεία των μετοχών τους από την αρχή του έτους έως και σήμερα. 

Όπως αναφέρει η HSBC οι επενδυτές «αμφισβήτησαν κατά πόσον οι ούριοι άνεμοι για τα κέρδη από τόκους από την αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους για την αύξηση των επισφαλών δανείων και την ποιότητα του ενεργητικού». 

Παράλληλα οι αναλυτές τονίζουν ότι οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η Ελλάδα έχει σχετικά ισχυρές οικονομικές προοπτικές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίστηκε για τον τίτλο της Alpha Bank, με την HSBC να δίνει σύσταση «αγορά» και τιμή – στόχο τα 0,87 ευρώ. Σύσταση «αγορά» δίνεται τόσο για τη Eurobank, με τιμή – στόχο στα 0,89 ευρώ όσο και για την Εθνική Τράπεζα με τιμή – στόχο στα 3,26 ευρώ. 

«Μια βασική συζήτηση αφορούσε τους λόγους πίσω από τις πενιχρές επιδόσεις των μετοχών από την αρχή του έτους και τους πιθανούς καταλύτες που έρχονται. Τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν ακόμη περάσει στα αποτελέσματα των τραπεζών και αναμένουμε ισχυρά τριμηνιαία κέρδη το β’ εξάμηνο του '22 που θα λειτουργήσουν ως καταλύτες. Ενώ οι συζητήσεις ήταν κατά κύριο λόγο από πάνω προς τα κάτω, οι συζητήσεις σε επίπεδο μετοχών ήταν στραμμένες προς την Alpha Bank», αναφέρεται στην έκθεση του διεθνούς ομίλου.

Η εικόνα των τουρκικών τραπεζών

Για τις τουρκικές τράπεζες η HSBC σημειώνει ότι η έξοδος της Ρωσίας από τους δείκτες αναφοράς έχει αυξήσει τη σημασία της Τουρκίας για την επενδυτές. Παρ' όλα αυτά, η τοποθέτησή τους στις τράπεζες ήταν μέτρια, ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να κατανοήσουν εάν το πρόσφατο ράλι που καταγράφηκε στις μετοχές τους θα έχει συνέχεια. 

Τα στοιχεία τα οποία εξετάζουν προκειμένου να τοποθετηθούν στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα είναι:

  • η βιωσιμότητα της τρέχουσας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, 
  • η  τοποθέτηση των τοπικών επενδυτών, καθώς φαίνεται να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την αγορά σήμερα και 
  • το εάν οι ισχυρές τριμηνιαίες επιδόσεις στα κέρδη θα προσέλκυαν τους τοπικούς επενδυτές να αγοράσουν περισσότερο παρά τους διαφαινόμενους μακροοικονομικούς κινδύνους προσαρμογής.

«Οι επικείμενες εκλογές και ο αντίκτυπός τους στις αποτιμήσεις επίσης συζητήθηκαν, αλλά είχαμε την εντύπωση ότι οι επενδυτές επικεντρώθηκαν περισσότερο στις κοντινές εξελίξεις, εξετάζοντας τακτικές θέσεις γύρω από τα τριμηνιαία αποτελέσματα», σημειώνει η HSBC, με τη μετοχή της Akbank (σύσταση διακράτηση και τιμή  - στόχο στις 12,93 λίρες) να είναι αυτή που προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Αναβαθμίζει τις τράπεζες η HSBC, «βλέπει» ελκυστικές αποτιμήσεις

Η απόδοση κεφαλαίου για το 2021 αυξήθηκε στο 7%, ενώ οι τράπεζες ευνοούνται από τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη. Ανεβαίνουν οι τιμές στόχοι, σύσταση αγοράς για όλες τις μετοχές.