ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Επιστρέφουν οι αγοραστές στο ΧΑ, «ξύπνησαν» οι τραπεζικές μετοχές

«Έσπασε» το φράγμα και των 830 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 3% κινείται η Coca-Cola HBC. Βελτιωμένη η αξία των συναλλαγών. Κλίμα ανόδου στην Ευρώπη μετά το χθεσινό ξέσπασμα στη Wall Street.

Σταθερά σε ρυθμούς ράλι κινείται η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά και το επίπεδο των 830 μονάδων, ενώ σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται με θετικό πρόσημο και ξεχωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές αλλά και ο τίτλος της Coca-Cola HBC. 

Ανάλογα θετικό παραμένει και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 1,2%, ενώ κέρδη κοντά στο 1% εμφανίζει και ο γερμανικός DAX. Στον αντίποδα σταθεροποιητικές είναι οι τάσεις για τα futures της Wall Street, μετά το χθεσινό ξέσπασμα ανόδου, με τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,10%. 

Στις 13:35 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 2% στις 832,25 μονάδες, το οποίο είναι και το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ήταν στις 825,76 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να κινείται σε σχετικά καλά επίπεδα και να φθάνει στα 17,35 εκατ. ευρώ. Άνοδος 2,19% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,86%. 

Συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει άνοδο 2,78%. Στο +2,81% η Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει κέρδη 2,70%, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 2,81% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 2,87% υψηλότερα. 

Το «ξύπνημα» των τραπεζικών μετοχών μπορεί να αποτελέσει σημείο – κλειδί για το ΧΑ, ενώ σε νέα έκθεσή της για τον κλάδο η HSBC, σημειώνει ότι επενδυτές με τους οποίους συνομίλησε στη Στοκχόλμη εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό που προβληματίζει, πάντως, είναι η πορεία των μετοχών από την αρχή του έτους, ενώ εκτιμάται ότι σημείο-κλειδί θα αποτελέσουν τα μεγέθη β’ εξαμήνου, με την HSBC να εκτιμά ότι θα είναι ιδιαίτερα βελτιωμένα. 

Θετική πορεία για τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα «βαριά χαρτιά» να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Κέρδη 3,61% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ στο +2,81%, τον ΟΠΑΠ να έχει άνοδο 1,87% και τη ΔΕΗ να έχει κέρδη 1,60%. 

Ένα άλλο σημείο που «δικαιολογεί» την ανοδική αντίδραση τόσο στο ΧΑ όσο και σε διεθνές επίπεδο είναι ότι, παρά τη διατήρηση του δομικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε υψηλό 40 ετών, οι επενδυτές εκτιμούν ότι αρκετές μετοχές είναι υπερπουλημένες και ως εκ τούτου μπορεί να έχουν «πιάσει» το χαμηλότερο επίπεδο αυτού του κύκλου διόρθωσης. Επομένως αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες, τις οποίες δεν θέλουν να χάσουν οι traders. 

Σημείο - κλειδί θεωρείται η έναρξη ανακοίνωσης των εταιρικών μεγεθών γ' τριμήνου και εννεαμήνου σε διεθνές επίπεδο, με την αρχή να πραγματοποιούν σήμερα οι κορυφαίες τράπεζες της Wall Street. Οι επενδυτές αναμένουν να δουν τόσο την πορεία των επιχειρήσεων όσο και τις εκτιμήσεις τους για το επόμενο έτος, προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα για το κατά πόσο η τρέχουσα κρίση πληθωρισμού και εκτίναξης των ενεργειακών τιμών έχει «περάσει» και στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα ο τραπεζικός τομέας θα βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς υπάρχουν ορισμένοι φόβοι ότι η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε νέα κόκκινα δάνεια, αν και οι τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρούνται, πλέον, πολύ καλά προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε σύγκριση είτε με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 είτε με την κρίση χρέους της ευρωζώνης που ακολούθησε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο, διεθνές sell off στις τραπεζικές μετοχές

Πτώση που ξεπερνά το 5% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ και σχεδόν 6% για τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx Banks. Νέες ανησυχίες για τις τράπεζες, με πανικόβλητες ρευστοποιήσεις. Σε ελεύθερη πτώση η Deutsche Bank στα ύψη τα ασφάλιστα κινδύνου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο, νέες ρευστοποιήσεις για τις τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ πιέσεις δέχεται σχεδόν το σύνολο υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να ευθυγραμμίζει την πορεία του με τις ευρωπαϊκές αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθορίζει την τάση

Να επιστρέψουν στην κανονικότητα προσπαθούν οι αγορές σε διεθνές επίπεδο, με την εγχώρια αγορά να βρίσκεται σε ανάλογη διαδικασία. Στο επίκεντρο σήμερα η ΔΕΗ μετά τα θετικά μεγέθη του 2022.