ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

JP Μorgan: Κούρσα κερδών οι τράπεζες με ώθηση από τα επιτόκια

Διατηρείται η σύσταση overweight για Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, με εκτίμηση για ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρής κερδοφορίας.

Ισχυρά μεγέθη γ’ τριμήνου αναμένει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η JPMorgan σε έκθεσή της, διατηρώντας σταθερή τη θετική της αξιολόγηση και τις τιμές – στόχους γι’ αυτές. 

Σημειώνεται ότι οι ο αμερικανικός όμιλος δίνει σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις τράπεζες, ενώ τοποθετεί την τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,4 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,5 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,5 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,20 ευρώ. 

Όπως τονίζεται στην έκθεση την έναρξη ανακοίνωσης μεγεθών θα πραγματοποιήσει η Alpha Bank στις 8/11 και θα ακολουθήσουν Eurobank και ΕΤΕ στις 10/11, ενώ ο κύκλος θα κλείσει με την Τρ. Πειραιώς στις 11/11. 

Οι αναλυτές της JPMorgan τονίζουν ότι αναμένουν ένα ακόμη  ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων (με ορατές βελτιώσεις στις λειτουργικές τάσεις για τρίτο συνεχές τρίμηνο φέτος), λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του κύκλου εργασιών και του ακόμη ευνοϊκού περιβάλλοντος κινδύνου. Εκτιμάται  ότι οι γενικές τάσεις θα είναι εξίσου ισχυρές και στις τέσσερις τράπεζες. 

Η πιο ενθαρρυντική εξέλιξη είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση του εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) αυτό το τρίμηνο, η οποία έρχεται παρά την απώλεια της συσσώρευσης του bonus από τα TLTRO, καθώς και την εποχικά χαμηλότερη δραστηριότητα όγκου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, επωφελούμενη από τη συνεχιζόμενη επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και εμφανίζοντας μια πρώτη, αν και ακόμη περιορισμένη, επίδραση των επιτοκίων. 

Λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή εξέλιξη των NII, καθώς και την υψηλότερη πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ (με το επιτόκιο depo στο 1,5% σήμερα και στο 2,25%, βάσει της πρόβλεψης του αμερικανικού ομίλου, έως το 1ο τρίμηνο του 23), θεωρείται πιθανή την αναβάθμιση των  κατευθυντήριων γραμμών. Αν και, δεδομένων των ευρωπαϊκών υφεσιακών κινδύνων, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι λιγότερο σίγουρες, εκτιμάται ότι οι διοικήσεις θα συνεχίσουν να δίνουν ένα προσεκτικό αλλά και σίγουρο μήνυμα για το 2023, τονίζοντας τους «θετικούς ανέμους» που συνεχίζει να απολαμβάνει η ελληνική οικονομία (συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αύξησης της απασχόλησης, της υψηλής διατηρήσιμης καταναλωτικής δραστηριότητας και της επιταχυνόμενης απορρόφησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης).

Alpha Bank

Αναμένεται  ότι η Alpha Bank θα παρουσιάσει ισχυρά καθαρά κέρδη 105 εκατ. αυτό το τρίμηνο, που μεταφράζονται σε 7,3% ROTE (8,5% προσαρμοσμένο για τα υποτιθέμενα έκτακτα έξοδα). 

Προβλέπεται ένα ισχυρό top-line, υποστηριζόμενο από τα υψηλότερα υπόλοιπα δανείων, καθώς και στήριξη από το χαρτοφυλάκιο τίτλων, μετά την πρώτη, αν και ακόμη περιορισμένη, αύξηση των επιτοκίων, ενώ όλα αυτά υπεραντισταθμίζουν την αρνητική επίπτωση από τη χαμηλότερη συσσώρευση TLTRO (14 εκατ. βάσει της εκτίμησης της JPMorgan) και την εποχικά χαμηλότερη επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Προβλέπεται μείωση των αμοιβών κατά 6% σε σχέση με το β’ τρίμηνο,  σε δημοσιευμένη βάση, ωστόσο αυτό είναι καθαρά αντανάκλαση της πρόσφατης πώλησης της δραστηριότητας από τη Nexi, και η αρνητική επίπτωση αντισταθμίζεται πλήρως στη γραμμή του κόστους, οδηγώντας σε 5% χαμηλότερα opex σε τριμηνιαία βάση. 

Αναμένεται υψηλότερο από το κανονικό κέρδος από τις συναλλαγές. Μετά την ταξινόμηση των υπόλοιπων δύο χαρτοφυλακίων NPE ως «διακρατούμενα προς πώληση» το β’ τρίμηνο, δεν υπάρχουν μεγάλες κινήσεις στο χαρτοφυλάκιο NPE αυτό το τρίμηνο και αναμένεται ότι η υποκείμενη τάση θα παραμείνει σταθερή, με το κόστος κινδύνου χωρίς εκπλήξεις.  

Eurobank

Προβλέπεται άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο από τη Eurobank με γνώμονα τα σταθερά βασικά έσοδα, με αποτέλεσμα το τριμηνιαίο ROTE να διαμορφωθεί στο 11,6% (έναντι 11% που προβλέπει η διοίκηση για το 2022). Προβλέπεται ότι ο δείκτης FLB3 CET1 θα αυξηθεί κατά 30 μονάδες βάσης για το τρίμηνο, ενώ αναμένεται  ελαφρώς υψηλότερο κόστος κινδύνου στις 70 μ.β. έναντι των προβλέψεων της διοίκησης για το 2022  στις 65 μ.β. αν και χωρίς υποκείμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Εθνική Τράπεζα

Τα  βασικά έσοδα της ΕΤΕ θα αυξηθούν σε τριμηνιαία βάση  χάρη στην υγιή επέκταση των δανείων (παρά την αρνητική εποχικότητα) και την περαιτέρω στήριξη του περιθωρίου κέρδους, καθώς και τη συνεχιζόμενη σταθερή απόδοση των προμηθειών. 

Προβλέπεται εξομάλυνση των κερδών από τις συναλλαγές αυτό το τρίμηνο (μετά από ένα πολύ ισχυρό 1ο εξάμηνο), καθώς και κάποια υψηλότερη πίεση του υποκείμενου κόστους λόγω του πληθωριστικού περιβάλλοντος, και κόστος κινδύνου 70 μ.β. σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για το οικονομικό έτος 22.

Τράπεζα Πειραιώς

Αναμένονται σταθερά τριμηνιαία αποτελέσματα από την Πειραιώς με υγιή αύξηση των καθαρών δανείων, αύξηση του περιθωρίου επιτοκίου και ανθεκτικά έσοδα από προμήθειες. Προβλέπεται ότι το τριμηνιαίο κόστος θα αυξηθεί ελαφρώς λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και της μερικής καταχώρησης των προηγουμένως καταγεγραμμένων εξόδων εθελουσίας. Δεν αναμένονται εκπλήξεις όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού και το κόστος κινδύνου. Όσον αφορά τους αριθμούς, το FL CET1 αυξάνεται στο 10,3% αυτό το τρίμηνο από 9,5% που αναφέρθηκε στο 2ο τρίμηνο, σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί ο στόχος της εταιρείας για 11% το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

JPMorgan: Περιθώριο ανόδου έως και 100% για τις ελληνικές τράπεζες

Σύσταση «overweight» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με εκτίμηση ότι θα συνεχίζουν την πολύ καλή πορεία κερδοφορίας και θα ξεκινήσουν από φέτος την καταβολή μερίσματος. Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς παραμένουν οι κορυφαίες επιλογές.
jpmorgan
ΑΓΟΡΕΣ

JPMorgan: Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, το νέο στοίχημα

Διατηρείται η «υπέρβαρη» σύσταση για Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα και η «ουδέτερη» για Τράπεζα Πειραιώς, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) να αποτελεί το κλειδί για το τραπεζικό σύστημα.