ΓΔ: 1035.72 1.43% Τζίρος: 47.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Επιστρέφουν οι αγοραστές στα χρηματιστήρια μετά το διήμερο pressing

Με θετικό βηματισμό κινείται τόσο το ΧΑ όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές «αποδέχονται» ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα διακόψουν τις αυξήσεις επιτοκίων.

Επιστροφή των αγοραστών καταγράφεται τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα futures της Wall Street να συνεχίζουν να κινούνται με θετικό πρόσημο, μετά από ένα διήμερο σημαντικών πιέσεων και παρά το ξεκάθαρο μήνυμα από το Fed και ΕΚΤ ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν. 

Τόσο κορυφαία στελέχη της Fed όσο και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έσπευσαν να προειδοποιήσουν τις αγορές ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική δεν πλησιάζει στο τέλος της, με την κα Λαγκάρντ, μάλιστα, να αφήνει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ είναι πρόθυμη ακόμη και να θυσιάσει την ανάπτυξη στην προσπάθειά της να φέρει το πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%. 

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Τζ. Μπούλαρντ, επικεφαλής της Fed St. Louis, υποστήριξε ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα πρέπει να διαμορφωθούν μεταξύ 5% και 7% για να υπάρξει περιορισμός του πληθωρισμού, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που έχει, μέχρι στιγμής, εκτιμήσει ο μέσος όρος των αναλυτών. 

Οι αγορές πλέον φαίνεται να αφήνουν πίσω τους την υπέρμετρη αισιοδοξία που προκάλεσε η διαμόρφωση του αμερικανικού πληθωρισμού χαμηλότερα του αναμενόμενου και να «χωνεύουν» ότι θα πρέπει να ζήσουν με υψηλότερο κόστος δανεισμού. Παράλληλα οι μεγάλες πιέσεις του τελευταίου διήμερου έχουν δημιουργήσει αρκετές αγοραστικές ευκαιρίες. 

Η επιστροφή των αγοραστών είναι εμφανής και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 13:25 να διαμορφώνεται κοντά στο επίπεδο των 890 μονάδων, ενώ παράλληλα με θετικό πρόσημο κινείται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μετοχές των Τρ. Πειραιώς, Viohalco και Jumbo να ξεχωρίζουν καθώς εμφανίζουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%. 

Στην Ευρώπη οι βασικοί δείκτες διευρύνουν τα κέρδη τους, με Stoxx 600 και DAX να ενισχύονται άνω του 1%, ενώ με θετικό βηματισμό κινούνται και τα futures της Wall Street, όπου ο S&P 500 έχει κέρδη 0,6%. 

«Η Fed θέλει να διασφαλίσει ότι η δουλειά της δεν αναιρείται, ότι η γλώσσα εξακολουθεί να είναι ισχυρή και ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να πατήσουν το κουμπί για ακόμη πιο μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων εάν χρειαστεί», σημειώνει ο Τζ. Άθει, αναλυτής της Abrdn Investment Management μιλώντας στο  Bloomberg και προσθέτει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι ο προορισμός είναι αναγκαστικά ένα υψηλότερο ποσοστό από αυτό που πίστευαν οι αγορές πριν από μία ή δύο εβδομάδες. Νομίζω ότι απλώς προσπαθούν να «μαζέψουν» λίγο την υπερβολική αισιοδοξία των επενδυτών».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρασύρει σε δίνη η Credit Suisse τις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης για τη Credit Suisse μετά τη δήλωση από Σ. Αραβία ότι δεν θα στηρίξει περαιτέρω την ελβετική τράπεζα. Βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 6%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζουν» Ευρώπη και ΧΑ, επιθετικές ρευστοποιήσεις για τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ άνω του 3% υποχωρεί ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης. Στην Ευρώπη περνά το sell off που ξεκίνησε στη Wall Street. Ράλι για τα κρατικά ομόλογα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η Coca-Cola HBC «κρατά» το Χρηματιστήριο, σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος

Σταθερά σε ανοδική πορεία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η μετοχή της Coca-Cola HBC με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Καλή η εικόνα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Εθνική Τράπεζα. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η αξία συναλλαγών.