ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Αποτελέσματα, road show και λήξη 11μήνου στο προσκήνιο της αγοράς

Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου κορυφαίων blue chips, προετοιμασία για το road show της ΕΧΑΕ, πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες προσδίδουν ενδιαφέρον στο Χ.Α. τη νέα εβδομάδα. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές Ηλ. Ζαχαράκης και Μάνος Χατζηδάκης.

Τελευταία ολοκληρωμένη εβδομάδα του Νοέμβρη και του 11μήνου είναι αυτή που ξεκινά σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επανεστιάζεται στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου κορυφαίων blue chips της πραγματικής οικονομίας, ενώ πλησιάζουν οι ημέρες για το road show της ΕΧΑΕ με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη.

Διεθνώς το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας ήταν καλό, τόσο στην Ευρώπη, όπου οι περισσότεροι δείκτες ενισχύθηκαν άνω του 1% έχοντας περιορίσει κατά πολύ τις απώλειες έτους, ενώ στη Wall Street η άνοδος ήταν ηπιότερη, όμως επίσης έχουν μειωθεί σημαντικά οι προηγούμενες απώλειες.

Μένει να δούμε πως θα κινηθεί η τρέχουσα εβδομάδα καθώς διεθνώς οι ξένοι θεσμικοί κλείνουν τα βιβλία τους στη λήξη του Νοέμβρη και του 11μήνου, οπότε ίσως παρατηρηθούν φαινόμενα «καλλωπισμού» τιμών. Πάντως, ο Νοέμβριος έως τώρα μολονότι δεν έχει την ένταση της ανόδου του Οκτωβρίου, εντούτοις παραμένει ένας γενικά καλός μήνας, με τους περισσότερους δείκτες να κινούνται θετικά.

Η έως τώρα πορεία των αγορών Οκτώβριο και Νοέμβριο κρίνεται ιδιαιτέρως ανθεκτική και το κυριότερο είναι ότι όλοι οι δείκτες και σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα έχει συμβιβαστεί με τα νέα δεδομένα που φέρνει η αλλαγή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Οι διεθνείς αγορές που παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων των Fed και ΕΚΤ ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και μάλιστα επί μακρόν, διόρθωσαν μόνο για ένα διήμερο την περασμένη εβδομάδας, ενώ επέστρεψαν ταχέως στα θετικά πρόσημα.

Δεν αποκλείεται λοιπόν στο φινάλε του Νοέμβρη αλλά και στον τελευταίο μήνα του έτους – ο οποίος παραδοσιακά είναι από του θετικούς για τα χρηματιστήρια – να δούμε περαιτέρω κλείσιμο της «ψαλίδας» των απωλειών στις αγορές.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, το ελληνικό χρηματιστήριο επίσης δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα συνεχίζοντας να έχει την καλύτερη έως τώρα συμπεριφορά έναντι της συντριπτικής πλειονότητας των διεθνών δεικτών και δεν αποκλείεται αυτή την εβδομάδα να δούμε νέα προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων. Κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας στο Χ.Α. ήταν τα μεγάλα πακέτα σε τράπεζες και blue chips της πραγματικής οικονομίας, ενώ σταδιακά η αξία συναλλαγών κινείται σε καλύτερα επίπεδα, καθώς ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,3 εκατ. ευρώ, επίδοση που είχε να γίνει πολλές εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, μέσα στο Σαββατοκύριακο είχαμε νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών, οπότε θα δούμε πως θα «ζυγίσει» η αγορά τις νέες εξελίξεις, αν και η έως τώρα πορεία, δείχνει ότι ελάχιστα ασχολείται η ευρύτερη αγορά και κυρίως οι ξένοι επενδυτές με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι μεγάλοι επενδυτές εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα, η οποία είναι αισιόδοξη για την αγορά, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο, ασχέτως με την εγχώρια εσωστρέφεια και την τοξίνη της ιδιάζουσας «εμπλοκής» επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων στα τελευταία τεκταινόμενα.

Η μεγάλη εικόνα λοιπόν λέει ότι η ελληνική οικονομία ξεχωρίζει και υπεραποδίδει έναντι αυτής της ευρωζώνης, κάτι ούτε συνηθισμένο, ούτε δεδομένο. Παρά τον πόλεμο σε εξέλιξη, παρά την ενεργειακή κρίση που πλήττει χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, παρά την πανδημία και όλα τα άλλα «μελανά» που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία 3-4 χρόνια, η πορεία της οικονομίας της χώρας έχει θετικό πρόσημο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ο τουρισμός όχι μόνο άντεξε αλλά πήγε εξαιρετικά φέρνοντας σημαντικότατα οφέλη και μάλιστα άμεσα σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, οι δείκτες της ανεργίας μειώνονται, η ανταγωνιστικότητα της χώρας ανεβαίνει σύμφωνα με στοιχεία κορυφαίων φορέων, ενώ η χώρα θα κλείσει με ισχυρή ανάπτυξη και φέτος. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων κινούνται σε ρεκόρ 15 ετών ή σε ιστορικά υψηλά, ενώ και οι τράπεζες δείχνουν ικανές να επιστρέψουν σταδιακά, κάτι που είχε αντανάκλαση και στο ταμπλό πρόσφατα.

Όλα αυτά συνηγορούν στην ανθεκτική συμπεριφορά του Χ.Α. το 2022 που μετά τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας γύρισε οριακά αρνητικά το έτος, όμως όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι θα «ψάξει» ένα θετικό κλείσιμο για φέτος.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η πρώτη ήπια διορθωτική μετά από έξι διαδοχικά θετικές, που είχαν φέρει κέρδη 14% για το Γενικό Δείκτη και 26% για τον τραπεζικό. Η αδυναμία πειστικής κατοχύρωσης των 900 μονάδων έφερε διόρθωση έως τις 879,74 μονάδες που ήταν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Πέμπτης, όμως γενικά η αγορά έδειξε ανθεκτικότητα και σε καμιά περίπτωση δεν έχασε την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά της, ενώ την Παρασκευή έκλεισε πλησίον των 890 μονάδων.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 0,88%, ο FTSE 25 έχασε 1,19%, ο Mid Cap μετά από καιρό είχε καλύτερη εικόνα καθώς ενισχύθηκε κατά 0,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 2,44%. Έτσι, σε επίπεδο έτους, πλέον ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 0,39%, ο FTSE 25 είναι στο -0,47%, ο Mid Cap χάνει 8,63%, ενώ οι τράπεζες κρατούν κέρδη 8,86%.

Focus στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων

Μετά τις τράπεζες αλλά και την «ανάπαυλα» της περασμένης εβδομάδας, αυτό το πενθήμερο το ρυθμό θα δώσουν νέες σημαντικές ανακοινώσεις μεγεθών κορυφαίων εισηγμένων εταιρειών της πραγματικής οικονομίας. Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη η ΕΧΑΕ και θα έχουν ενδιαφέρον καθώς από το Μάρτιο υπάρχει νέα διοίκηση, αύριο Τρίτη δημοσιεύουν οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Fourlis και Epsilon Net, την Τετάρτη οι Motor Oil, Lamda Development και Quest Συμμετοχών, ενώ η ElvalHalcor θα δημοσιεύσει την Πέμπτη 24/11.

Παράλληλα, είμαστε στην τελική ευθεία για την προετοιμασία του road show της ΕΧΑΕ για την επόμενη εβδομάδα (28-29/11), με ενδιαφέρον αναμένονται οι «πινελιές» έως το τελικό rebalancing στην Τέρνα Ενεργειακή λόγω της εισόδου της στον MSCI από 1η Δεκεμβρίου, ενώ επίκεινται και οι αλλαγές στον FTSE 25. Θυμίζουμε πως την προσεχή Πέμπτη οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το Χ.Α. θα κινηθούν σε ρυθμούς ημιαργίας, καθώς οι αγορές της Αμερικής θα παραμείνουν κλειστές λόγω της επίσημης αργίας των Ευχαριστιών.

Τι λένε οι αναλυτές

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «η διόρθωση που είδαμε στις 880 μονάδες ήταν η ελάχιστη που θα μπορούσε να γίνει. Πλέον μένει να δούμε αν η αγορά θα προσπαθήσει για ακόμα μία φορά να κατοχυρώσει σε κλείσιμο εβδομάδας τις 902 μονάδες, ή θα κάνει μια καλύτερη διόρθωση.

Ο Νοέμβριος είναι μήνας κλεισίματος βιβλίων ξένων θεσμικών και μέχρι τώρα μας δείχνουν ότι θέλουν να μαζέψουν τις απώλειες του έτους. Τον τελευταίο μήνα του έτους οι τζίροι πέφτουν και πάλι, παρ’ όλα αυτά κάποιοι ποντάρουν σε ένα year-end rally και με την βοήθεια Ελλήνων θεσμικών. Εδώ και καιρό οι εικασίες για το πώς θα πάει η αγορά και η οικονομία ήταν πολύ αρνητικές, παρ’ όλα αυτά και οι δύο απέδειξαν ότι ήταν υπερβολικές. Ο χειμώνας φαίνεται ότι δεν είναι βαρύς και αυτό βοηθάει και τις τιμές στην ενέργεια. Από την άλλη μία λύση με τον πόλεμο θα μπορούσε να αλλάξει ακόμα περισσότερο προς το θετικό το κλίμα.

Ο όμιλος Viohalco αρχίζει να ξεχωρίζει μετά από μεγάλο διάστημα με την ElvalHalcor να έχει σειρά με αποτελέσματα στις 24/11. Από την άλλη η πληροφορική φαίνεται να θέλει να δώσει μία αντίδραση από τις απώλειες του έτους με αρκετά κεφάλαια να επιστρέφουν στον κλάδο με τη μικρή ρευστότητα ευνοεί την κίνηση των συγκεκριμένων μετοχών, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται να θέλει να πρωταγωνιστήσει στην νέα χρονιά που έρχεται.

Στο τεχνικό σκέλος απλά απεδείχθη η ανθεκτικότητα του επιπέδου των 902 μονάδων, ενώ οι τζίροι είναι πολύ χαμηλότεροι του αναμενομένου για να μπορέσουμε να κάνουμε την διαφορά. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ακόμα μία ανοδική προσπάθεια, παρόλα αυτά οι ταλαντωτές μας προβληματίζουν σε ημερήσιο γράφημα».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «φαίνεται ότι έχει ωριμάσει ο καιρός για την ολοκλήρωση επιχειρηματικών συμφωνιών που στο κοντινό μέλλον ενδεχομένως να μην έχουν τις προϋποθέσεις ενός ομαλού κλεισίματος λόγω των αβεβαιοτήτων του πολιτικού περιβάλλοντος.

Έτσι την εβδομάδα που πέρασε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς έκλεισαν μετά την Εurobank και την Alpha Bank τις θεωρητικές υποχρεώσεις τους για τον δείκτη MREL έως και το α’ εξάμηνο του 2023 πηγαίνοντας πλέον με άνεση στα τεστ αντοχής του καλοκαιριού».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «η αντίσταση των 900 μονάδων με μικρή καθυστέρηση επιβεβαίωσε το βαθμό δυσκολίας που έχει η υπέρβαση της. Η διόρθωση πάντως από τα υψηλά δεν θεωρείται ακόμα ότι έχει αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα τηρούμενων των αναλογιών της ανόδου που έχει προηγηθεί.

Οι 900 μονάδες παραμένουν ένα σκληρό τεχνικό όριο που θα χρειαστεί περισσότερες συναλλακτικές δυνάμεις και ίσως μια μικρή αποφόρτιση της ανοδικής εικόνας η οποία θα έβγαζε εκτός προσφοράς τους κερδισμένους από τις αρχές Οκτωβρίου. Οι ταλαντωτές υποχώρησαν προς τις ουδέτερες ζώνες, ενώ ο MACD βρίσκεται στο όριο ενεργοποίησης πτωτικού σήματος το οποίο όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με μια υποχώρηση κάτω από τις 860 μονάδες για να έχει τεχνικές προδιαγραφές ετυμηγορίας για μια ευρύτερη πτωτική κίνηση.

Επί του παρόντος η ελληνική αγορά δεν έχει χάσει την επαφή της από τα πρόσφατα υψηλά και ότι έχει καταγραφεί ως υποχώρηση βρίσκεται εντός των φυσιολογικών - και μάλλον αναμενόμενων - ορίων. Για τη νέα εβδομάδα η πλάγια κίνηση της αγοράς μπορεί να επιχειρήσει μια δεύτερη απόπειρα διαφυγής από τα επίπεδα των 900 μονάδων υπό την προϋπόθεση καλύτερων συναλλακτικών συνθηκών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστές vs Γ. Κοντόπουλου: Τα... casus belli και το μέλλον του ΧΑ

Αντιδρούν οι ελληνικές χρηματιστηριακές στις πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης της ΕΧΑΕ για ενίσχυση της παρουσίας ξένων εταιρειών με το βλέμμα σε ένα deal με τη Euronext. Αντιπροτείνουν αύξηση εισηγμένων και περιφερειακές συνεργασίες.
ΑΓΟΡΕΣ

Εκστρατεία του Χ.Α. σε οίκους και επενδυτές, μεγάλο στοίχημα η αναβάθμιση

Επαφές με τους οίκους FTSE και MSCI και με οίκους αξιολόγησης καθώς και παρουσία σε μεγάλα επενδυτικά συνέδρια ετοιμάζει ο CEO της ΕΧΑΕ, Γ. Κοντόπουλος. Στην τελική ευθεία η χώρα για επενδυτική βαθμίδα και επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές.
xrimastirio, agores, xa, metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστρέφει το ΧΑ στα ραντάρ των ξένων: Νέα «όπλα» στο road show του Λονδίνου

Η θεαματική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και το ρεκόρ εταιρικής κερδοφορίας δίνουν νέο ενδιαφέρον στην εκδήλωση της ΕΧΑΕ. Πρώτη φορά ομιλία πρωθυπουργού σε επενδυτές. «Παρών» από 28 εισηγμένες και μία μη εισηγμένη εταιρεία.
xrimastirio, agores, xa, metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Αρχίζει κινητικότητα στο Χρηματιστήριο για νέες εισαγωγές εταιρειών

Εγκρίνεται η εισαγωγή των εταιρειών ακινήτων Μπλε Κέδρος και Dimand, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από δύο μεγάλες εταιρείες για την Κύρια Αγορά. Η R Energy 1 και η NewCo κατευθύνονται στην Εναλλακτική.
xrimastirio, agores, xa, metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Από την ακραία απαξίωση στο στοίχημα της αναγέννησης

Το «τραύμα» του '99, η μεγάλη περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και η μαζική έξοδος εισηγμένων εταιρειών και επενδυτών από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκληση για τη νέα διοίκηση Κοντόπουλου η αναζωογόνηση της αγοράς.