ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Omologa, bonds
Φωτο; Shutterstock

Έντονη μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων τον Οκτώβριο: Οι αιτίες

Ο δείκτης κρατικών ομολόγων της Τρ. Πειραιώς εμφάνισε άνοδο 1,17% για τον προηγούμενο μήνα, με τη «δίκαιη» τιμή για το spread να παραμένει στο επίπεδο των 260 μονάδων βάσης.

Ο Οκτώβριος χαρακτηρίστηκε από σημαντική μεταβλητότητα στην εγχώρια αγορά ομολόγων καθώς η καθοδική τάση των ελληνικών κρατικών ομολόγων τους προηγούμενους μήνες αντιστράφηκε προς τα τέλη του μήνα χωρίς ωστόσο να διατηρήσει αυτή τη δυναμική και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όπως σημειώνει στην έκθεση «Greek Fixed Income Monitor», ο κ. Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο ο Δείκτης Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,17% φτάνοντας τις 557 μονάδες με την μεσοσταθμική απόδοση στην λήξη να φτάνει το 4,04%. Αντίθετα, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ο δείκτης δεν συνέχισε την ισχυρή άνοδο που καταγράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου και παρέμεινε σταθερός κοντά στις 556 μονάδες. Σε περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων και υψηλής αβεβαιότητας στις αγορές κρατικών ομολόγων ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου με κυμαινόμενο κουπόνι (Euribor + 1,23%) για την άντληση €750 εκ και με την συμμετοχή μόνο Βασικών Διαπραγματευτών.
 
Η σύντομη ενίσχυση στην εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων ήταν εμφανής για όλες τις λήξεις με αποτέλεσμα την προς τα κάτω μετατόπιση της καμπύλης επιτοκίων κατά περίπου 20-30 μονάδες βάσης (μβ) για τις λήξεις 5-10 ετών ενώ για τις πιο μακροπρόθεσμες λήξεις η πτώση δεν ξεπέρασε τις 15 μβ. Επιπλέον ο πιστωτικός κίνδυνος όπως απεικονίζεται στο εύρος επιτοκίων ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων κατέγραψε σημαντική αποκλιμάκωση κατά 28 μβ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας τις 248 μβ στα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το ποσοτικό μοντέλο ανάλυσης του 10ετούς spread, ο κίνδυνος για μελλοντική επιδείνωση παραμένει σημαντικός ενώ η πτώση των δεικτών PMI και ESI τον Οκτώβριο οδηγούν την «δίκαιη» τιμή για το spread υψηλότερα στις 260 μβ.
 
Παρά την σταθερή πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η αβεβαιότητα καθώς η οικονομία διανύει περίοδο εκλογών, ο κίνδυνος δημοσιονομικών αποκλίσεων και το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως συνεχίζουν να απασχολούν τις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, κλείνοντας τον κύκλο των αξιολογήσεων για το έτος, οίκος S&P επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγησης στο BB+ με σταθερές προοπτικές στις 21 Οκτωβρίου ακολουθώντας τις κινήσεις και των υπολοίπων οίκων αξιολόγησης. 
 
Πτωτικά κινήθηκε και τον Οκτώβριο η αγορά εταιρικών ομολόγων ενώ η απουσία νέων εκδόσεων αποτυπώνει το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων κατέγραψε σε μηνιαία βάση οριακή πτώση της τάξης του 0,2% κλείνοντας τον μήνα Οκτώβριο στις 134,9 μονάδες.  Αντίστοιχα, η μεσοσταθμική απόδοση των εταιρικών ομολόγων του δείκτη στα τέλη του μήνα έκλεισε στο 5,15%, αυξημένη κατά 23 μβ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου μήνα. Όσον αφορά τις αποδόσεις στα επιμέρους ομόλογα του δείκτη η εικόνα ήταν μικτή με το ομόλογο της Frigoglass με λήξη το 2025 να καταγράφει ισχυρή πτώση της τάξης του 21% ενώ την καλύτερη επίδοση κατέγραψαν τα ομόλογα της Lamda Development με λήξη το 2027 και της AEGEAN με λήξη το 2026 με μηνιαία απόδοση 3,17% και 3,12% αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Αύξηση 1,2% για τον δείκτη κρατικών ομολόγων της Τρ. Πειραιώς

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Τρ. Πειραιώς, λόγω εκλογών ο κίνδυνος δημοσιονομικών αποκλίσεων και το εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον στην ευρωζώνη συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για τις αγορές. 
bonds_corp
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρούν συνεχώς οι τιμές των ομολόγων, υπερβολική η αύξηση του spread

Ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πτώση 4,5% τον Σεπτέμβριο, ενώ υποχώρησε περαιτέρω, στις 547 μονάδες, στα μέσα Οκτωβρίου και η μεσοσταθμική απόδοση έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό στο 4,3%.
ΑΓΟΡΕΣ

Πειραιώς: Τι σημαίνει η παγκόσμια άνοδος επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα

Ο δείκτης ελληνικών κρατικών ομολόγων της Πειραίως, ο οποίος συνοψίζει διαχρονικά τις αποδόσεις του συνόλου των ελληνικών κρατικών ομολόγων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στις διεθνείς χρηματαγορές, έχει καταγράψει πτώση 9,2% από τις αρχές του 2022.