ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds_corp
Πηγή: Shutterstock

Υποχωρούν συνεχώς οι τιμές των ομολόγων, υπερβολική η αύξηση του spread

Ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πτώση 4,5% τον Σεπτέμβριο, ενώ υποχώρησε περαιτέρω, στις 547 μονάδες, στα μέσα Οκτωβρίου και η μεσοσταθμική απόδοση έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό στο 4,3%.

Σταθερά καθοδική κίνηση χωρίς σημαντική μεταβλητότητα καταγράφεται στα ελληνικά κρατικά ομόλογα με τις αγορές να αξιολογούν το πλαίσιο αβεβαιότητας του διεθνούς οικονομικού κλίματος και την επίδραση από την αύξηση των βασικών επιτοκίων στην οποία αναμένεται να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το επόμενο διάστημα, όπως τονίζεται στο Greek Fixed Income Monitor της Τρ. Πειραιώς για τον Σεπτέμβριο. 

Όπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τρ. Πειραιώς, Ηλ. Λεκκός, οι αγορές CDS δείχνουν να προεξοφλούν μια επιδείνωση στην πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου χωρίς ωστόσο να το κατατάσσουν κάτω του επιπέδου επενδυτικής βαθμίδας.

Πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πτώση της τάξης του 4,5% στις 551 μονάδες ενώ η πτώση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων συνεχίστηκε και τις δύο πρώτες βδομάδες του Οκτωβρίου με τον δείκτη να καταγράφει νέα πτώση στις 547 μονάδες (14/10/2022) και τη μεσοσταθμική του απόδοση να φτάνει νέο ιστορικό υψηλό στο 4,3%. 

Στα επιμέρους ομόλογα, τον Σεπτέμβριο η απόδοση του ομολόγου με λήξη τον Ιούνιο του 2032 αυξήθηκε κατά 75 μβ στο 4,835% ενώ η απόδοση του ομολόγου με λήξη τον Ιανουάριο του 2033 κατέγραψε άνοδο της τάξης των 117 μβ φτάνοντας το επίπεδο του 4,9%. Οι πιέσεις αυτές φαίνεται να ενισχύθηκαν και από την μείωση του χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ το δίμηνο Αυγούστου –Σεπτεμβρίου κατά €888 εκ. στα €38,87 δις.
 
Σημαντική μετατόπιση προς τα πάνω παρατηρήθηκε κατά μήκος της εκτιμημένης καμπύλης επιτοκίων με αυξήσεις άνω των 60μβ να παρατηρούνται στο μεσοπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης. Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα επιτόκια για τις λήξεις 10 ετών κατέγραψαν αύξηση της τάξης των 86 μβ ενώ τα επιτόκια των 5ετών λήξεων κατέγραψαν αύξηση 84 μβ σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου. Ενίσχυση των επιτοκίων σε σχετικά μικρότερο βαθμό παρατηρήθηκε και  για τις πιο μακροπρόθεσμες λήξεις με τα επιτόκια να αυξάνονται τόσο για την 30ετία κατά 45 μβ όσο και για τις λήξεις 20 ετών κατά 60 μβ.
 
Σε στάση αναμονής και οι οίκοι αξιολόγησης καθώς τόσο η Moodys όσο και η Fitch διατήρησαν την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στο Ba3 με σταθερές προοπτικές και στο BB με θετικές προοπτικές αντίστοιχα. Και οι δύο οίκοι κατέγραψαν την σημαντική ανάκαμψη τόσο στην οικονομική δραστηριότητα όσο και στην βελτίωση του επιπέδου χρέους της ελληνικής οικονομίας εκφράζοντας ωστόσο ανησυχίες για επιβράδυνση στο πρώτο εξάμηνο του 2023. 

Σε αντιστοιχία με τις αποφάσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης και σύμφωνα με την ποσοτική εκτίμηση από το μοντέλο αντιστοίχισης πιστωτικού κινδύνου και πιστοληπτικής βαθμίδας οι αγορές CDS δείχνουν να προεξοφλούν μια επιδείνωση στην πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου χωρίς ωστόσο να το κατατάσσουν κάτω του επιπέδου επενδυτικής βαθμίδας. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το μοντέλο εκτίμησης του περιθωρίου 10ετών αποδόσεων ελληνικών και γερμανικών ομολόγων διαφαίνεται η τάση των αγορών να υποτιμολογούν τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτά της Γερμανίας.

Πιο συγκεκριμένα, η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για το ΑΕΠ του 2022  αλλά και η ύπαρξή του μηχανισμού TPI δεν συνάδουν με το επίπεδο του 10ετούς spread τον Σεπτέμβριο στις 275 μβ. Από τις εκτιμήσεις μας το επίπεδο του 10ετούς spread που δικαιολογείται από την σχετική οικονομική δραστηριότητα, την δημοσιονομική προσαρμογή και την διάθεση ανάληψης ρίσκου των αγορών είναι της τάξης των 220 μβ χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται ότι  η πιθανότητα για περαιτέρω πιέσεις προς τα πάνω είναι σημαντική δεδομένης της επιδείνωσης του διεθνούς οικονομικού κλίματος.  
 
Πτώση καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο και για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα με τον Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς να σημειώνει πτώση της τάξης του 1,22% στις 135 μονάδες. Τον Οκτώβριο ο δείκτης κατέγραψε επιπλέον ζημιές φτάνοντας τις 134,5 (14/10/2022) ενώ πλέον σε ετήσια βάση ο δείκτης αναμένεται να κλείσει το έτος με απώλειες άνω του 9%. Αντίστοιχα, η μεσοσταθμική απόδοση του δείκτη έφτασε στο 4,92% στα τέλη Σεπτεμβρίου αυξημένος κατά 24 μβ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ στα μέσα Οκτωβρίου ξεπέρασε το 5,3%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Έκλεισε το βιβλίο για το ομόλογο με προσφορές άνω των 1,7 δισ.

Στο 6,75% υποχώρησε το επιτόκιο, έναντι αρχικής καθοδήγησης για 7,125%, με την τράπεζα να αντλεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, από τον τίτλο ο οποίος είναι 6ετής και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5).
ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Άνω των 1,6 δισ. οι προσφορές για το senior ομόλογο

Υποχωρεί στο 6,875% το επιτόκιο, λόγω της ισχυρής ζήτησης, με την τράπεζα να στοχεύει στη συγκέντρωση ποσού 500 εκατ., ενώ πρόκειται για εξαετή τίτλο, που δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5).
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Βγαίνει στις αγορές με senior ομόλογο 500 εκατ.

Πρόκειται για εξαετή τίτλο, που δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5). Η  κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ΜREL με την τράπεζα να έχει πετύχει τον ενδιάμεσο στόχο της 1η Ιανουαρίου 2024 (MREL 21,8%).